Iniþiativa Cetăþenească Europeană pentru minorităþi, discutată la Strasbourg cu reprezentanþii miºcărilor regionale din Alsacia

“Iniþiativa Cetăþenească Europeană (ICE) – un milion de semnături pentru diversitate în Europa” – ICE pentru minorităþi – a fost subiectul discuþiilor care au avut loc, în această săptămână la Strasbourg, între deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), Andrée Munchenbach, preºedinta Partidului regional “Unser Land” din Regiunea Alsacia, Robert Joachim, vicepreºedintele Asociaþiei Alsacia – Lotharingia (Elsass-Lothringischer Volksbund) ºi Jan Diedrichsen, directorul FUEN – Uniunea Federală a Naþionalităþilor Europene. 

Atât România, cât ºi Franþa sunt state care se caracterizează printr-un sistem de organizare profund centralizat. Acum, în România, proiectul care vizează reforma teritorial-administrativă ameninþă existenþa maghiarilor care trăiesc în majoritate în comunităþi compacte în anumite regiuni (…) De-a lungul timpului, alsacienii au luptat pentru mai multă autonomie ºi pentru autoguvernare în conformitate cu interesele lor, dorindu-ºi conservarea propriei lor limbi, culturi ºi identităþi“, a remarcat Iuliu Winkler în cadrul discuþiilor. Deputatul european al UDMR a mai afirmat că Alsacia ºi Transilvania sunt două regiuni care au foarte multe lucruri în comun.

În cadrul întâlnirii s-a discutat pe marginea posibilei colaborării în privinþa “Iniþiativei Cetăþeneºti Europene – un milion de semnături pentru diversitate în Europa” demarată de FUEN, împreună cu UDMR ºi Partidul Popular din Tirolul de Sud – SVP..

Este un proiect extrem de important  ºi vom discuta în partid despre implicarea noastră. Luăm în considerare ºi posibilitatea de a coopta în acest demers ºi alte miºcări cu caracter regional din Franþa care pot să sprijine ºi să se alăture acestei iniþiative“, a spus, la rândul său, Andrée Munchenbach. Iniþiatorii ICE pentru minorităþi lucrează deja foarte strâns cu parteneri din diverse regiuni ale Franþei.

De menþionat mai este faptul că, în 7 aprilie a.c., în Regiunea Alsacia se va desfăºura un referendum în cadrul căruia cetăþenii sunt chemaþi să se pronunþe asupra oportunităþii unui transfer mai mare de competenþe de la nivel central către cel regional. În acest context, FUEN anunþă că este alături ºi sprijină năzuinþele Partidului regional “Unser Land” în strădania sa de a obþine pentru Alsacia o guvernare regională mai consolidată cu scopul de a-ºi determina viitorul în contextul oferit de subsidiaritatea europeană..
De altfel FUEN, de ani de zile, solicită Franþei să adopte tratate internaþionale, cum sunt Convenþia Cadru pentru Protecþia Minorităþilor Naþionale ºi Carta pentru Limbile Regionale ºi Minoritare, dar ºi să înþeleagă faptul că diversitatea de limbi ºi identităþi reprezintă un avantaj al Franþei ºi nu un risc. 

FUEN este o organizaþie fondată în 1949, care se ocupă de apărarea intereselor minorităþilor autohtone, naþionale ºi de protecþia limbilor regionale ºi minoritare ºi promovează diversitatea ºi consolidarea regiunilor din Europa.