UDMR se pronunță împotriva introducerii impozitului forfetar, fiind de părere că nu este o soluție pentru diminuarea evaziunii fiscale, ci din contră, acesta va afecta în mod negativ întreprinderile mici și mijlocii, a declarat, luni, la Deva, deputatul european Iuliu Winkler, președintele Organizației Județene Hunedoara a UDMR, într-o conferință de presă.
Parlamentarul european a afirmat că impozitul forfetar, a cărui aplicare din 1 ianuarie 2014 a fost anunțată de Ministerul Finanțelor Publice, nu va duce la diminuarea evaziunii fiscale, ci dimpotrivă va genera o presiune semnificativă pentru întreprinderile mici și mijlocii. “Nu multinaționalele vor crea noi locuri de muncă în România, ci întreprinderile mici și mijlocii. Acest sector are, acum, nevoie de relaxare în domeniul fiscal și nu de impozitul forfetar, care va fi o măsură sufocantă”, a arătat Winkler, care, în context, s-a referit și la nivelul scăzut al investițiilor străine în acest an în România, cuantificat pentru primele 8 luni ale anului în curs la doar 500 de milioane de euro din cele 10 miliarde estimate de Executiv în vară.
Deputatul european a reamintit faptul că, în perioada 2009 – 2010, atât PSD, cât și PNL au criticat decizia introducerii de către Guvernul Boc a impozitului forfetar. “UDMR s-a împotrivit introducerii impozitului forfetar și când se afla în coaliția de guvernare, iar la solicitarea noastră acest impozit a fost desființat. (…) Noi, UDMR, ne-am pronunțat împotriva acestui impozit și când eram la guvernare, dar și acum când suntem în opoziție. În cadrul întâlnirii avută în 11 septembrie a.c. cu premierul Victor Ponta, grupul parlamentar al UDMR i-a transmis acestuia opinia sa cu privire la nevoia relaxării fiscale pentru întreprinderile mici și mijlocii, dar și cea referitoare la impozitul agricol”, a mai spus liderul județean al UDMR Hunedoara.
Potrivit lui Winkler, UDMR i-a cerut premierului ca impozitul agricol să fie o sursă de finanțare pentru bugetele locale, și nu cum este conceput acum ca sursă pentru bugetul central. “Atât logica economică, cât și cea administrativă arată că impozitul agricol trebuie să fie un impozit local, destinat dezvoltării comunităților. UDMR i-a transmis premierului că, în cel mai rău caz, o cotă parte, de 80%, din impozitul agricol să fie transferată la bugetele locale, iar 20 de procente să revină bugetului central”, a adăugat liderul județean al UDMR Hunedoara.
Deva, 16 septembrie 2013