Au trecut șase ani de când am aderat la Uniunea Europeană. Euforia și nerăbdarea de început de drum au lăsat loc treptat unor realități dure. În loc de o integrare rapidă, Transilvania, împreună cu țara noastră și cu întreaga Uniune, au fost aruncate într-o gravă criză economică și socială. Deși mulți au sperat că această criză se va termina la fel de repede cum a și izbucnit, că ne vom putea reîntoarce la vechea stare, acum trebuie să admitem că nu este suficient doar să depășim criza, ci trebuie să pregătim construcția unei noi structuri economice și politice. Realitatea de acasă este necruțătoare. În loc să ne apropiem de media europeană, ne îndepărtăm de aceasta și constatăm accentuarea inegalităților în dezvoltare. Schimbarea despre care vorbeam nu vizează doar mecanismele și structura guvernanței economice europene, ci se referă la regândirea întregii Uniuni Europene,
pornind de la chiar fundamentele sale. Deocamdată, sunt destui de puțini cei care au curajul să admită că actuala structură instituțională a Uniunii nu face decât să producă blocaje, că Uniunea este slăbită de rigiditatea statului național. În competiția globală în care ne aflăm atât statele membre, cât și Europa în ansamblul ei sunt nemulțumite de modul în care se iau deciziile la Bruxelles. În ultimul an, aceste teme m-au preocupat tot mai mult. Consider că perioada care a trecut de la aderare și experiența dobândită ne împuternicesc pe noi, cei din Europa Centrală și de Est, să ne angajăm în procesul de transformare a Europei. Tocmai de aceea, m-am implicat în dezbaterile despre crearea Europei federale. Un prim rezultat al acesteia este o carte scrisă în patru limbi, în care se regăsesc idei cu privire la viitorul Europei federale.
UDMR este pregătită pentru a răspunde la provocările deceniului care stă în fața noastră. Am elaborat Transilvania 2020, planul de dezvoltare pe pământul natal, și am fost principalii inițiatori și realizatori ai Inițiativei Cetățenești Europene pentru protejarea minoritățile naționale. Am înnoit și extins programele szórvány*, am formulat propunerile noastre economice și fiscale, importante pentru întreaga Românie. Pe scurt, am reușit să îmbogățim instrumentarul nostru de acțiuni având ca scop prosperitatea pe pământul natal. Anul trecut, comunitatea maghiară ne-a transmis un mesaj pozitiv, în două rânduri, mandatându-ne să realizăm dezideratele noastre comune. Obiectivele noastre rămân aceleași în administrația locală, în Parlamentul României și în Parlamentul European.
Suntem fondatorii Inițiativei Cetățenești Europene pentru protecția minorităților naționale, aceasta fiind, nu în cele din urmă, rezultatul unei solidarități extraordinare care se manifestă în 15 state membre ale Uniunii. Toate comunitățile minorităților naționale sau lingvistice au conștientizat faptul că în lipsa unui cadru de protecție la nivelul Uniunii Europene, care să vină în sprijinul legislațiilor naționale, pe termen lung, se poate ajunge la îngrădirea drepturilor deja dobândite și, la nivel național, acestea ajung să fie puse sub semnul întrebării. Pentru alte comunități miza este recunoașterea a însuși statutului de minoritate, pentru că în secolul 21, mai există încă state membre ale Uniunii Europene care nu recunosc existența minorităților naționale sau lingvistice pe teritoriul lor.
Munca realizată împreună cu Uniunea Federală a Naționalităților Europene – FUEN și Partidul Popular din Tirolul de Sud începe să dea roade la Bruxelles. A fost finalizat Minority SafePack – Pachetul de salvgardare a minorităților, iar acum așteptăm decizia Comisiei Europene. După înregistrarea acestuia la Comisie, trebuie să strângem, în susținerea lui, un milion de semnături. Mai trebuie să informăm publicul european despre eforturile depuse, subliniind faptul că Minority SafePack nu se îndreaptă împotriva societăților majoritare, ci este formulat în favoarea asigurării diversității lingvistice și culturale europene, pentru consolidarea valorii adăugate reprezentată de comunitățile minorităților naționale.
