Importanța deosebită a inițiativei antreprenoriale a fost reconfirmată de experiența ultimilor ani în contextul crizei economice, a declarat, vineri, la Sibiu, deputatul european Iuliu Winkler în cadrul dezbaterii cu tema “Rolul Parlamentului European în problematica oportunităților pentru tineri: educație, cultură și locuri de muncă”.
“Experiența ultimilor ani în contextul crizei economice a reconfirmat importanța deosebită a inițiativei antreprenoriale și nevoia stimulării spiritului de întreprinzător în rândul tinerilor. Practic, elaborarea Programului “Erasmus pentru tinerii antreprenori” reprezintă unul dintre răspunsurile concrete date de UE pentru a diminua din efectele crizei. Spiritul antreprenorial oferă fiecărui tânăr calea spre succes într-o lume aflată într-o schimbare rapidă. Programul “Erasmus pentru tineri antreprenori” este valoros pentru că oferă șansa preluării unor practici, unor modele care deja funcționează, care și-au dovedit eficiența. Este foarte important, dacă se poate, să nu mai consumăm energii ca să reinventăm roata. Prin acest program, tinerii cu spirit antreprenorial primesc sprijin financiar din partea UE pentru a munci în firme din domeniile în care sunt interesați și care funcționează deja cu succes. Scopul este de a acumula bune practici, pe care, mai apoi, la rândul lor, să le adapteze și să le aplice, creând modele de afaceri viabile”, a afirmat deputatul european al UDMR.
Iuliu Winkler a arătat că acest program destinat tinerilor întreprinzători a fost inspirat din Programul Erasmus, care are la bază mobilitatea, principiu fundamental al funcționării UE, și care este considerat a fi cel mai de succes program al UE. Potrivit deputatului european, de la debutul său în 2009, peste 8.300 de persoane s-au înscris în Programul “Erasmus pentru tineri antreprenori” care le oferă posibilitatea să petreacă până la șase luni de muncă alături de un întreprinzător experimentat dintr-un alt stat UE pentru a învăța cum să își dezvolte și să-și îmbunătățească propria afacere.
Iuliu Winkler a contribuit, ca și co-raportor, la Raportul referitor la “IMM-uri: competitivitate și oportunități de afaceri” în care se cere Comisiei Europene să promoveze Programul “Erasmus pentru tinerii antreprenori” și să analizeze posibilitatea unui “Erasmus Mundus pentru antreprenori”. Scopul acestui ultim tip de program ar fi crearea posibilității pentru întreprinzătorii europeni să intre în relație și cu centrele de excelență din exteriorul UE astfel încât să beneficieze de o formare culturală antreprenorială avansată, care să le permită o viziune la nivel internațional și să-i pregătească pentru competiția pe piața mondială. În același raport s-a mai solicitat Comisiei și statelor membre să includă politica referitoare la tinerii antreprenori și politica industrială printre politicile UE relevante pentru Programul “Erasmus pentru toți”;
La dezbaterea de la Sibiu organizată de Biroul Parlamentului European în România și Euractiv au mai participat deputații europeni Theodor Stolojan, Renate Weber și Cătălin Ivan.