Echitatea trebuie să guverneze dubla tranziție, verde și digitală, pe traiectoria căreia s-a angajat Uniunea Europeană, a afirmat europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler, vineri, la Timișoara unde a participat la o discuție despre viitorul UE la invitația UDMR Timiș și a Asociației Bastion.
Dezbaterea s-a desfășurat în cadrul Zilelor Maghiare din Timișoara, ajunse la cea de-a VI-a ediție. Gazdele discuției au fost președintele UDMR Timiș, Molnár András, și consulul onorific al Ungariei Tamás Péter.
”Suntem la mijlocul maratonului discuțiilor din cadrul Conferinței privind viitorul Europei, care este cea mai amplă dezbatere publică din UE și care se va încheia în luna mai 2022. La finalul acesteia, vor fi formulate recomandări cu privire la viitorul Europei. În prezent, UE este marcată din plin de divergențe în privința intereselor și valorilor. În chestiunea intereselor economice, abia acum începe dezbaterea referitoare la legea europeană a climei, la Pactul verde și pachetul de măsuri ”Fit For 55” al Comisiei Europene”, a arătat europarlamentarul UDMR.
Winkler a subliniat faptul că în tot acest proces de dezbatere, dar și în cel menit să pună în practică tranziția digitală și ecologică, instituțiile europene trebuie să fie atente la realizarea coeziunii sociale și economice în întreaga UE. ”Nu există nicio îndoială că tranziția digitală și ecologică trebuie să fie lansată și implementată cu succes, dar instituțiile UE trebuie să acorde atenție coeziunii sociale și economice. Diferențele sociale și economice care există în și între statele membre nu pot fi ignorate. Noi, la Bruxelles, adesea afirmăm că nu lăsăm pe nimeni în urmă. Nu putem permite ca procesul de tranziție să lase în urmă persoane, familii și comunități. Prin urmare, tranziția dublă trebuie să fie, de fapt, o tranziție triplă. În practică, principiul echității înseamnă că UE va oferi un sprijin economic și social adecvat celor care ar fi dezavantajați de o schimbare prea rapidă”, a explicat europarlamentarul.
În ceea ce privește dezbaterea europeană privind valorile, Iuliu Winkler consideră că aceasta are loc în principal în domeniul politicilor de identitate, dar este de fapt o temă globală. “Pentru noi, maghiarii din România, valorile reprezentate de părinții fondatori ai UE sunt importante: statul de drept, libertatea de exprimare, demnitatea umană, valorile creștine. Noi susținem aceste valori, deoarece ele definesc identitatea comunității noastre”, a mai spus deputatul european al UDMR.
În opinia sa, comunitatea maghiară dispune de mijloacele necesare atât acasă, cât și în Europa pentru a-și atinge obiectivele sale. Prezentând situația actuală a Inițiativei Cetățenești Europene (ICE) privind protecția minorităților naționale, el a amintit faptul că inițiatorii au dat în judecată deja pentru a doua oară Comisia Europeană în fața Curții Europene. “Campania de strângere de semnături pentru ICE referitoare la drepturile minorităților a fost o campanie cu adevărat europeană coordonată, de la sediul UDMR din Cluj-Napoca, de profesioniștii și voluntarii noștri. Ne vom continua demersurile, deoarece suntem conștienți de responsabilitatea noastră de a fi promotorul cauzei minorităților naționale și lingvistice din Europa”, a subliniat Winkler. “Avem și în România mijloacele de a atinge obiectivele comunității maghiare. În prezent, în plină criză politică, UDMR este un pilon sigur în coaliția de guvernare. Planul de dezvoltare Anghel Saligny, pe care l-am inițiat, a fost lansat recent, iar echipa UDMR din guvern lucrează eficient pentru modernizarea comunităților noastre, dar și a întregii țări. Prioritatea pentru perioada următoare este realizarea planului de acțiune pentru sprijinirea familiilor, prezentat la recentul Congres al UDMR are a avut loc la Sângeorgiu de Mureș”, a mai declarat europarlamentarul.