Realitatea politică din Bruxelles ne motivează. Ne-am convins din nou că instituțiile Uniunii Europene nu doresc să ia poziție în privința drepturilor minorităților, considerând că acestea sunt în stricta competență a statelor membre. În cazul Mikó din Sfântu Gheorghe am văzut că nici dreptul la proprietate nu mai este garantat la nivel european dacă problema vizează minoritățile naționale. Tocmai de aceea, este un succes important faptul că, într-o atmosferă generală nu prea prietenoasă pentru minoritățile naționale, la Congresul din 2012 al Partidului Popular European, organizat la București, am reușit introducerea unui capitol privind protejarea minorităților naționale în programul acestei formațiuni politice pan-europene. Prin acest document, practic, popularii europeni susțin crearea unui cadru de reglementare la nivel european privind minoritățile naționale.
Cu determinare și sacrificiu, folosind instrumente democratice, putem să obținem succese în comunitățile noastre. Comunitatea maghiară szórvány din Transilvania de Sud și-a consolidat instituțiile pas cu pas, a creat cadrul pentru desfășurarea programelor sale. Am reușit să extindem Ziua Szórvány în tot Bazinul Carpatic. Conferința Permanentă Maghiară a adoptat propunerea UDMR, declarând 15 noiembrie, ziua de naștere a Principelui Transilvaniei Gabriel Bethlen, Ziua Szórvány.
Parlamentul European este locul unde se desfășoară o muncă politică și de specialitate care vizează subiecte care acoperă o plajă extrem de diversă. Pe lângă dosarele de comerț coordonate de mine – printre care se numără acordurile comerciale cu Moldova, Serbia și Kosovo – sprijinirea sectorului IMM reprezintă un segment important al activității mele. Soluțiile de succes din Europa trebuie aplicate și acasă, un exemplu este proiectul Valea Energiei din Alsacia care ar putea fi implementat în Valea Jiului. Cred în potențialul economic – neexploatat până acum – al Transilvaniei, cred în hărnicia și spiritul oamenilor care trăiesc aici. În zonele industriale și miniere se poate începe o dezvoltare economică nouă într-o altă direcție, folosind experiențele din vestul Europei.
Am adus comorile Transilvaniei în Europa și aduc în Transilvania experiența și oportunitățile din Europa. Am sprijinit organizarea de evenimente, am găzduit grupuri de vizitatori în Bruxelles și Strasbourg. Un mesaj important l-au transmis și reuniunile grupurilor UDMR din Camera Deputaților și Senat, precum și a membrilor Secretariatului General al UDMR, care au avut loc la Bruxelles. Aceste întruniri au fost organizate împreună cu colegul meu deputatul european Sógor Csaba. La sfârșitul lunii iunie, noua conducere a Conferinței Tineretului Maghiar din România – MIÉRT s-a întrunit, la rândul său, în ședință la Bruxelles. Colegii mei din Parlamentul European au avut mai multe ocazii să ia contact cu arta și cultura din Transilvania, din România, artiștii care au evoluat în concerte sau au expus lucrări de artă fiind invitații mei. În același timp, îmi exprim speranța că tinerii care au efectuat stagii de pregătire în cabinetul parlamentar de la Bruxelles, dar și cei care lucrează în administrațiile locale, care au vizitat Parlamentul European la invitația mea, s-au întors acasă cu experiențe care să îi ajute în activitatea lor pusă în slujba comunității transilvănene.
Bruxelles, 15 iulie 2013.
*Comunitățile din szórvány în Transilvania sunt acele comunități maghiare a căror pondere demografică în unitățile administrativ-teritoriale în care acestea trăiesc nu depășește 10%. Se mai folosește noțiunea de “diasporă internă” pentru a desemna aceste comunități, însă, această traducere este inexactă pentru că diaspora presupune formarea unor comunități prin emigrație, iar comunitățile transilvănene maghiare din szórvány trăiesc pe pământul lor natal de generații, realitățile demografice fiind cele care le imprimă specificul.
I. Uniunea Europeană trebuie repusă pe traiectoria sa inițială
Uniunea Europeană (UE) trebuie repusă pe traiectoria sa inițială, cea gândită de părinții fondatori. Este vorba despre o Europă unificată politic, nu doar din punct de vedere economic. Cred în Europa unită, într-o Europă federală, care să se fundamenteze pe regiunile și comunitățile sale. Mai cred că noua Europă nu se poate clădi fără cetățenii săi din centrul și estul Uniunii, aceștia având capacitatea de a revitaliza proiectul european. În consecință, o parte semnificativă a activității mele din sesiunea legislativă august 2012- iulie 2013 s-a materializat în acțiuni care au pornit de la acest crez, având ca scop să slujească acestui țel, și care au reprezentat o continuare firească a muncii pe care am depus-o de-a lungul ultimilor ani în Parlamentul European (PE), dar și acasă.
