Întreprinzătorii din România trebuie să se mobilizeze și să atragă cât mai multe finanțări europene în următorii ani, acesta a fost principalul mesaj lansat de deputatul europeana Iuliu Winkler, președintele Organizației Județene Hunedoara a UDMR, în cadrul unui forum al întreprinzătorilor maghiari organizat, vineri, în localitatea Camăr, în preambulul celui de-al 13-lea Congres al Uniunii care are loc, sâmbătă, la Zalău.
”În Bruxelles, planificarea bugetului european de după 2020 a debutat pe fondul unor tensiuni enorme. Sunt mai multe provocări la care trebuie să răspundă UE. În primul rând, trebuie să ia în calcul consecințele Brexit, una fiind diminuarea cu cel puțin 13% a veniturilor la bugetul european – EU 27. În același timp, UE se confruntă și cu provocările crizei migrației, dar și cu nouă politică de securitate. Acestea au nevoie de finanțări consistente pentru a se asigura siguranța granițelor comune, pentru apărarea împotriva terorismului sau chiar pentru înființarea unei armate comune europene”, a explicat Iuliu Winkler.
Deputatul european a mai vorbit despre faptul că unele state membre doresc, după 2020, să finanțeze substanțial aceste obiective și să reducă fondurile alocate Politicii de Coeziune și Politicii Agricole Comune. ”Unele state membre doresc să asigure fonduri pentru aceste obiective prin scăderea fondurilor pentru dezvoltarea regională, coeziune și politica agrară. Noi vom face toate demersurile în Parlamentul European pentru a opri acest trend, dar, cu toate acestea, ne putem aștepta ca, după 2020, să se ajungă la o diminuare a fondurilor pentru întreprinzători, fiind preferată alocarea de resurse însemnate pentru proiectele de o mare complexitate. Ce e de făcut? În următorii 3-4 ani, trebuie să utilizăm la maxim toate sursele de finanțare disponibile, trebuie să atragem și să folosim cât mai multe fonduri. Pentru schimbările ce vor veni, întreprinzătorii se pot pregăti cel mai bine prin consolidarea organizațiilor care urmăresc protejarea intereselor sectorului lor. Este importantă consolidarea camerelor de comerț și este important ca întreprinzătorii să-și reprezinte interesele în mod organizat. La nivel local, este necesară colaborarea dintre administrațiile locale, instituțiile de învățământ și organizațiile antreprenoriale, pentru că așa vor putea atrage, în cel mai eficient mod, fonduri europene”, a mai spus Iuliu Winkler.