În războiul comercial declarat de președintele Trump, UE trebuie să păstreze unitatea și solidaritatea europeană

Conform președintelui Donald Trump, 2 aprilie este ziua eliberării, ziua declarației de independență economică a SUA. Uniunea Europeană este pe lista tarifelor reciproce cu o taxare generală de 20% în afara sectorului auto care este lovit cu taxe vamale de 25 de procente. Privită din Europa ziua de 2 aprilie este mai degrabă ziua războiului comercial care nu mai poate fi evitat. Va trebui să lucrăm pentru atenuarea efectelor negative pe care le prevăd economiștii. 2 aprilie ar putea să devină și ziua inflației pentru că una din consecințele previzibile ale noilor taxe vamale americane este scumpirea produselor pe toate piețele lumii. Din păcate, dacă intrăm într-o spirală inflaționistă, consumatorii vor fi cei care vor plăti prețul. Mai există și o a treia posibilitate și anume ca ziua de 2 aprilie să devină ziua recesiunii economice deoarece în cazul în care războiul comercial global va înainta pe drumul escaladării reciproce atunci cu mare ușurință unele economii, cele mai expuse comerțului internațional și fragilizării lanțurilor globale de aprovizionare vor putea aluneca spre recesiune economică. Taxele vamale prezentate de președintele Trump sunt nejustificate, disproporționate și ilegale din punct de vedere al regulilor Organizației Mondiale a Comerțului.

În această situație, Uniunea Europeană trebuie să răspundă ferm, dar cu măsuri justificate, proporționale cu prejudiciul suferit de economiile noastre și legale din punct de vedere al regulilor comerțului global. Trebuie să fie pregătită pentru dialog în toată perioada imediat următoare. Comisia Europeană trebuie să continue dialogul cu mediul de afaceri.  Dincolo de sectoarele oțelului, al industriei auto și farmaceutice care sunt cele mai grav lovite, dialogul strategic trebuie extins la toate sectoarele industriale și de servicii care prezintă vulnerabilități în contextul războiului comercial.

Trebuie, cu mare grijă, să păstrăm unitatea și solidaritatea europeană. O abordare fragmentată a intereselor proprii din fiecare capitală europeană va fi neproductivă. Puterea de negociere a UE stă în piața comună și în cei 450 de milioane de cetățeni europeni. Deciziile politice trebuie luate mereu cu gândul la cetățeni, la locurile de muncă și la interesele proprii ale UE.

Iuliu Winkler, vicepreședinte Comisia pentru Comerț Internațional al Parlamentului European

Opinie publicată pe websiteul – știriletransilavniei.eu – https://bit.ly/3R0mwc8