Consecințele economice ale pandemiei de coronavirus afectează în mod grav peste 90% din întreprinderile mici și mijlocii din Uniunea Europeană, concluzionează un studiu realizat în luna aprilie a.c. de SME Europe, organizația economică a Partidului Popular European (PPE).
”Luând în considerare și scăderea drastică a vânzărilor din această perioadă, este clar că criza economică în care ne adâncim pune în pericol existența a milioane de IMM-uri și întreprinzători individuali din UE”, a afirmat europarlamentarul (UDMR) Iuliu Winkler, prim-vicepreședintele SME Europe.
Potrivit acestuia, indiferent de statul membru, IMM-urile nu au rezerve la care să apeleze, doar 11% din cei întrebați afirmând că au rezerve financiare pentru a rezista un an. Studiul SME Europe relevă faptul că locurile de muncă din cadrul IMM-urilor sunt periclitate. 25% din IMM-uri au fost nevoite să efectueze concedieri sau suspendări ale contractelor de muncă, iar alte 25% au apelat la șomaj tehnic sau la timp redus de muncă. Și investițiile sunt afectate, 68% din IMM-uri au amânat investiții productive planificate înaintea crizei. ”Întrebate despre ce forme de sprijin așteaptă, 71% din IMM-uri au spus că au nevoie de ajutor sub formă de lichidități, 33% doresc o extindere sau renegociere a liniilor de credit bancare de care dispun. Solicitarea generală a tuturor categoriilor intervievate a fost reducerea birocrației, simplificarea procedurilor și mai multă transparență în relația cu statul”, a arătat Winkler.
Studiul SME Europe a fost realizat pe baza unui chestionar la care au răspuns, în luna aprilie a.c., peste 900 de IMM-uri și întreprinzători individuali din state membre ale UE, între acestea și din România.
”Pe baza rezultatelor chestionarului, dar și a dezbaterilor sectoriale online realizate de SME Europe pe durata ultimelor două luni, SME Europe a formulat un număr de recomandări pe care le vom promova în Parlamentul European și le vom transmite și decidenților din Comisia Europeană în această perioadă crucială în care se așteaptă propunerea Comisiei cu privire la noul buget multianual 2021-2027, dar și a planului european de relansare economică”, a precizat prim-vicepreședintele SME Europe.
Recomandările SME Europe sunt structurate în patru categorii importante. ”În primul rând este vorba despre accesul la resurse financiare pentru IMM-uri. Nu este suficient să oferim credite, ci este nevoie de granturi, de ajutor financiar nerambursabil. Apoi, IMM-urile solicită măsuri imediate de simplificare administrativă și de reducere a birocrației atât la nivel european, cât și în statele membre. În al treilea rând, refacerea pieței interne, deschiderea granițelor și renunțarea la măsurile unilaterale impuse în perioada pandemiei. Și în sfârșit, investițiile în infrastructură inclusiv cea digitală sunt cruciale”, a adăugat europarlamentarul UDMR.
Detalii despre studiul SME Europe pot fi găsite aici: http://www.smeeurope.eu/sme-impact-assessment-for-covid-19/