Candidatul UDMR la președinție propune un proiect de țară bazat pe respect

Prin vocea președintelui Kelemen Hunor, UDMR dorește, în cadrul campaniei pentru alegerile prezidențiale, să transmită întregii societăți din România că are soluții și idei pentru problemele întregii țări, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler, liderul UDMR Hunedoara, marți, la Deva, în cadrul unei conferințe de presă.

”Prin vocea, personalitatea și prin oferta președintelui Kelemen Hunor, candidatul nostru, UDMR dorește să dovedească, în săptămânile următoare, că noi avem idei pentru un proiect de țară, că avem soluții nu numai pentru problemele Ținutului Secuiesc și ale celorlalte comunități maghiare, ci avem soluții și idei pentru problemele întregii țări. (…) Comunitatea maghiară este în măsură și este capabilă să genereze și idei pentru soluțiile problemelor României, dar și să genereze politicieni capabili să îndeplinească toate funcțiile din stat, inclusiv pe cea de președinte. Ne vom strădui să dovedim acest lucru, ne vom strădui prin vocea președintelui Kelemen Hunor să vorbim despre sustenabilitate, despre protecția mediului, despre educație, inovare, despre a 4-a revoluție industrială care are se petrece în lume și care ne atinge și pe noi (…) Eu cred că avem un candidat foarte bun”, a declarat Winkler.

Potrivit liderului UDMR Hunedoara, președintele țării este omul politic care se bucură de cea mai mare legitimitate în stat, iar cetățenii așteaptă de la acesta să fie vizionar.  ”Constituția precizează rolul președintelui și îl îngrădește în niște atribuții. Constituția spune că președintele este ales de toți cetățenii Românei în mod direct prin alegeri care se desfășoară în întreaga țară și în toate comunitățile de peste hotare, acolo unde există cetățeni ai țării. Constituția spune, la articolul 80, că președintele exercită funcția de mediere între puterile statului și de mediere între stat și societate. Mai spune că președintele poate adresa mesaje Parlamentului cu privire la principalele probleme ale națiunii, și tot Constituția spune, la articolul 87, că președintele poate lua parte la ședințele de guvern, și atunci președintele le și prezidează. (…) Ca atare, iată că președintele are atribuții bine delimitate, însă, fiind ales direct, are cea mai mare legitimitate dintre toți oamenii politici ai României. (…) Noi credem că oamenii așteaptă de la președinte viziune”, a precizat Iuliu Winkler.

Conform europarlamentarului, UDMR crede că președintele este principalul jucător care să impună o viziune și să dovedească curaj și creativitate, nu doar să vorbească despre ele. ”În ultimii 5 ani am vorbit despre lipsa unui proiect de țară. Au existat și încercări de a propune un proiect de țară pentru România, dar acestea au eșuat. Azi, România este o țară fără proiect. (…) Noi credem că președintele trebuie să fie catalizatorul unui proiect de țară, să aibă capacitatea de a canaliza energiile pentru mai bine, să fie în stare să formuleze o viziune, să fie în stare să dovedească curaj și creativitate, nu doar să vorbească despre curaj și creativitate”, a subliniat Winkler.

Liderul UDMR Hunedoara a vorbit și despre faptul că întreaga campanie a președintelui Kelemen Hunor este centrată pe respect, o valoare indispensabilă pentru o funcționare armonioasă și eficientă a oricărei societăți. ”Sloganul campaniei este «Respect pentru toți!». Cred că respect este noțiunea, este valoarea pe care dacă am respecta-o, atunci foarte multe probleme ale societății românești și-ar găsi rezolvarea. Respectul este ceea ce trebuie să faci atunci când faci lucrul bine, atunci când respecți legile, atunci când ai respect pentru generațiile viitoare, atunci când te gândești la mediul care te înconjoară, atunci când te gândești la orice parte a societății, la orice membru al societății. (…) Toate instituțiile statului ar trebui să acționeze în spiritul respectului. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, marea majoritate a problemelor noastre ar fi rezolvate” a mai spus Iuliu Winkler.