Noua Europă acum
În colaborare cu colegul meu Frank Engel, deputat european (CSV, PPE) din Luxemburg, am scris o carte intitulată “Noua Europă acum”. Aceasta cuprinde un “Proiect de manifest pentru Statele Unite ale Europei” conceput de Frank Engel și o parte din gândurile mele despre Europa unită, adunate într-un eseu intitulat “Europa unită, o altfel de Europă”. Redactată în patru limbi, maghiară, română, engleză și franceză, cartea a fost tipărită sub egida Fundației “Kós Károly Akadémia”. Lansarea ei a avut loc la Cluj, în 27 iunie, în prezența președintelui Fundației “Kós Károly Akadémia”, senatorul UDMR Markó Béla, și a subsemnaților. Prilejul a fost unul bun pentru a dezbate, împreună cu invitații fundației, viitorul Europei.
Dezbaterea “Noua Europă acum” organizată, la Cluj, sub egida Fundației “Kós Károly Akadémia” |
Uniunea Europeană (UE) trebuie repusă pe traiectoria sa inițială, cea gândită de părinții săi fondatori, și care, inevitabil, va duce la construcția Europei federale, unite și din punct de vedere politic, aceasta a fost principala concluzie care s-a desprins din dezbaterea intitulată “Noua Europă acum” organizată, joi seara, la Cluj, de Fundația “Kós Károly Akadémia”. Timp de aproape două ore, senatorul UDMR și președintele Fundației “Kós Károly Akadémia”, Markó Béla, și invitații săi, printre care s-au aflat deputații europeni Iuliu Winkler (UDMR, PPE) și Frank Engel (CSV, PPE), au discutat despre viitorul UE ca federație suverană, precum și despre nevoia exercitării unei presiuni serioase din partea cetățenilor asupra liderilor de la nivel european și național pentru a declanșa o dezbatere publică serioasă la nivelul UE cu privire la acest subiect. Discuțiile au fost moderate de directorul Fundației “Kós Károly Akadémia”, Kovács Péter.
Europarlamentarul luxemburghez Frank Engel a vorbit despre faptul că Statele Unite ale Europei (SUE), respectiv federalizarea Europei, reprezintă un proiect vechi, de cel puțin 60 de ani, aceasta fiind, de fapt, viziunea părinților fondatori ai UE. Engel a arătat că, undeva pe drumul spre crearea Europei federale, lucrurile s-au oprit la piața unică și la integrarea economică a statelor membre, uitându-se de integrarea politică. Potrivit acestuia, în fața globalizării, și în fața unor state precum China sau India, UE, în actuala sa formă de organizare și funcționare, are toate șansele să devină irelevantă în plan global.”Europa a fost o sursă de inspirație pentru întreaga lume, în Europa s-a inventat aproape tot ceea ce azi contează, Europa a guvernat cândva lumea, iar acum Europa riscă să devină irelevantă. (…) UE nu mai poate fi condusă cu jumătate de normă și pe timp de noapte” , a spus europarlamentarul luxemburghez referindu-se la reuniunile șefilor de state și guverne, la Bruxelles, în cadrul Consiliului European. În opinia sa, procesul de creare a SUE este obstrucționat de lideri care nu realizează că statele naționale sunt entități desuete, care nu mai pot să facă față provocărilor globale și al căror sfârșit este implacabil.
