Iuliu Winkler: UE susține România în procesul de tranziție către sustenabilitate

Uniunea Europeană susține România în procesul de tranziție către sustenabilitate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) aprobat recent de Comisia Europeană (CE), a afirmat europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, Grupul PPE), potrivit căruia, tranziția verde este principala direcție de viitor pentru economie, industrie, pentru ansamblul societății românești.

”Angajată în dubla tranziție, digitală și verde, întreaga UE se află în plin proces de relansare economică după criza provocată de pandemia de coronavirus. Grupul PPE din Parlamentul European este principalul susținător al Proiectului Next Generation EU din care fac parte și PNRR-urile statelor membre. Prin armonizarea europeană a obiectivelor urmărite în procesul de relansare economică vom consolida coeziunea Uniunii și vom reuși să atenuăm diviziunile care azi, din păcate, ne caracterizează”, a declarat deputatul european.

Conform acestuia, CE a alocat României  prin PNRR 29,2 miliarde euro, sumă compusă din împrumuturi pe termen lung cu dobândă avantajoasă și granturi nerambursabile, în proporție aproape egală. ”41% din resursele PNRR sunt alocate pentru tranziția verde, acestea urmând să contribuie la realizarea obiectivelor de climă, în mod specific a obiectivului ambițios al UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. Componenta cea mai importantă din pachetul de proiecte este alocată infrastructurii de transport cu finanțări de peste 7 miliarde de euro. Infrastructura feroviară a României se află într-o situație deplorabilă. PNRR va asigura 3,9 miliarde euro pentru modernizarea acesteia. De asemenea, infrastructura pentru transport rutier cu caracteristici ecologice avansate și siguranță rutieră sporită va beneficia de o finanțare de 1,8 miliarde de euro”, a arătat Winkler.

Europarlamentarul a mai spus că un domeniu crucial, mai ales având în vedere criza actuală a prețurilor din energie, este domeniul producției de energie regenerabilă. ”România va beneficia de peste 800 de milioane de euro pentru a dezvolta noi surse de energie, în special în domeniul producției de hidrogen, dar și a celorlalte resurse regenerabile. Eficiența energetică și renovarea din punct de vedere energetic este un domeniu foarte important finanțat din PNRR. Alocarea de 2,7 miliarde euro este crucială nu doar pentru că vom putea renova un număr important de clădiri publice, inclusiv școli, spitale și sedii ale instituțiilor, dar vom da, prin aceste proiecte, un important impuls economiei locale și vom asigura noi locuri de muncă în procesul de eficientizare energetică. Tranziția verde este în beneficiul nostru, al tuturor, mai ales dacă luăm în considerare și componenta de diversitate și protecție a mediului. PNRR va finanța împăduriri și proiecte de reconstrucție ecologică. În cele din urmă, tranziția către sustenabilitate va asigura șansa întregii noastre societăți de a beneficia de un mediu urban modernizat, de o infrastructură de transport demnă de secolul 21 și de un mediu natural mai sănătos pe care să-l lăsăm moștenire generațiilor următoare”, a subliniat Iuliu Winker.

 

Articol de Adrian Meitner pentru portalul Știrile Transilvaniei, https://stiriletransilvaniei.ro/2021/10/29/iuliu-winkler-ue-sustine-romania-in-procesul-de-tranzitie-catre-sustenabilitate/