Raportul Winkler cu privire la mineralele din zone de conflict, adoptat de Parlamentul European

 Raportul Winkler cu privire la regulamentul european pentru mineralele care provin din zone de conflict a fost votat, joi, în plenul Parlamentului European (PE) reunit la Strasbourg cu o largă majoritate. Scopul acestuia este ruperea legăturii dintre activitățile economice, minerit și comerțul cu staniu, tantal, tungsten și aur, denumite generic 3TG, și finanțarea conflictelor armate din veniturile care rezultă din aceste activități.

https://www.youtube.com/watch?v=sbTKxQlVQ78&feature=youtu.be

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a arătat că, potrivit noului regulament al UE, importatorii de 3TG vor fi obligați să verifice proveniența acestora, obiectivul fiind stoparea circulației, în cadrul lanțului de aprovizionare, a mineralelor exploatate ilegal în zonele de conflict a căror comercializare finanțează grupări armate sau duce la încălcarea drepturilor omului. ”Prioritatea noastră sunt interesele comunităților și ale persoanelor care au de suferit în zonele de conflict armat. Noi credem că acest nou regulament are puterea de a îmbunătăți situația din aceste regiuni”, a afirmat raportorul PE în acest dosar.

Sistemul de verificare obligatorie a provenienței 3TG propus în regulament a ținut cont de propunerile venite din partea asociațiilor industriei europene și a parteneriatelor responsabile din lanțul de aprovizionare. Potrivit lui Winkler, la baza acestui regulament stau recomandările specifice din domeniu ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), acestea fiind elaborate pentru a ajuta companiile europene să respecte drepturile omului și să evite finanțarea chiar și indirectă a conflictelor armate. “Este important ca toate companiile ale căror produse conțin staniu, tantal, tungsten sau aur să fie încurajate să își monitorizeze sursele de aprovizionare. Se vor efectua controale obligatorii la importatorii de 3TG pentru verificarea provenienței mineralelor sau metalelor comercializate pe piața europeană astfel încât să banii obținuți din vânzarea acestora să nu finanțeze conflictele armate”, a adăugat Iuliu Winkler.

Staniul, tantalul, tungstenul și aurul sunt utilizate în Europa pe scară largă în producția de dispozitive de înaltă tehnologie. “Scopul nostru a fost acela de a crea un regulament echilibrat, care să sprijine comunitățile care suferă de pe urma conflictelor armate și care să fie în același timp viabil pentru industria europeană. Consider că am reușit pe deplin în acest demers. Vom monitoriza cu atenție implementarea regulamentului de către companiile europene, prin rapoartele periodice pe care Comisia Europeană ni le va prezenta. Parlamentul European a creat posibilitatea de a efectua ajustări ale prevederilor regulamentului printr-o clauză de revizuire periodică în funcție de efectele pe care aplicarea lui le va genera”, a subliniat raportorul.

Raportul a fost adoptat cu 558 de voturi pentru, 17 împotrivă și 45 de abțineri.