Raportul referitor la introducerea unor preferințe comerciale autonome pentru Republica Moldova a fost votat, marți, cu largă majoritate (503 voturi pentru, 14 împotrivă și 17 abțineri) de deputații europeni reuniți în plen la Strasbourg.
“Regulamentul Parlamentului European (PE) și al Consiliul adoptat astăzi va ajuta imediat producătorii de vinuri din Republica Moldova să depășească situația dificilă cauzată de embargoul impus de Rusia. Cooperarea strânsă dintre instituțiile europene a făcut posibilă realizarea acestui acord care a venit ca un răspuns rapid din partea UE la presiunile la care este supusă Moldova. Sper că procedurile rămase se vor încheia rapid, astfel încât liberalizarea completă pentru importurile de vin în UE să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014”, a declarat Iuliu Winkler (UDMR, PPE) în calitatea sa de raportor.
În opinia sa, după Summit-ul de la Vilnius, UE trebuie să-și reafirme angajamentul față de procesul Parteneriatului Estic. “PPE susține cu tărie în alegerea europeană a Republicii Moldova, recunoaște realizările guvernelor pro – europene ale partenerului nostru estic și încurajează Republica Moldova să continue procesele de reformă necesare pentru apropierea în continuare de UE. PPE salută parafarea, la Vilnius, a Acordului de asociere, care conține un ambițios Acord Aprofundat și Cuprinzător de Liber Schimb (DCFTA). Cu toate acestea, procedurile de finalizare a DCFTA vor lua ceva timp și sunt prevăzute să intre în vigoare la începutul anului 2015. În acest context, liberalizarea imediată și completă a importurilor de vinuri moldovenești pe piața unică este un semnal puternic care arată că UE are voința politică de a răspunde la presiunile nejustificate și arbitrare ale Rusiei asupra partenerilor noștri estici”, a mai spus raportorul.
În 2011, Iuliu Winkler a fost raportor alternativ al EPP în Comisia pentru Comerț Internațional (INTA) a PPE pentru majorarea la 240.000 de hectolitri a cotelor de vin importate fără taxe vamale din Republica Moldova în UE. Până în septembrie 2012, exportatorii moldoveni au utilizat peste 50% din această cotă. În 2010, el a fost raportor al PE în privința deciziei de acordare a unui ajutor nerambursabil de 90 de milioane de euro Republicii Moldova cu scopul contracarării efectelor crizei economice și financiare.
Iuliu Winkler este și coordonatorul în INTA a Grupului de monitorizare al Republicii Moldova.