Industria de profil, în special IMM-urile din UE, au nevoie de o legislație europeană echilibrată și care să nu le diminueze competitivitatea pe piața globală în domeniul exploatării, prelucrării și comerțului cu staniu, tantal, tungsten (wolfram) și aur – 3TG – care provin din zonele de conflict și de mare risc, consideră deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru Comerț Internațional (INTA).
Iuliu Winkler, raportor în dosarul referitor la crearea în UE a unui sistem de auto-certificare a importatorilor de 3TG din zonele de conflict și de mare risc, a găzduit, marți, un mic dejun de lucru în Parlamentul European (PE) cu privire la acest subiect și care a reunit reprezentanți ai Comisiei Europene, deputați europeni, precum și reprezentanți ai industriei europene direct interesate de regulamentul aflat în legislativul european.
Cu acest prilej, vicepreședintele INTA a vorbit despre faptul că reglementarea europeană are ca prim obiectiv ruperea legăturii dintre extracția și comerțul cu minerale și finanțarea conflictelor armate în zone subdezvoltate din Africa, America de Sud și Asia.
Referindu-se la disputa legată de caracterul voluntar vs. obligatoriu al unui sistem de certificare pentru companiile care importă sau prelucrează astfel de minerale, Winkler a remarcat lipsa de încredere a industriei în legislativul european, dar și a societății civile și a unor forțe politice în dorința și voința industriei de a se comporta responsabil într-un sistem voluntar de auto-certificare. “Am remarcat că industria nu este convinsă de faptul că putem crea un cadru legislativ bun, care să nu știrbească din competitivitatea industriei europene, după cum am observat și o lipsă de încredere a societății civile în dorința industriei de a se implica activ în rezolvarea problemelor complexe din zonele de conflict”, a declarat raportorul.
Vicepreședintele INTA a afirmat că acest regulament european nu-și va atinge obiectivul primordial în cazul în care UE nu-și va consolida capacitatea de acțiune în statele și regiunile subdezvoltate. În acest sens, în opinia sa, trebuie majorată finanțarea proiectelor care vizează buna guvernare și întărirea capacității administrative, esențială fiind identificarea partenerilor reali din cadrul societății civile din statele și regiunile afectate de conflicte sau care prezintă riscuri din acest punct de vedere.
Iuliu Winkler și-a mai exprimat speranța ca schimbul de opinii din PE să se poată constitui într-un “test virtual pentru sectorul IMM”. “Sper ca acestea să stea la baza unei analize de impact a viitoarei legislații europene în domeniul în domeniul exploatării, prelucrării și comerțului cu 3TG”, a adăugat vicepreședintele INTA, care a amintit faptul că industria direct interesată în acest domeniu asigură în UE milioane de locuri de muncă în mod direct sau indirect.
Printre participanții la micul dejun de lucru organizat de SME Europe, asociația de lobby pentru sectorul IMM a PPE, găzduit de Iuliu Winkler, au participat Signe Ratso, directorul Directoratului de Strategie și Analiză Comercială a CE, Guy Thiran, directorul Eurometaux, Luisa Santos, din partea Businesseurope, Marius Baader, reprezentat al fabricanților germani de autoturisme (VDA).
La nivel internațional, există mai multe inițiative pentru promovarea aprovizionării responsabile cu minerale din zonele de risc sau afectate de conflicte armate. Cele mai cunoscute dintre acestea au fost adoptate în 2011 și, respectiv, în 2010: Orientările OCDE privind diligența necesară referitoare la existența unui lanț de aprovizionare responsabil în cazul minereurilor provenite din zone afectate de conflicte și cu risc ridicat (Orientările OCDE privind diligența necesară) și secțiunea 1502 din Legea adoptată de SUA pentru reforma Wall Street și protecția consumatorilor (Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act).
În 2011, UE și-a luat angajamentul politic în cadrul OCDE de a sprijini adoptarea în continuare a orientărilor. În primăvara acestui an, PE a adoptat o rezoluție prin care a solicitat Comisiei Europene să întocmească o propunere legislativă pentru a reglementa domeniul.
Propunerea de regulament transmisă PE și al cărui raportor este Iuliu Winkler vizează toți operatorii din UE care importă 3TG, precum și minereurile acestora. Propunerea definește condițiile în care aceștia se pot auto-certifica în calitate de importatori responsabili de metale și minereuri incluse în domeniul său de aplicare. Raportul urmează să fie dezbătut în INTA, iar Comisia de Dezvoltare și cea de Afaceri Externe vor realiza fiecare câte un raport de opinie. Conform calendarului PE, raportul ar urma să fie adus în atenția plenului, în Strasbourg, în luna aprilie a acestui an.
UE este unul dintre cei mai mari importatori de 3TG. Industria electronică și electrotehnică este cea mai mare utilizatoare de 3TG.