Europarlamentarii UDMR consideră că România trebuie să-și înfrunte trecutul, descoperind adevărul despre Revoluția din 1989

Adevărul despre evenimentele din decembrie 1989 trebuie făcut cunoscut, este nevoie de înfruntarea curajoasă a trecutului, trebuie desăvârșite obiectivele stabilite în urmă cu 30 de ani la Timișoara și trebuie reluat procesul de retrocedare a bunurilor confiscate abuziv de regimul comunist – este declarația comună a europarlamentarilor UDMR, susținută luni la Strasbourg, în cadrul dezbaterii Rezoluției care comemorează 30 de ani de la Revoluția din 1989.

Europarlamentarul UDMR, Vincze Loránt a reiterat în intervenția sa faptul că, acum 30 de ani, flacăra revoluției a fost aprinsă la Timișoara de preotul reformat maghiar, Tőkés László, fost membru al Parlamentului European. ”Îndârjirea sa de a denunța public încălcările drepturilor omului, dar și curajul său de a se opune planului de sistematizare a satelor au aprins scânteia revoluției. Deși activitatea sa politică ulterioară ridică multe semne de întrebare, retragerea Ordinului Steaua României – distincție acordată pentru recunoașterea meritelor domnului Tőkés – este o imensă nedreptate”, a subliniat eurodeputatul UDMR, arătând că nicio autoritate vremelnică nu-i poate lua lui Tőkés László statutul de simbol al Revoluției, ori să-i diminueze recunoștința colectivă.

”La Strasbourg, cât și la București, UDMR declară cu hotărâre că trebuie să desăvârșim schimbarea pornită acum 30 de ani. Iar pentru aceasta avem nevoie ca societatea să cunoască adevărul despre evenimentele din decembrie 1989, iar justiția să-i găsească pe cei vinovați de crimele din acele zile”, a declarat, la rândul său, europarlamentarul Iuliu Winkler în intervenția sa.

Vincze Loránt a subliniat totodată că au rămas încă multe de făcut, multe aspecte de clarificat în dosarul Revoluției de la 1989. ”Este extrem de trist că niciun român – cu excepția soților Ceaușescu – nu a fost găsit vinovat de susținerea terorii comuniste. Din păcate, legislativul român nu a adoptat o lege a lustrației, foștii colaboratori se află printre noi. Într-un mod abuziv, retrocedarea bunurilor confiscate de regimul comunist trenează de foarte mulți ani”,  a adăugat europarlamentarul UDMR.