“Dezbaterea despre viitorul Europei a ajuns într-o etapă crucială. Instituțiile europene, statele membre, politicienii sunt profund concentrați asupra problemelor economice, financiare și monetare, și, fără îndoială, acestea sunt extrem de importante. Și totuși, alături de concetățenii mei din Europa de Est mă întreb: Cum va arăta Europa post-criză? Sunt indicatorii macroeconomici mai importanți decât valorile fundamentale? Putem accepta ca un guvern să facă un mic rabat de la principiile statului de drept atâta vreme cât păstrează un buget echilibrat?”, a declarat Iuliu Winkler.
Deputatul european al UDMR a reamintit faptul că, după căderea Cortinei de Fier, est-europenii s-au grăbit să se alăture unei Uniuni Europene a valorilor, nerăbdători să se reunească cu vest-europenii pe care istoria nu i-a forțat să învețe lecția totalitarismului.
“Acum, noi (est-europenii – n.n.) suntem îngrijorați de faptul că în Europa post-criză valorile universale cum sunt respectarea demnității umane, a libertății, egalității și solidarității ar putea suferi o degradare. Indicatorii macroeconomici nu trebuie niciodată să înlocuiască valorile europene!”, a conchis Iuliu Winkler
Intervenția deputatului european al UDMR a venit pe fondul unor manifestări din ce în ce mai vizibile care semnalează deteriorarea cadrului democratic și a statului de drept din mai multe state membre ale UE care se materializează într-o recrudescență a discursului public extremist naționalist, xenofob și rasist.
Tot mai desele crize politice care izbucnesc la nivelul statelor membre vin să confirme faptul că Europa este zguduită din temelii de o criză complexă economică, socială și financiară. Răspunsul populiștilor este renunțarea la Europa unită și reîntoarcerea în tranșeele statului națiune, însă aceasta este o cale greșită după cum istoria a dovedit-o deja.