Diversitatea lingvistică din Europa reprezintă un patrimoniu viu care asigură dezvoltarea sustenabilă a societăților din Uniunea Europeană (UE), afirmă deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) în explicația de vot pe care a făcut-o, miercuri, după adoptarea Raportului deputatului François Alfonsi cu privire la limbile aflate în pericol și la diversitatea lingvistică din UE.
“Salut majoritatea covârșitoare înregistrată la vot a Raportului Alfonsi cu privire la limbile aflate în pericol și la diversitatea lingvistică din UE. Acesta reprezintă un sprijin solid din partea tuturor grupurilor politice din Parlamentul European (PE) și un mesaj puternic transmis Comisiei Europene și statelor membre. (…) Sprijin pe deplin ideea potrivit căreia “predarea în limba maternă este cel mai eficient mod de a învăța” și de aceea îndemn statele membre să implementeze acest principiu în politicilor lor educaționale”, susține Iuliu Winkler în explicația sa de vot.
Deputatul european al UDMR consideră că politica referitoare la multilingvism a Comisiei trebuie revitalizată și trebuie finanțată într-un mod corespunzător în viitorul Cadru Financiar Multianual al UE. În opinia sa, viitoarele acțiuni în acest domeniu trebuie să țină cont de propunerile formulate de Intergrupul pentru Minorități al PE.
“Respectarea deplină a diversității lingvistice reprezintă o contribuție esențială la fortificarea soft-power-ului european, permițându-i UE să își consolideze poziția în plan global. Am dezbătut recent eficientizarea din punct de vedere financiar a serviciilor de interpretare în PE. Sunt adeptul unei mai bune gospodăririi a resurselor, dar în același timp vă îndemn să nu uitați faptul că respectarea integrală a multilingvismului consolidează caracterul democratic al parlamentului nostru”, a mai arătat Iuliu Winkler.
Miercuri, parlamentarii europeni reuniți în sesiune plenară la Strasbourg au adoptat Raportul cu privire la limbile aflate în pericol și la diversitatea lingvistică din UE al deputatului corsican François Alfonsi.
Raportorul propune printre altele sprijinirea de către Comisie a cercetărilor cu privire la însușirea și revitalizarea limbilor aflate în pericol și beneficiile cognitive și sociale ale cetățenilor europeni bilingvi și multilingvi, arătând că, prin politicile lor, unele state membre și regiuni pun în pericol supraviețuirea limbilor în interiorul frontierelor lor, chiar dacă aceste limbi nu sunt în pericol la nivel european.
Strasbourg, 11 septembrie 2013