La rândul său, Iuliu Winkler a declarat că, la nivel european, au apărut o serie de scenarii cu privire la viitorul Europei, iar unul dintre cele mai nefericite este cel care vede salvarea Europei din fața crizei economice și sociale prin crearea unei Uniuni cu două sau chiar mai multe viteze, scindată între Nord și Sud, între Vest și Est, între vechile și noile state membre. El a afirmat că, dat fiind contextul actual și scenariile vehiculate, statele din Europa Centrală și de Est trebuie, cât mai repede, să devină actori semnificativi în dezbaterea pe marginea construirii Europei federale. (…)
În intervenția sa, senatorul Markó Béla a afirmat că, la ora actuală, în UE există un adânc conflict intern, care este mult mai dăunător Uniunii decât criza economică globală. În opinia sa, acest conflict poate fi încheiat doar prin crearea unei Europe federale, care să fie fondată pe principii sănătoase și în care nici una dintre comunitățile sau regiunile sale să nu fie mai presus de alta. Markó Béla a arătat că popoarele central-europene au trăit într-un soi de Europă federală în cadrul Imperiului Austro – Ungar. Potrivit senatorului UDMR, ei pot veni cu această experiență în cadrul unei noi Europe unite din punct de vedere politic, într-o Europă care să se fondeze pe regiunile și comunitățile sale și în care, spre deosebire de fostul imperiu, toți cetățenii să fie egali, fără a exista cetățeni de rangul doi. (…)
Cu acest prilej a fost lansată și o pagină web www.neweuropenow.ro, unde lucrarea poate fi găsită în format PDF, acest site dorind să devină, în timp, o platformă de dezbatere cu privire la viitorul Europei unite.
Sursa:
http://www.winklergyula.ro/index.php/ro/in-actualitate/activitate-politica/viitorul-europei-dezbatut-la-cluj-sub-egida-funda-539-iei-8221-kos-karoly-akademia-8221/
Istorie și identitate europeană
Consider că Europa unită reprezintă o etapă firească în dezvoltarea societății europene, dar și că unificarea ei din punct de vedere politic nu se poate face fără sprijinul cetățenilor săi. În acest sens, consider că dezbaterile sunt esențiale, pentru că în cadrul lor cetățenii pot să își exprime opiniile cu privire la acest subiect, au posibilitatea să intre în contact direct cu susținători acestor idei și să înțeleagă viziunea politicienilor care cred în acest vis. Crearea noii Europe presupune un proces de durată, iar esențial în susținerea acestuia este consolidarea apartenenței cetățenilor statelor membre la Europa, iar acest lucru nu se poate întâmpla fără raportarea la o istorie comună și la identitatea de european. În acest sens, am avut o serie de intervenții publice cu privire la necesitatea redactării unui manual comun de istorie a UE, care să fie predat în toate școlile din statele membre.
Despre istoria instituțională a UE, dar și despre nevoia construirii și consolidării identității europene am vorbit în repetate rânduri, atât în plenul Parlamentul European (PE), dar și ori de câte ori mi s-a oferit ocazia să îmi exprim acest punct de vedere, fie că a fost, de exemplu, în cadrul conferinței organizate de Centre for European Studies pe tema identității europene, la București, în octombrie anului 2012, sau a Conferinței “Cetățenie și dialog în Europa”, care a avut loc în februarie 2013, tot la București.
În decembrie 2012, am avut deosebita plăcere să găzduiesc, la sediul PE din Strasbourg, o întâlnire care s-a axat pe tema identității europene. În cadrul reuniunii alături de colegii mei deputații europeni Norica Nicolai (PNL, ALDE) și Ioan Mircea Pașcu (PSD, S&D) am avut un schimb de opinii extrem de interesant cu membri ai Colegiului de Apărare din Belfort -Montbeliard.
