Foto: Bethlendi Tamás
CMF: 43440001
Interviu realizat de Andrei Nistor publicat de stiriletransilvaniei.ro
- Cetățenii europeni, nemulțumiți de direcția pe care se află Comisia Europeană
- UDMR consideră că România trebuie să fie pregătită pentru schimbarea tratatelor
Uniunea Europeană trebuie să se reîntoarcă la valorile părinților fondatori, să se schimbe, iar politicile sale publice trebuie să fie în slujba cetățenilor, și nu în solda vreunei ideologii, acesta a fost principalul mesaj transmis de europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler în cadrul emisiunii ”Studio electoral”.
”Propunerile UDMR provin din situația socială în care ne aflăm, provin din contextul general și din starea în care se află opinia publică în România, dar și în Europa. (…) Noi întocmim obiectivele UDMR pe baza barometrului opiniei publice maghiare din România. Noi am întrebat oamenii, am vorbit cu ei și le vedem nemulțumirea. Nemulțumirea, în primul rând, față de direcția către care se îndreaptă Uniunea Europeană (UE), care, sub influența unui Parlament European (PE) cu o majoritate, așa cum a fost ea, extrem de verde, extrem de progresistă, se îndreaptă către o direcție de neacceptat, care nu este susținută de maghiarii din România. (…) Noi vorbim de schimbare, schimbarea însemnând revenirea UE la valorile părinților fondatori. Politicile publice din Europa trebuie să fie făcute în slujba oamenilor și nu în solda ideologiilor. Deci, oamenii sunt în centrul politicilor publice (…) pentru că azi nici maghiarilor din România, nici românilor, nici maghiarilor din Ungaria sau polonezilor nu li se prea pare că se află în centrul preocupărilor UE”, a arătat Iuliu Winkler.
Cetățenii europeni, nemulțumiți de direcția pe care se află Comisia Europeană
Potrivit acestuia, conform ultimului Eurobarometru, 63% din cetățenii UE nu susțin direcția pe care se află actuala Comisie Europeană. ”Noua Comisie, noul conducător al CE și noii comisari europeni propuși de guvernele naționale vor veni în fața votului Parlamentului European, ei vor fi audiați exact ca miniștrii în România, după care vor primi un vot de respingere sau de acceptare. Aceasta înseamnă că noi vom putea influența din Parlamentul European această schimbare în UE de care este nevoie”, a afirmat europarlamentarul UDMR.
În opinia sa, marile nemulțumiri ale cetățenilor europeni sunt generate de viteza extrem de mare care a fost imprimată reformelor din domeniul economic, agricol etc., depășindu-se gradul de suportabilitate al acestora.
Vorbind de deciziile care au pus UE pe o direcție greșită și care nemulțumește cetățenii, Iuliu Winkler a exemplificat cu impunerea mobilității electrice pe care o vede ca rezultat al presiunii exercitate de unele lobby-uri economice. ”Noi am și uitat care a fost obiectivul acum 3-4 ani acela de reducere a emisiilor în domeniul transportului. Și cineva a spus că treaba aceasta se face prin mobilitatea electrică. Și iar spun, aceștia (cei care au venit cu propunerile -n.n.) sunt băieți care nu au fost la ora de fizică. Pentru că în momentul în care vorbesc de reducerea emisiilor, aceasta nu trebuie să însemne emisii zero, trebuie să însemne emisii reduse, trebuie să însemne și tehnologia mașinii cu hidrogen pentru transportul mare, de marfă, și tehnologiile hibride superperformante în acest moment. Nu rupem aceste industrii și mergem pe mobilitate electrică ca să facem ce? Păi, ca să nu facem un Green Deal european, ci să facem un Green Deal chinez. Pentru că, iată, chinezii au devenit cei mai performanți. Ei au materii prime pentru a face acumulatori, iar cum știți bine, prețul unei mașini electrice este compus în procent de 30% din prețul bateriei. Iată o decizie ideologică care nu este una neutră tehnologic, ci este una luată sub influența unor băieți deștepți, că nu e doar România cea care are grupuri de băieți deștepți”, a spus deputatul european.
