Doar printr-o abordare integrată care să armonizeze politica externă, inițiativele de cooperare în dezvoltare cu reglementările comerciale se vor putea face pași semnificativi pentru eradicarea sărăciei în țările aflate în curs de dezvoltare, unul dintre cele mai importante obiective ale UE, consideră deputatul european (UDMR, PPE) Iuliu Winkler, vicepreședinte al Comisiei de Comerț Internațional (INTA) a Parlamentului European.
Deputatul european al UDMR a salutat, miercuri seara, prin intermediul unei declarații scrise, lansarea Anului European pentru Dezvoltare în 2015.
“Instabilitatea și conflictele armate sunt, din păcate, ceva obișnuit pentru multe dintre zonele subdezvoltate din Africa, America de Sud și Asia, și în multe dintre cazuri conflictele violente și activitățile ilegale ale milițiilor locale sunt finanțate din extracția și comerțul cu minerale. Ruperea legăturii dintre extracția și comerțul cu minerale și finanțarea conflictelor armate reprezintă o provocare extrem de complexă”, a afirmat Winkler în declarația sa.
Potrivit vicepreședintelui INTA, Parlamentul European se află în fruntea acțiunii UE de promovare a unui comportament responsabil al companiilor care operează în zonele de conflict. “Ca și raportor al Parlamentului European în dosarul cu privire la crearea în UE a unui sistem de auto-certificare a importatorilor de staniu, tantal, tungsten (wolfram) și aur din zonele de conflict și de mare risc sunt determinat să contribui la elaborarea și adoptarea unei reglementări eficiente și echilibrate care să fie un element esențial în abordarea integrată a UE cu privire la eradicarea sărăciei în statele aflate în curs de dezvoltare”, a mai arătat Iuliu Winkler în declarația sa.
Miercuri seara, în plenul Parlamentului European a avut loc dezbaterea pe tema lansării Anului European pentru Dezvoltare în 2015. Acest an va fi dedicat acțiunilor externe ale Uniunii și rolului pe care îl joacă Europa în lume, iar organizațiile europene pentru dezvoltare au șansa unică de a demonstra angajamentul Europei față de eradicarea sărăciei la nivel global și de a încuraja cetățenii europeni să se implice în acțiuni de dezvoltare. UE este cel mai mare donator de asistență oficială pentru dezvoltare din lume.