Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a pledat, vineri, la Sibiu, pentru simplificarea fiscalității în România, pentru un mediu economic care să fie guvernat de predictibilitate, îndemnând, totodată, întreprinzătorii, oamenii de afaceri să se structureze în organizații prin care să intre într-un dialog real cu factorii decizionali.
Iuliu Winkler a participat, alături de deputatul Borbély László, vicepreședintele politic al UDMR, Ágnes Nagy, membru în Consiliul de Administrație al BNR, Diosi László, director general al OTP Bank România, la seminarul cu tema “Anul economic 2103: perspective și oportunități” la care au luat parte oameni de afaceri din județul Sibiu.
“Îndemn mediul de afaceri să fie mai activ, să se structureze și să-și facă auzită vocea. În ultimul deceniu, doar sindicatele au exercitat presiuni asupra executivului, oamenii de afaceri nu au putut influența deciziile din domeniul economic. Pentru luarea unor decizii corecte este nevoie de o situație de echilibru între partenerii din mediul economic: patronate, guvern și sindicate”, a afirmat deputatul european al UDMR.
Potrivit lui Iuliu Winkler, UDMR susține necesitatea elaborării unui nou Cod fiscal, care să nu mai fie supus modificărilor arbitrare ale Guvernului așa cum s-a întâmplat în ultimul deceniu. “Se impune modificarea legislației în vigoare, cum este cazul adoptării unui noi Cod fiscal, însă decizia trebuie luată având la bază studii profunde și dialogul cu partenerii sociali. Din păcate, Codul fiscal adoptat în 2003 a fost modificat în total de 96 de ori, prin decizii ale Guvernului, fără dezbatere parlamentară sau consultarea partenerilor. Iar rezultatele sunt cele pe care le vedem azi, creând o imensă povară pentru mediul de afaceri din Romania”, a afirmat deputatul european al UDMR.
El a mai spus că UDMR consideră absolut necesare revenirea TVA la cota de 19%, scăderea contribuțiilor la asigurările sociale, precum și păstrarea cotei unice de impozitare. “UDMR este de părere că trebuie păstrată cota unică și trebuie să revenim la cota de 19% a TVA. Creșterea TVA a fost decisă ca o măsură temporară, dar efectele ei nu au fost la nivelul așteptărilor. Din contră, gradul de colectare a acestei taxe a scăzut cu aproape zece puncte procentuale. (…) Reducerea TVA la produsele alimentare de bază este o balivernă, nu ar atrage după sine fiscalizarea importantei cifre de afaceri din industria alimentară. (…) În fiscalitate, ca și în alte politici economice este nevoie de predictibilitate”, a subliniat deputatul european.
Iuliu Winkler a arătat că simplificarea fiscalității și predictibilitatea în domeniul politicilor economice vor contribui la diminuarea evaziunii fiscale, care a atins cote alarmante.
“Cele mai optimiste calcule arată o evaziune în jurul cifrei de 20% din PIB, însă alte calcule ne arată o economie neagră care se cifrează la 40%. În afara faptului ca această sumă, care ar putea contribui la dezvoltarea României și la creșterea gradului de convergență cu media europeană, pur si simplu lipsește din visteria statului, creează și competiție neloială în mediul de afaceri. Afaceriștii care eludează fiscul sunt în avantaj net față de oamenii de afaceri onești”, a subliniat Winkler.
Parlamentarul european le-a mai vorbit participanților la seminar despre perspectivele din punct de vedere economic ale UE. “Cu toții ne punem întrebarea care va fi Europa viitorului, ce fel de Europă construim? Eu sunt adeptul Europei federale și sunt convins ca acesta a fost și obiectivul părinților fondatori. Există opinii divergente în acest sens în Europa, dar în cele din urmă, majoritatea tinde spre o mai mare colaborare și coordonare între statele membre ale UE. Evident, domeniile care necesită o colaborare europeană urgentă sunt cele legate de guvernanța economică. (…) Pașii care se fac nu trebuie priviți ca pe o cedare a suveranității, ci mai degrabă ca pe o punere în comun a suveranității, întrucât, atunci când se iau deciziile, toți șefii de state și guverne stau în jurul aceleași mese. (…) Asistăm la consolidarea guvernanței economice în UE și este evident că ne îndreptăm către o coordonare europeană mai eficientă, spre o fiscalitate comună pentru care există deja premisele armonizării la nivelul Uniunii. Există o dispută între reprezentanții statelor membre, ce ține de specificitatea fiecăruia în parte, dar este clară și existența competiție fiscale din UE, iar România. în acest moment și din acest punct de vedere, are un anumit grad de competitivitate. Ar fi bine să profităm de acest avantaj (cota unică de impozitare-n.n.), a mai spus Iuliu Winkler.
Sibiu, 10 mai 2013