Formalizarea Europei cu mai multe viteze, certificatul de deces al proiectului european

Formalizarea Europei cu mai multe viteze printr-o declarație oficială a liderilor UE nu va însemna altceva decât certificatul de deces al proiectului european, consideră deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE).

”Dacă Declarația de la Roma, care urmează să fie lansată cu ocazia aniversării a 60 de ani de Uniune Europeană, va prezenta o viziune despre Europa cu mai multe viteze, atunci aceasta va deveni certificatul de deces al proiectului european”, a declarat deputatul, luni seara, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

https://youtu.be/MnCmdHqO-tk

Iuliu Winkler a afirmat că o viziune despre viitorul Uniunii Europene nu trebuie să formalizeze frustrările de azi. ”Eu cred cu tărie că cetățenii europeni merită mai mult. O viziune pentru viitor nu trebuie să formalizeze frustrările de azi. Viziunea noastră comună pentru viitorul Uniunii Europene trebuie să fie construită pe cea mai de preț dintre valorile noastre, și anume unitatea noastră. Trebuie să reconstruim încrederea reciprocă, redând speranța tuturor cetățenilor Europei”, a spus deputatul european.

El și-a afirmat încrederea într-o Uniune Europeană care să-i apropie pe cetățenii săi. ”Uniunea Europeană în care eu cred, viziunea asupra Uniunii Europene care este capabilă să-i motiveze pe membrii comunității mele maghiare din Transilvania, este o Uniune a națiunilor europene și a comunităților naționale, este o Europă a regiunilor sale, care îi apropie din ce în ce mai mult pe cetățenii săi”, a subliniat Iuliu Winkler.

Liderii europeni pregătesc o declarație solemnă pentru summit-ul aniversar care va avea loc în 25 martie în capitala Italiei cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la parafarea Tratatului de la Roma, actul fondator al Comunității Economice Europene, devenită ulterior Uniunea Europeană.