Noua strategie industrială europeană trebuie să țină cont de principiul solidarității, astfel încât niciun stat membru să nu fie lăsat în urmă, a declarat, la Strasbourg, deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) în contextul dezbaterii generate de comunicarea Comisiei și Consiliului intitulată ”O strategie a UE de impulsionare a competitivității industriale, a comerțului și a locurilor de muncă de calitate” desfășurată în plenul Parlamentului European.
”Trebuie să încetăm cu frenezia supra-reglementării cu care sufocăm industria, IMM-urile și inițiativa privată. Trebuie să reducem povara administrativă și să consolidăm cadrul european care să încurajeze investițiile și mediul de afaceri. Noua strategie industrială europeană trebuie să țină cont de principiul solidarității: nici unul dintre statele membre nu trebuie lăsat în urmă. Trebuie să eliminăm distorsiunile care azi alimentează procesul de fragmentare a pieței comune”, a afirmat europarlamentarul UDMR în declarația scrisă transmisă plenului.
Potrivit lui Iuliu Winkler, UE se află într-un moment de mare cumpănă pe de-o parte din cauza faptului că SUA erodează competitivitatea europeană prin măsurile pe care le-a luat pentru a se proteja de inflație, iar pe de altă parte China își continuă planurile de expansiune economică. ”Prinsă între doi giganți economici, UE trebuie să dea dovadă de inteligență și să acționeze rapid. Acum, nu avem nevoie de declarații belicoase, de declanșarea unor războaie comerciale, de măsuri protecționiste, de o competiție a subvențiilor. Avem deja mecanisme de apărare comercială, iar de acum înainte trebuie să concretizăm cât mai multe acorduri de liber schimb astfel încât să asigurăm reziliența lanțurilor noastre de aprovizionare, lucru absolut necesar pentru o industrie sănătoasă”, consideră deputatul european
În finalul declarației, Winkler mai spune că, împreună cu colegii din Grupul PPE și cu întreaga echipă a SME Europe, va acționa în sprijinul IMM-urilor europene, coloana vertebrală a economiilor din UE.