Reprezentarea minorităților naționale în sistemul creat de noile legi ale educației

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a vorbit, joi, la Deva, despre problemele cheie specifice educației în limbile minorităților naționale, dar și despre oportunitățile educaționale ale UE dedicate tinerilor. Europarlamentarul Iuliu Winkler, liderul UDMR Hunedoara, a participat la o dezbatere publică referitoare la propunerile de modificare a legilor educației organizată de Instituția Prefectului în parteneriat cu Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara.

”Am ridicat trei probleme cheie specifice educației în limbile minorităților naționale: definirea flexibilă a structurii educaționale a instituțiilor de învățământ liceal, menținerea reprezentării minorităților în întregul nou sistem instituțional care se va afla în curs de transformare și asigurarea unei finanțări echitabile pentru nevoile specifice ale acestei forme de învățământ. Am menționat și importanța programelor UE, creșterea finanțării pentru programul Erasmus în actuala perioadă de planificare 2021-2027 și toate oportunitățile pe care Uniunea le oferă elevilor, studenților și profesorilor deopotrivă”, a declarat europarlamentarul la finalul dezbaterii.

Iuliu Winkler a mai spus că Grupul parlamentar al UDMR, împreună cu reprezentanții săi de la nivel guvernamental, vor juca un rol activ și constructiv în finalizarea proiectelor de lege propuse de Ministerul Educației.

La întâlnirea găzduită de IȘJ Hunedoara au participat reprezentanți ai sindicatelor din învățământ, cadre didactice din sistemul preuniversitar și universitar, părinți, elevi și antreprenori, parlamentari, reprezentanți ai autorităților locale și județene, prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, președintele Consiliului Județean Laurențiu Nistor și secretari de stat din Ministerul Educației. Ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu a participat online la dezbaterea publică.