FUEN trebuie să devină organ consultativ al Parlamentului European

Uniunea Federală a Naționalităților Europene (FUEN) trebuie să devină, în mod oficial, organ consultativ al Parlamentului European, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), vineri, de la tribuna celui de-al 58-lea Congres al FUEN, care se desfășoară în aceste zile la Brixen, Tirolul de Sud – Italia. 
“Acum, aici, suntem patru deputați europeni care participăm la lucrările congresului FUEN. Dumneavoastră sunteți alegătorii noștri și de la Dumneavoastră, cetățeni europeni, membri ai comunităților minoritare am primit mandatul nostru în Parlamentul European. Îmi doresc, ca anul viitor, să crească numărul parlamentarilor europeni care reprezintă comunități minoritare naționale. Iar prin acest lucru, influența și autoritatea FUEN să fie mai mare în Parlamentul European, cea mai democratică instituție a Uniunii Europene, fiind singura instituție ai cărei membri sunt aleși prin vot direct de cetățenii europeni. Îmi doresc, ca pentru parlamentarii europeni unul dintre obiectivele următorului mandat să fie acela de a obține pentru FUEN rolul oficial de organ consultativ al Parlamentului European”, a declarat Iuliu Winkler.
FUEN are statut participativ pe lângă Consiliul Europei și statut consultativ în cadrul Organizației Națiunilor Unite.
În discursul său, deputatul european al UDMR a mai vorbit despre evoluțiile care au loc la nivelul Uniunii Europene. “Vremurile se schimbă. Uniunea Europeană trece spre o nouă etapă. Tot mai mulți deputați din Parlamentul European spun că e nevoie de mai multă Europă. Da, într-adevăr avem nevoie de mai multă Europă. Cred și eu acest lucru, dar avem nevoie de o Europă diferită de cea de astăzi, în care președinții și premierii statelor membre decid între ei ce se va întâmpla mâine. Noi credem într-un altfel de Europă, noi credem într-o uniune politică în care vocea cetățenilor este decisivă și în care, noi, comunitățile minorităților naționale, comunitățile tradiționale sau grupurile lingvistice, suntem reprezentați la fel ca majoritatea. Noi, comunitățile minoritare suntem diferite unele de altele și nici nu dorim să fim la fel. Aceasta este și forța noastră. Dragi prieteni, în ce limbă visați? Eu visez în limba mea maternă. Cred că și Dumneavoastră visați în limba maternă și nu în esperanto! Dorim să păstrăm diversitatea noastră, pentru că numai așa putem să fim pietre solide de temelie în fundamentul construcției europene. Noi credem în Europa, în uniunea politică europeană. Dorim să realizăm obiectivele noastre nu împotriva majorității, ci, împreună cu aceasta în favoarea interesului nostru comun”, a mai spus Iuliu Winkler.
De la tribuna Congresului au mai vorbit, vineri, și deputații europeni Herbert Dorfmann (Partidul Popular din Tirolul de Sud – SVP) și Tabajdi Csaba, în calitate de co-președinte al Minority Intergroup din cadrul Parlamentului European.
Tot vineri, delegația UDMR la Congres condusă de președintele Kelemen Hunor a participat la evenimentul dedicat lansării oficiale a Inițiativei Cetățenești Europene (ICE) pentru protejarea minorităților naționale. ICE pentru protejarea minorităților naționale este și cel mai important punct pe agenda Congresului FUEN, acordul de cooperare în vederea lansării ICE pentru protejarea minorităților naționale și a unui pachet cadru de reglementări pentru apărarea drepturilor minorităților care să fie atașat textului inițiativei fiind semnat în ianuarie, la Bolzano, de președintele UDMR, Kelemen Hunor, de președintele SVP, Richard Theiner, și de președintele FUEN, Hans Heinrich Hansen.
Între 19 și 23 iunie, Academia Cusanus din Brixen găzduiește lucrările celui de-al 58-lea Congres al FUEN, la acesta participând reprezentanții a 40 de comunități minoritare din 30 de țări. Organizatorul principal al evenimentului este Partidul Popular din Tirolul de Sud.
FUEN este cea mai importantă organizație umbrelă reprezentativă a minorităților naționale istorice din Europa. Fondată la Paris în 1949, în același an cu Consiliul Europei, FUEN promovează identitatea, limba, cultura și drepturile comunităților minorităților istorice europene. De-a lungul activității sale și-a câștigat rolul de voce legitimă a minorităților în fața instituțiilor Uniunii Europene, a Consiliului Europei, dar și în fața ONU și a OSCE.