Deputatul european Iuliu Winkler va activa ca membru supleant în comisia specială de anchetă a Parlamentului European (PE) pentru dezvăluirile ‘Panama Papers’ privind informații detaliate despre companii offshore și beneficiarii lor.
PE a aprobat, miercuri, la Bruxelles, componența acestei comisii de anchetă care are 65 de membri și 12 luni la dispoziție pentru a realiza un raport după ce decizia cu privire la crearea acesteia a fost adoptată, în 8 iunie a.c., la Strasbourg
„PE trebuie să ia inițiativa în crearea unui mediu de afaceri mai transparent care să limiteze excesul de speculație și lăcomia care au dus la criza financiară globală din 2008”, a afirmat Iuliu Winkler în explicația de vot dată după adoptarea de către plenul PE a componenței comisiei de anchetă. Potrivit acestuia, efectele crizei declanșate în 2008 se resimt până astăzi, iar deputații europeni trebuie să se concentreze pe inițiative legislative, dar și pe acțiuni menite să contribuie la schimbarea mentalităților. „Este adevărat că domeniul impozitării este în competența exclusivă a statelor membre, dar prin acțiuni de cooperare a autorităților de reglementare și control precum și prin exemplul pe care PE îl promovează chiar prin activitatea comisiei de anchetă nou-creată vom reuși să impunem un model de conduită. Transparența este un element cheie în protejarea intereselor cetățenilor, de aceea PE este îndreptățit să se impună ca un inițiator în acest domeniu”, a mai afirmat deputatul european al UDMR.
Deputații europeni din cadrul comisiei speciale de anchetă vor investiga presupusele contravenții și greșeli de administrare în aplicarea de către Comisia Europeană sau de către statele membre a legislației UE în privința spălării de bani, evitării taxelor și evaziunii fiscale.
Grupurile politice din PE au căzut de acord asupra necesității creării acestei comisii speciale după ce o anchetă realizată de către circa o sută de publicații din întreaga lume a dus la dezvăluirea de conturi în paradisuri fiscale ale 140 de politicieni sau personalități. Documentele cercetate de ziariști, grupate sub denumirea de „Panama Papers”, au provenit de la casa de avocatură Mossack Fonseca, având sediul în Panama.