Emisiune în direct din Parlamentul European la postul public de televiziune |
“UE se află într-un moment de cotitură în care decidem calea pe care o vom urma. Proiectul european este periclitat de criza economică, de puseuri populiste, extremiste și xenofobe. Salut deciziile luate în ultima reuniune a Consiliului European și eforturile Comisiei de a salva economia europeană și zona euro. Pe ceea ce, acum, trebuie să ne concentrăm este obținerea sprijinului cetățenilor noștri. Azi, cetățenii europeni învinovățesc UE pentru degradarea nivelului lor de trai și se reîntorc spre propriile guverne în speranța unei soluții. UE se confruntă cu o mare problemă de legitimitate. Construcția identității europene și a sentimentului de apartenență trebuie făcută de instituțiile europene împreună cu statele și regiunile europene. Iar convingerea mea este că PE trebuie joace un rol central în acest proces”.Sursa: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.doțpubRef=-//EP//TEXT+CRE+20121025+ITEM-025+DOC+XML+V0//RO&language=ro&query=INTERV&detail=4-586-000
Europa unită se sprijină pe cetățenii și valorile sale fundamentale
Uniunea Europeană așa cum este astăzi reprezintă rezultatul experienței acumulată de-a lungul unei istorii zbuciumate, marcată de conflicte devastatoare, dar și de cuceriri și realizări remarcabile care și-au pus amprenta definitiv asupra întregii lumi. Europa a fost motorul lumii moderne, oferindu-i acesteia cele mai nobile principii și valori. La baza construcției europene au fost puși cetățenii săi și prosperitatea lor, alături de respectarea unor valori văzute ca fiind fundamentale: respectarea drepturilor omului și a demnității umane, a libertății, a principiilor democratice, a egalității. În acest sens, am continuat, ori de câte ori am avut ocazia, să taxez derapajele populiste și să îmi exprim temerile cu privire la pericolul pe care îl constituie discursul tot mai vocal al naționaliștilor-extremiștilor. Am certitudinea că cetățenii europeni sunt cei care vor decide, în cele din urmă, ce fel de Europă își doresc. Sunt convins de faptul că ei vor lua cea mai bună decizie în condițiile în care vor fi implicați în dezbaterea cu privire la viitorul Europei. Acest mesaj l-am transmis și cetățenilor europeni care, în 4 mai 2013, au participat la o întâlnire organizată la sediul PE din Bruxelles cu prilejul organizării “Porților deschise”. Printre deputații care au participat la discuții o amintesc pe Doris Pack (PPE, Germania), Othmar Karas (PPE, Austria) sau Graham Watson (ALDE, Marea Britanie). Aceleași mesaje le-am transmis și participanților la o dezbatere pe tema cetățeniei europene organizată la Târgu-Mureș în 13 mai 2013.
Dezbatere pe tema cetățeniei europene organizată la București |
Europa nu poate merge mai repede decât sufletul ei, mai repede decât vor cetățenii săi, a declarat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), luni, la Târgu Mureș în cadrul unui dialog pe care l-a avut cu participanții la dezbaterea cu tema “Cetățenia europeană în comunitățile locale” care s-a desfășurat în debutul celei de-a XI-a ediții a Târgului ONG-urilor – “Împreună pentru comunitate”.
“Europa nu poate merge mai repede decât sufletul ei. Europa nu poate merge mai repede decât vor cetățenii ei. (…) Europa este un experiment unic, ea este un menuet și nu o putem transforma într-o sârbă pentru că riscăm să ne pierdem suflul. Nu putem merge mai repede decât vor să ne urmeze sufletele noastre”, i-a răspuns deputatul european unuia dintre participanții la dezbatere, care și-a exprimat nedumerirea cu privire la aparenta lentoare cu care se desfășoară procesele decizionale cu privire la viitorul UE. (…) “Dezbaterea cu privire la viitorul Europei nu a început de ieri, de azi. Este o dezbatere care a început imediat după al doilea război mondial și continuă și azi. (…) Atunci, s-a pus problema, de către părinții fondatori, a creării unei Europe Federale sau a uneia federative. (…) Nici acum nu avem răspunsul: dacă vrem o uniune politică sau vrem să rămânem doar o zonă de comerț liber, dacă vrem o uniune politică care să reunească, în adevăratul sens al cuvântului, comunitățile cetățenilor sau doar o uniune interguvernamentală. (…) Dezbaterea este foarte grea mai ales în momente de criză precum acesta pe care îl traversăm. Patru, cinci ani de probleme economice au scos la suprafață mizeriile pe care le credeam de mult uitate, discursuri populiste și extremiste, ascensiunea unor partide antisistem, extremist-naționaliste. Iar în aceste condiții se vorbește de faptul că o uniune politică înseamnă cedare de suveranitate. Eu spun că nu înseamnă cedare de suveranitate, ci de punere în comun a suveranității în acele domenii în care am avea mai mult succes împreună decât separat”, a precizat deputatul european al UDMR. (…)Sursa: http://www.winklergyula.ro/index.php/ro/in-actualitate/activitate-in-parlamentul-european/europa-nu-poate-merge-mai-repede-decat-vor-ceta-539-enii-ei/
În contextul prelungirii crizei globale în UE, mi-am exprimat îngrijorarea, într-o declarație politică în plenul PE, în 14 ianuarie 2013, cu privire la faptul că sub imperiul nevoii de a găsi soluții de combatere a efectelor acesteia, se manifestă, tot mai des, tendințe de îndepărtare de la aceste valorile și principiile fundamentale.