UDMR consideră că România trebuie să fie pregătită pentru schimbarea tratatelor
Referitor la concluziile Conferinței privind viitorul Europei a căror aplicare ar însemna redeschiderea tratatelor UE, Iuliu Winkler a precizat că este greu de spus când s-ar întruni condițiile pentru a fi declanșate discuțiile la nivel european, dar consideră că România trebuie să se pregătească pentru acest proces.
”UE este bazată pe valori și interese. Noi nu suntem doar o piață comună, un pact de comerț liber. UE este o uniune a valorilor. (…) În baza dialogului de peste un an cu cetățenii, cu grupuri din diverse categorii sociale, cu organizații civile ș.a.m.d. , a venit această nevoie de schimbare. Sigur că schimbarea unii o vor într-o parte, ații într-o altă parte, dar nemulțumirea este generală, deci nevoia de schimbare este generală. Și atunci, Parlamentul European a găsit un compromis între diversele dorințe, propuneri, dar acest compromis sigur că poate fi realizat într-un mod ideal printr-un nou tratat al UE. (…). Întotdeauna UE se dezvoltă în mod iterativ, un pas după celălalt. (…) Nu știm în câți ani se schimbă tratatele. Dar, cert este că noi trebuie să avem acest subiect pe masă. (…) Noi, UDMR, vrem mereu să fim pregătiți, pentru că atunci când se va întâmpla nu se va da un preaviz de patru ani, ci situația politică ar putea să devină de așa natură încât să impună schimbarea tratatelor”, a explicat Winkler. El a arătat că schimbarea tratatelor UE ar putea căpăta un caracter de urgență la un moment dat.
Referitor la extinderea UE, europarlamentarul UDMR a precizat că aderarea unor state de mici dimensiuni ca Republica Moldova, Serbia sau cele din Balcanii de Vest nu ar impune o modificare a tratatelor, dar aderarea Ucrainei s-ar putea să impună acest lucru. ”Când vorbești despre Ucraina, situația se schimbă, și atunci s-ar putea ca o economie de dimensiuni atât de mari să poată fi absorbită în UE doar printr-o schimbare a regulilor, prin schimbarea Politicii Agricole Comune, a Politicii de dezvoltare regională, care, până la urmă, poate să însemne și schimbarea tratatelor de bază ale UE”, a mai spus Winkler.
Europarlamentarul UDMR a declarat că este extrem de dificil de estimat când ar putea adera la UE Republica Moldova și Ucraina. ”Eu cred că Republica Moldova ar putea să adere mult mai repede decât Ucraina din punct de vedere al condițiilor stricte ale celor 33 de dosare de aderare în cazul în care conducerea pro-europeană din Republica Moldova se păstrează la putere. (…) Dar, privind politic la faptul că situația din Ucraina a deschis acest proces al invitării Ucrainei, Republicii Moldova și apoi al Georgiei, atunci ne dăm seama că probabil este imposibil să adere Moldova înainte de Ucraina. (…) Probabil peste 8 sau 7 ani, Moldova va spune că este pregătită să fie primită, iar atunci va veni și refluxul situației politice în care UE nu va putea spune că nu putem înainte de Ucraina, iar în Ucraina este o situație foarte grea”, a explicat Winkler.
Europarlamentarul UDMR a mai precizat că sintagma de ”aderare accelerată” introdusă de președintele Vladimir Zelenski nu există în niciunul dintre tratatele fundamentale ale UE. ”Toate statele trebuie să treacă prin toate cele 33 de dosare, trebuie să execute toate reformele pe care și România și ceilalți le-au executat și apoi când sunt pregătite trebuie să treacă de acceptarea tuturor membrilor UE”, a adăugat Iuliu Winkler.
Europarlamentarul Iuliu Winkler conduce lista UDMR la alegerile pentru Parlamentul European care vor avea loc în 9 iunie.
Foto: Bethlendi Tamás
CMF: 43440001
Articol de Andrei Nistor publicat de stiriletransilvaniei.ro – https://stiriletransilvaniei.ro/2024/05/27/iuliu-winkler-ue-trebuie-sa-se-reintoarca-la-valorile-parintilor-fondatori-pe/