Europa va deveni puternică atunci când va fi cu adevărat solidară, atunci când și comunitatea noastră va prospera, iar oamenii vor trăi mai bine acasă, a declarat, luni, la Reghin, județul Mureș, deputatul european Iuliu Winkler. ”Pentru dezvoltarea Transilvaniei este nevoie ca Uniunea Europeană să sprijine localitățile, fermierii, întreprinzătorii noștri și instituțiile noastre de învățământ. Noi dorim o Europă pentru care minoritățile naționale nu sunt o vulnerabilitate, ci o bogăție. Dorim o Europă care respectă, sprijină și protejează comunitățile minorităților naționale autohtone. Noi dorim o Europă puternică, o Transilvania prosperă. Acesta e viitorul nostru. Despre asta vom decide în 26 mai”, a afirmat Winkler.
Europarlamentarul a participat la un forum cetățenesc, alături de viceprimarul municipiului Reghin, Márk Endre, deputatul UDMR Csép Éva Andrea și președintele executiv al UDMR Mureș, Kovács Mihály Levente. Cu acest prilej, Winkler a prezentat cele cinci puncte principale ale programulului electoral al UDMR pentru alegerile europene.
”Primul punct vorbește despre adoptarea unei reglementări la nivel european de protecție a minorităților naționale. Al doilea punct este legat de fondurile europene necesare pentru dezvoltarea comunității noastre, pentru creșterea competitivității și pentru realizarea proiectelor regionale. Cel de-al treilea punct vizează reprezentarea intereselor fermierilor, sprijinirea tinerilor fermieri și a exploatațiilor agricole familiale. Al patrulea punct urmărește eliminarea dublului standard în UE. Vrem să fim cetățeni europeni cu drepturi depline. De asemenea, sprijinim aderarea la spațiul Schengen și introducerea monedei euro când economia o va permite. Cel de-al cincilea punct este poate cel mai important pentru că vizează tinerii. Dorim ca Transilvania să fie o regiune competitivă în Europa secolului XXI și care să aibă grijă de tinerii săi. Doar în acest fel va putea fi oprit exodul tinerilor în străinătate”, a spus Winkler.
Potrivit europarlamentarului, la 12 ani de la aderarea la UE, deși s-au înregistrat progrese semnificative, totuși, multe dintre așteptările comunității maghiare nu s-au împlinit nici până azi. Winkler a adăugat că deciziile luate la Bruxelles au implicații directe în viețile membrilor comunității maghiare din Transilvania, el exemplificând cu subvențiile agricole, finanțările pentru dezvoltarea rurală sau cele pentru programele destinate studenților și elevilor.
”Dezvoltarea nu vine de la sine, ci doar atunci când suntem pregătiți să utilizăm oportunitățile oferite de UE. Depinde de noi dacă folosim sau nu aceste oportunități”, a subliniat deputatul european.
Winkler a mai spus că alegerile din 26 mai vor fi decisive deoarece Europa este la răscruce, ”este vorba despre un drum care duce spre o Europă de tip creuzet în care se produce o uniformizare a identităților, iar celălalt spre Europa comunităților și a regiunilor”. ”Noi milităm pentru Europa diversității în care trăiesc alături, ca într-un mozaic, culturi, religii, tradiții, națiuni și comunități. Iar pentru noi, în acest mozaic, cea mai prețioasă piatră este pământul nostru natal, Erdély-Transilvania-Siebenbürgen”, a precizat Iuliu Winkler.