“Porți Deschise” la Parlamentul European din Bruxelles |
Indicatorii macroeconomici nu trebuie niciodată să înlocuiască valorile europene, a afirmat, luni seara, deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) în prima sa declarație politică, din acest an, în plenul reunit la Strasbourg.
“Dezbaterea despre viitorul Europei a ajuns într-o etapă crucială. Instituțiile europene, statele membre, politicienii sunt profund concentrați asupra problemelor economice, financiare și monetare, și, fără îndoială, acestea sunt extrem de importante. Și totuși, alături de concetățenii mei din Europa de Est mă întreb: Cum va arăta Europa post-criză Sunt indicatorii macroeconomici mai importanți decât valorile fundamentale. Putem accepta ca un guvern să facă un mic rabat de la principiile statului de drept atâta vreme cât păstrează un buget echilibrat”, a declarat Iuliu Winkler.
Deputatul european al UDMR a reamintit faptul că, după căderea Cortinei de Fier, est-europenii s-au grăbit să se alăture unei Uniuni Europene a valorilor, nerăbdători să se reunească cu vest-europenii pe care istoria nu i-a forțat să învețe lecția totalitarismului.
“Acum, noi (est-europenii – n.n.) suntem îngrijorați de faptul că în Europa post-criză valorile universale cum sunt respectarea demnității umane, a libertății, egalității și solidarității ar putea suferi o degradare. Indicatorii macroeconomici nu trebuie niciodată să înlocuiască valorile europene!”, a conchis Iuliu Winkler
Intervenția deputatului european al UDMR a venit pe fondul unor manifestări din ce în ce mai vizibile care semnalează deteriorarea cadrului democratic și a statului de drept din mai multe state membre ale UE care se materializează într-o recrudescență a discursului public extremist naționalist, xenofob și rasist. Tot mai desele crize politice care izbucnesc la nivelul statelor membre vin să confirme faptul că Europa este zguduită din temelii de o criză complexă economică, socială și financiară. Răspunsul populiștilor este renunțarea la Europa unită și reîntoarcerea în tranșeele statului națiune, însă aceasta este o cale greșită după cum istoria a dovedit-o deja.Sursa: http://www.winklergyula.ro/arhiv/activities.phpțid=1221&wh=eu&h=5&perpage=5
Dezbaterile cu privire la viitorul Europei sunt din ce în ce mai aprinse. Există susținători ai Europei cu două viteze, după cum există susținători ai Europei federale, printre care mă număr și eu. Am folosit fiecare prilej care mi s-a oferit pentru a pleda pentru edificarea unei Europe unite din punct de vedere politic, argumentând împotriva populismului de orice fel și mai ales a îngrijorărilor manifestate cu privire la pierderea de suveranitate națională în favoarea UE.
Winkler: UE va face față provocărilor globale doar dacă încetează “șantajul” statelor membre
Parlamentarul european Iuliu Winkler a declarat, luni, la Târgu Mureș, că UE va face față provocărilor globale doar dacă încetează “șantajul” statelor membre și se realizează o uniune politică în care statele membre să cedeze din suveranitate în favoarea Bruxelles-ului, scrie Mediafax.
Parlamentarul european Iuliu Winkler a declarat luni, în cadrul mesei rotunde cu tema “Cetățenie europeană” de la Târgu Mureș, că “e plină mapa fiecărui comisar european cu subiecte blocate, dar care sunt importante pentru cetățean” și că UE va face față provocărilor globale doar dacă încetează “șantajul” statelor membre și se realizează o uniune politică.
(…)
“Este o dezbatere care acum este grea pentru că e criză și, în momente de criză, când ai pierdut locuri de muncă, când ai greutăți în a-ți achita taxele și a plăti facturile, toate nenorocirile apar din nou – cu extremism, naționalism, antisemitism. (…) În condițiile acestea se vorbește despre suveranitate. Cum să decidă UE asupra bugetului României? Cum să decidă UE asupra problemelor noastre? Cum să cedăm suveranitatea? Pentru că asta este uniune politică, Statele Unite ale Europei înseamnă că mergem pe această cale pe care atribuțiile statelor membre scad în anumite domenii în favoarea Bruxelles-ului”, a spus Iuliu Winkler.
