Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) susține că, în cadrul negocierilor bilaterale cu China pe marginea unui acord de investiții, UE trebuie să coordoneze cât mai bine interesele statelor membre care uneori sunt divergente.
Marți, la Strasbourg, în plenul reunit al Parlamentului European, Iuliu Winkler, membru în Comisia pentru Comerț Internațional (INTA) a PE, a susținut poziția Grupului PPE cu privire la negocierile UE-China pe marginea unui acord bilateral de investiții. De altfel, rezoluția PE cu privire la acest acord a fost adoptată, miercuri, cu mare majoritate de voturi de deputații europeni.
“În cadrul negocierilor cu China pe marginea unui acord de investiții, este pentru prima dată, de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, când UE acționează ca un partener instituțional unic, înlocuind astfel realitatea curentă care implică 28 de parteneri individuali pentru China. Iar scopul nostru trebuie să fie obținerea unui acord echilibrat”, a afirmat Winkler.
Potrivit acestuia, Grupul PPE cere includerea în mandatul UE și a negocierii facilitării unui acces mai ușor a firmelor europene pe piața chineză, eliminarea a cât mai multe dintre actualele bariere tarifare și non-tarifare din partea Chinei, reformarea mecanismului de join-venture care funcționează în prezent în acest stat, o transparență mai mare a regulilor sub care funcționează companiile de stat și private din China, asigurarea unui cadru cât mai corect din punct de vedere competițional între companiile chinezești de stat și cele private europene, dar și acordarea unui real sprijin din partea UE pentru IMM-urile europene care vor să investească în China.
Iuliu Winkler a mai subliniat în intervenția sa importanța obținerii din partea UE a unei mai bune protecții a drepturilor de proprietate intelectuală în China, subiect recunoscut ca fiind unul deosebit de delicat. “Aici aș vrea să amintesc doar un singur aspect, cel al economiei aplicațiilor pentru dispozitive mobile (app economy -n.n.), un sector care, în urmă cu un deceniu, nu exista, dar care, acum, înseamnă doar în UE 800.000 de locuri de muncă într-un domeniu creativ și de înaltă tehnologie”, a arătat deputatul european.
Iuliu Winkler a adăugat că Grupul PPE solicită Comisiei Europene stabilirea unui calendar cu termeni clari în negocierile cu China, dar și obținerea de termene de tranziție rezonabile până la intrarea în vigoare a noilor prevederi din acordul bilateral de investiții care urmează a fi încheiat.
De remarcat este faptul că în Rezoluția adoptată, miercuri, de PE, una dintre mizele cele mai importante o reprezintă garantarea drepturilor de proprietate intelectuală a companiilor europene care investesc în China. Deputații europeni sunt convinși de faptul că în cadrul negocierilor în care Comisia Europeană este singurul partener de discuții al Chinei, Acordul pentru investiții UE-China poate fi un succes, în comparație cu rezultatele obținute de fiecare state membru separat.
Potrivit Eurostat, China este al doilea mare partener comercial al UE, după SUA. Anul trecut, schimburile comerciale dintre UE și China s-au ridicat la 546 miliarde de dolari, însă deficitul comercial al UE pe relația cu China a depășit 122 miliarde de dolari.