Propunerea unui acord amplu de liber schimb între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, concretizată în proiectul denumit Parteneriatul transatlantic de comerţ şi investiţii.
Propunerea unui acord amplu de liber schimb între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, concretizată în proiectul denumit Parteneriatul transatlantic de comerţ şi investiţii, cunoscut şi sub prescurtarea TTIP, a reprezentat, în urmă cu mai mulţi ani, axa negocierilor comerciale dintre cele două părţi. În 2014, o propunere de acord apărea deja în spaţiul public, provocând reacţii pro şi contra. Instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, în ianuarie 2017, a adus însă o orientare mult mai protecţionistă de partea americană, astfel că probabilitatea concretizării unui acord amplu s-a redus considerabil. Am vrut să aflăm în ce măsură se mai discută, astăzi, despre un tratat de liber schimb euro-american. Ne răspunde europarlamentarul român Iuliu Winkler, membru al grupului Partidului Popular European şi vicepreşedinte al Comisiei pentru Comerţ Internaţional a Parlamentului European (INTA):
“Se discută despre nevoia de a discuta. Cred că aceasta este cea mai potrivită formulare. Uniunea Europeană este cea care mereu reiterează disponibilitatea pentru negocieri şi disponibilitatea pentru a discuta nu numai în domenii punctuale, aşa cum doresc Statele Unite, ci să discutăm un tratat amplu”.
Asistăm deci la o diferenţă clară de viziune asupra comerţului dintre cele două părţi, mai spune Iuliu Winkler: “Se pare că astăzi, dincolo de ocean nu există o poziţie care să favorizeze aceste negocieri. Statele Unite vor să discute chestiuni punctuale: despre gaz natural lichefiat, despre cereale, despre soia, despre produse chimice, şi provine din viziunea preşedintelui Trump, foarte clar, acest lucru. În acest moment, Statele Unite văd politica comercială ca un fel de sumă a importurilor şi exporturilor, din care ei doresc sa iasă câştigători, adică să aibă o balanţă comercială pozitivă pentru Statele Unite. Este o viziune ultrasimplificată şi care nu mai corespunde realităţii globale, astăzi, când avem aceste lanţuri de aprovizionare globale care înseamnă mult mai mult decât simple operaţiuni de import şi export, aşa cum doreşte să le vadă locatarul de la Casa Albă”.
Eurodeputatul Iuliu Winkler, vicepreşedinte al Comisiei pentru Comerţ Internaţional a Parlamentului European, nu se arată optimist în raport cu modul în care vor evolua, în perioada imediat următoare, discuţiile euro-americane pe tema unui acord comercial amplu.
“Sigur că trebuie să fim conştienţi de faptul că, dincolo de ocean, societatea şi politica se pregătesc de campanie electorală, deci probabil că nu mai multă toleranţă, ci mai multă intoleranţă şi mai multă lipsă de predictibilitate vor caracteriza în următoarele luni relaţia UE – Statele Unite”.
Experţii favorabili unui tratat amplu de liber schimb între Uniunea Europeană şi Statele Unite estimează că un astfel de acord ar putea duce la creșterea comerțului dintre cele două părţi cu până la 50%. S-ar crea milioane de noi locuri de muncă, iar creşterea economică ar fi stimulată semnificativ atât în Statele Unite, cât şi în ţările membre ale comunităţii europene. Se pare însă că mai avem de aşteptat, cel puţin până la schimbarea poziţiei americane cu privire la comerţul global.
articol de Florin Orban, Radio România Internațional