În opinia sa, fondurile europene sunt cheltuite mai eficient decât cele din bugetul național. “Venim cu piepturile înflăcărate să ne apărăm suveranitatea, dar nu punem întrebarea care din domeniile suveranității vrem să le punem în comun la Bruxelles? Pentru că în foarte multe domenii, de exemplu la fondurile de coeziune și fondurile structurale, s-a dovedit clar în 20 de ani că un euro cheltuit dintr-un buget comun, din bugetul UE, este mai eficient decât un euro sau echivalentul cheltuit dintr-un buget național”, a spus Winkler, care a adăugat că dacă exista un buget european “probabil că aveam și noi autostrăzi”.
Parlamentarul european a subliniat că un alt avantaj al constituirii UE ca uniune politică ar fi că ar putea purta negocieri pentru toate statele membre în domenii sensibile, precum achiziția de energie.
Winkler a mai spus că UE va face față provocărilor globale dacă se comportă ca o uniune politică și ca reprezentantul tuturor celor 500 de milioane de cetățeni ai statelor membre. El a subliniat că o uniune politică ar face să înceteze “șantajul” unora dintre statelor membre, arătând că “este plină mapa fiecărui comisar european cu subiecte blocate, dar care sunt importante pentru cetățean”, din cauza veto-ului exprimat de câteva state.
Sursa: http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/winkler-ue-va-face-fata-provocarilor-globale-doar-daca-inceteaza-santajul-statelor-membre-301800.html
Sesiune plenară la Strasbourg |
De asemenea, mi-am manifestat îngrijorarea față de creșterea populismului, a extremismului în UE, avertizând că există pericolul ca la alegerile pentru PE din vara anului 2014, o bună parte dintre mandate să fie câștigate de exponenți ai unor asemenea curente, pe care le consider a fi extrem de distructive pentru proiectul european. Sunt convins de faptul că UE poate reuși doar prin conservarea și dezvoltarea modelului social european.
Pericolul ca numărul euroscepticilor și al populiștilor să crească în Parlamentul European este unul foarte mare și se poate spune, fără exagerare, că aceasta pune în pericol însuși proiectul european, iar alegerile europarlamentare de anul viitor reprezintă un moment crucial pentru acest proces, a declarat pentru AGERPRES eurodeputatul UDMR (PPE) Iuliu Winkler. (…)
În opinia acestuia, campania pentru eurolegislative ar trebui să fie sau ar putea sa dea o bună ocazie pentru a dezbate în România cu adevărat normele europene și pentru a arăta că țara noastră poate ocupa în mod real locul șapte în Uniunea Europeană din punct de vedere al populației și teritoriului. ‘Ar trebui să ocupăm acest al șaptelea loc, dacă se poate și ca influență politică la Bruxelles și la Strasbourg și ca și contribuție la dezbaterile europene. Este un obiectiv care mi se pare absolut important, mi se pare absolut realizabil, este nevoie de voință politică pentru asta, astfel încât și în dezbaterea politică, și în dezbaterea electorală, care se vor înteți, să lămurim aceste subiecte. Dacă partidele vor dori, dacă societatea civilă convinge către acest lucru și dacă media va fi receptivă pentru aceste subiecte, eu cred că putem sa realizăm ceva până anul viitor’, a subliniat eurodeputatul.
