Europeanul.org: Care este poziþia dvs. vizavi de escaladarea violenþelor din Ucraina?
Iuliu Winkler: În prima etapă a protestelor, după ce președintele Ianukovici a anunțat decizia de a retrage Ucraina din Tratatul de la Vilnius, eram încă optimist, sperând că aspirațiile pro-europene și democratice exprimate în stradă vor reprezenta un factor suficient pentru autorități în vederea revizuirii poziției adoptate, acum, privind la cele ce se întâmplă în Kiev, pot spune că sunt mâhnit.
Sunt profund revoltat de faptul că au fost uciși oameni în stradă. Regret că s-a ajuns la o asemenea escaladare a violențelor, așa cum am văzut că s-a întâmplat în aceste ultime zile la Kiev. Sper că acestea vor înceta, că lucrurile vor intra în normalitate odată cu semnarea de către președintele Ianukovici a acordului cu reprezentanții opoziției în care sunt prevăzute alegeri prezidențiale anticipate, formarea unui guvern de coaliție și o reformă constituțională.
Aici aș vrea doar să punctez rolul esențial pe care l-au jucat emisarii europeni în obținerea acestui “armistițiu”. Mai sper ca procesul de reformă din Ucraina să nu se blocheze. Nu ar fi pentru prima dată.
Europeanul.org: Care sunt repercusiunile acesteia asupra relaþiilor dintre UE ºi Rusia?
Iuliu Winkler: Ucraina reprezintă o miză extrem de importantă pentru Rusia, spun asta gândindu-mă la faptul că, la peste 20 de ani de la destrămarea URSS, Rusia continuă să perceapă Ucraina ca pe o parte a sa. În ciuda “armistițiului” de care aminteam, situația este în continuare volatilă. Iar dacă îmi amintesc și una dintre declarațiile făcute recent de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, cu privire la faptul că criza din Ucraina a adus relațiile dintre Rusia și UE la momentul adevărului, atunci cred că este prea devreme să facem o evaluare a urmărilor evenimentelor din Ucraina asupra relațiilor UE- Rusia. În momentul de față speculațiile mi se par hazardate.
Europeanul.org: Cum ar putea influenþa criza din Ucraina stabilitatea în regiune? Care pot fi efectele asupra României?
Iuliu Winkler: Ucraina este o țară mare, suprafața ei este de trei ori mai mare decât cea a României, iar populația de aproape 45 de milioane de locuitori. Într-un scenariu ipotetic, care conține continuarea violențelor în Ucraina, posibilitatea izbucnirii unui război civil, scindarea acestui stat între sud-est și nord-vest, am avea de-a face cu o serioasă criză umanitară, un declin economic accentuat, proliferarea crimei organizate, destabilizarea politică nu doar a Ucrainei, ci a întregii regiuni. Stabilitatea oricărui stat este importantă, însă cea a unui stat dimensiunile și poziționarea geo-strategică a Ucrainei este esențială pentru regiune, și aici includ și România, dar este esențială și pentru UE. Reîntorcându-mă la scenariul ipotetic de care vorbeam, nu pot decât să am încredere în experiența diplomației UE care va fi capabilă să împiedice o asemenea întorsătură a evenimentelor. Sper că acest succes al emisarilor europeni de a negocia o soluție la Kiev să nu fie doar unul temporar, ci el să se materializeze într-o soluție durabilă. Dar, dincolo de speranță, sunt absolut convins că UE are forța necesară de a face față unor situații dificile la granițele sale.
Europeanul.org: Cum comentaþi criza guvernamentală din România?
Iuliu Winkler: Dacă mă raportez la situația din Ucraina, pentru că în acest context mi-ați pus această întrebare, aș putea doar să le sugerez actualilor guvernanți să coboare cu picioarele pe pământ și să fie atenți la România profundă. Nu mă gândesc deloc la scenarii de tipul celui din Ucraina. Privesc doar spre cetățenii noștri care își doresc o clasă politică maturizată, care să acționeze în plan intern și european în favoarea României și pentru bunăstarea lor.