În septembrie, Zilele Maghiare se reîntorc în spațiul public în județul Hunedoara

Zilele Maghiare din județul Hunedoara, ajunse la a XII-a ediție, vor avea loc în perioada 18-26 septembrie, programul manifestărilor fiind finalizat, miercuri după-amiaza, de Consiliul Permanent al UDMR Hunedoara.

”În această vară, am avut multe evenimente culturale în cadrul comunității maghiare, iar interesul pentru aceste manifestări ne arată că, după un an de restricții, oamenii își doresc foarte tare să interacționeze, să se întâlnească, să sărbătorească împreună. Anul trecut, am putut organiza Zilele Maghiare doar în spațiul virtual, dar, acum, revenim la evenimentele cu prezență fizică organizate în aer liber, în spații publice. În acest an există o cerere mai mare să organizăm excursii, drumeții. În acest fel, Zilele Maghiare devin mai ”verzi”. Județul Hunedoara are un patrimoniu cultural și natural extrem de bogat, iar aceste valori trebuie mereu redescoperite. Bineînțeles că și la această ediție îi așteptăm pe prietenii noștri din Ținutul Secuiesc, din județele Covasna și Harghita, dar și pe prietenii noștri din Ungaria, din județul Vas cu care suntem înfrățiți de trei decenii”, a declarat președintele UDMR Hunedoara, europarlamentarul Iuliu Winkler, la finalul reuniunii Consiliului Permanent. Potrivit acestuia, se vor relua și manifestări anulate din cauza restricțiilor sanitare cum este și aniversarea a 700 de ani de la prima atestare din 1320 a localității Jeledinți, comuna Mărtinești, eveniment ce trebuia organizat în 2020.

”Vom avea posibilitate să fim prezenți fizic la evenimentele Zilelor Maghiare în cadrul cărora vom organiza multe evenimente culturale, sportive și dedicate petrecerii timpului liber. Vom prezenta valorile și tradițiile comunității maghiare din județul Hunedoara. Un moment important va fi și aniversarea a 20 de ani de prezență a cotidianului ”Nyugati Jelen” în județul nostru”, a afirmat, la rândul său, directorul Liceului Teoretic ”Téglás Gábor”, Kocsis Attila, coordonatorul Zilelor Maghiare din județul Hunedoara.

Cea de-a XII- a ediție a Zilelor Maghiare din Județul Hunedoara va debuta, sâmbătă, 18 septembrie, la Deva. Conform tradițiilor, este și momentul decernării Premiilor ”Barcsay Ákos” pentru personalitățile care și-au dedicat energia și timpul comunității maghiare din județul Hunedoara.  Anual, trei personalități primesc această distincție, fiind vorba despre un reprezentant al cultelor, un cadru didactic și o personalitate din societatea civilă.

Manifestările se vor încheia în 26 septembrie, organizatorii având grijă ca, pe lângă Deva, Hunedoara, Petroșani și Lupeni, în fiecare localitatea hunedoreană în care trăiesc maghiari să aibă loc evenimente culturale. Concerte, dansuri medievale și populare, spectacole de teatru, expoziții, prezentări de carte, delicii culinare sunt doar câteva dintre atracțiile Zilelor Maghiare. Aceste manifestări au ca scop și promovarea relațiilor interetnice în cadrul comunităților locale.