Deputatul european Iuliu Winkler, liderul Organizaþiei Judeþene Hunedoara a UDMR, crede că măsurile care se iau în România în domeniul fiscal sunt haotice, nu au legătură cu realitatea ºi au efect de bumerang în economie.
Parlamentarul european al UDMR a declarat, joi, la Deva, într-o conferinþă de presă, că România nu ar mai trebui supusă unor experimente în domeniul fiscal, cum este ºi cel referitor la reducerea TVA la produsele de panificaþie de la 24 % la 9%. În opinia sa, acesta nu va duce la scăderea preþului pâinii, deci va avea efect zero în plan social, la fel ºi în privinþa fiscalizării activităþilor pe lanþul de producþie ºi desfacere a acestora. Iuliu Winkler mai este de părere că ºi dacă se va aplica această măsură în 2013, anul viitor, se va ajunge la renunþarea la TVA de 9% la produsele de panificaþie.
“Reducerea TVA la pâine este o decizie politică. De altfel, s-a ºi declarat acest lucru, vorbindu-se de promisiunile electorale. Eu zic că mai bine se ocupau de alte promisiuni, cum ar fi finalizarea măcar a uneia dintre autostrăzi. (…) ªtiu că reducerea TVA la pâine este obsesia unuia dintre partidele aflate acum la guvernare, însă, din păcate, această decizie nu are nici o legătură cu o politică fiscală coerentă. (…) Introducerea TVA de 9% la produsele de panificaþie ar fi un lucru bun dacă s-ar traduce prin ieftinirea pânii, însă acest lucru nu se va întâmpla“, a declarat Iuliu Winkler.
Deputatul european a explicat că pâinea reprezintă 6,73% din coºul de consum al unei familii, iar dacă, prin reducerea TVA, acest produs s-ar ºi ieftini, atunci acest lucru ar însemna o creºtere de 0,8% a puterii de cumpărare, cu acelaºi procent urmând să scadă ºi inflaþia. “Preþul de vânzare al pânii nu va scădea, lucru care a fost admis atât de producătorii din industria de panificaþie, cât ºi de responsabilii din Ministerul Agriculturii”, a arătat Iuliu Winkler, care ºi-a exprimat îndoiala în ceea ce priveºte aºteptările guvernanþilor în privinþa “conformării voluntare” a actorilor din această industrie, care, datorită scăderii TVA la 9%, ar renunþa să mai þină contabilităþi paralele ºi ºi-ar plăti integral contribuþiile către stat.
Deputatul european al UDMR a mai spus că, la ora actuală, fiscalizarea în sectorul panificaþiei este de doar 30%, ceea ce înseamnă că 2 pâini din 3 sunt valorificate în economia neagră.
În acealaºi context, Iuliu Winkler a vorbit despre controversele cu privire la măsura care prevede plata TVA la încasarea facturii pentru firmele care au o cifră de afaceri de 2,25 de milioane de lei. “Prin acest sistem, care prevede că aceste firme datorează TVA la încasarea facturii sau în cel mult 90 de zile de la emiterea facturii, mediul de afaceri s-a rupt în două: firmele mici ºi cele mari. O măsură menită să sprijine IMM-urile nu a făcut altceva decât să determine marile firme să nu mai facă afaceri cu cele dintâi. S-a ajuns în situaþia în care, de exemplu, micii furnizori români să fie refuzaþi de marii retaileri. (…) Acum, aflăm că acest sistem se va modifica“, a declarat deputatul european. El a adăugat că a primit semnale din partea mediului de afaceri din judeþ, potrvit cărora, din cauza introducerii acestei măsuri, în cadrul firmelor mici a crescut de 3 ori timpul necesar realizării evidenþelor ºi raportărilor contabile lunare. Decizia de a impune încasarea TVA la facturare a lovit chiar în firmele pe care, conform intenþiei formulate de guvernanþi, ar fi trebuit să le sprijine, a subliniat Iuliu Winkler.
Deputatul european a mai spus că ar trebui să se revină, de la 1 ianuarie 2014, la TVA de 19% ºi să se accelereze procesul de informatizare a ANAF ºi interconectarea în reþea a tuturor instituþiilor publice locale ºi centrale. În opinia sa, aceste două măsuri ar duce la creºterea gradului de colectare a contribuþiilor către bugetele locale ºi către bugetul de stat. “După majorarea TVA de la 19% la 24%, în România a scăzut ºi gradul de colectare de la 56% în 2009 la 54% în 2012. Dacă am reveni la TVA de 19% ºi am aplica în mod consecvent măsurile menite să reducă evaziunea fiscală am avea ºanse mai mari de ajunge la gradul de colectare de 64% care a fost în 2008“, a afirmat Iuliu Winkler.