Winkler s-a arătat convins de faptul că Uniunea Europeană poate reuși, cu păstrarea acelui așa-numit model european, model social-european, cu păstrarea statului, care evident trebuie să aibă și un rol asistențial, dar trebuie să aibă și un rol în coordonarea economică. ‘Deci Europa poate reuși doar unită. ªi atunci pare problema acum în dezbatere aflată și în România a cedării de suveranitate. Eu cred că greșim atunci când vorbim despre cedare de suveranitate, cred că trebuie să spunem mai degrabă punerea în comun a suveranităților, pentru că asta se întâmplă la Bruxelles, – o uniune politică europeană. Statele unite ale Europei nu sunt un proiect care desființează suveranitățile, ci le pune în comun în favoarea unei suveranități comune europene și sigur trebuie văzut foarte clar care sunt aceste domenii în care ne punem în comun suveranitatea. (…) Exact un asemenea proiect – o punere în comun a suveranităților – va fi pus la o mare încercare anul viitor când vin alegerile pentru Parlamentul European’, a mai spus europarlamentarul UDMR. AGERPRESSursa: http://www.agerpres.ro/media/index.php/politic/item/195939-Iuliu-Winkler-Proiectul-european-pus-in-pericol-de-populisti-si-extremisti.html
II. Europa tinerilor
Tinerii și problemele lor au rămas o preocupare importantă pentru mine pe care am depus-o atât la Bruxelles sau Strasbourg, cât și acasă. În cadrul numeroaselor întâlniri pe care le-am avut cu tinerii în acest ultim an, mesajul meu principal a fost acela de a-i îndemna să se implice mai mult și mai activ în procesul de schimbare a UE. Am încercat să-i conștientizez referitor la forța extraordinară pe care o au și în privința faptului că au energia necesară de a-și modela viitorul într-o Europă unită.
Tinerii au puterea să schimbe UE
La invitația studenților europeniști din Cluj, în 8 aprilie 2013, am participat la deschiderea “Simulării Parlamentului European 2013”, un prilej extraordinar de a intra în dialog cu aceștia. I-am îndemnat pe aceștia să se implice în construcția noii Europe, fiind convins de faptul că au puterea de a schimba lumea.
Simularea Parlamentului European 2013 la Cluj |
Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) îi îndeamnă pe tineri să se implice în procesul de schimbare a Uniunii Europene. “UE nu mai răspunde așteptărilor voastre, iar voi sunteți cei care trebuie să vă implicați pentru că voi sunteți cei care aveți puterea să schimbați lumea”, le-a spus Iuliu Winkler studenților reuniți, luni, la Cluj, în deschiderea prelegerii sale în cadrul conferinței de deschidere a evenimentului intitulat Simularea Parlamentului European 2013 – SimPE 2013. Deputatul european le-a vorbit tinerilor despre faptul că prelungirea crizei economice și sociale a dus în Europa la reapariția unor sentimente și atitudini care păreau de multă vreme uitate, cum ar fi extremismul, naționalismul, protecționismul intern și populismul. “Pe acest fond, dar și din cauza diminuării răspunderii politice și a lipsei unor lideri vizionari, sunt convins că avem nevoie de înnoirea UE, de reluarea construcției europene așa cum a fost ea imaginată de părinții fondatori. (…) Și mai cred că dacă generația noastră a înfăptuit aderarea României la UE, integrarea țării noastre în Europa va cădea în sarcina generației voastre”, a afirmat Iuliu Winkler.
Iuliu Winkler a fost invitat de Societatea Studenților Europeniști (SSE) din Cluj să le vorbească participanților despre perspectivele profesionale ale generației tinere în UE în contextul adâncirii crizei economice și a faptului că rata șomajului în rândul tinerilor a atins cele mai înalte cote înregistrate vreodată în Europa.
“Sunt 26 de milioane de șomeri înregistrați în UE, din care 5,6 milioane sunt tineri sub 25 de ani. (…) Costurile economice legate de șomajul celor 5,6 milioane de tineri a fost evaluat la 150 de miliarde de euro pe an, sumă egală cu bugetul anual al UE”, a arătat deputatul european. (…) “La nivelul UE se vorbește tot mai mult despre tânăra generație ca despre o generație pierdută. (…) Deocamdată, în România, din punct de vedere ale șomajului, situația nu este atât de dramatică precum în țări ca Spania sau Grecia, însă, pentru a preveni un astfel de deznodământ este nevoie de un răspuns cât mai rapid care să fie dat la nivel național combinat cu soluțiile de la nivel european”, a mai afirmat deputatul european.
Vorbind despre ce alte măsuri s-ar mai putea contura la Bruxelles în această privință, el a explicat că instituțiile europene, respectiv Comisia și Parlamentul, nu au suficiente competențe și de aceea nu pot să ia hotărâri referitoare la piața muncii din fiecare stat membru. “Piața unică a UE este încă fragmentată. Acest lucru este valabil și pentru piața muncii. Chiar dacă, cu numele, vorbim despre o piață unică, totuși din foarte multe puncte de vedere, dacă privești de la Bruxelles ceea ce vezi nu este încă o Europă unită, ci mai degrabă un puzzle al celor 27 de state membre”, a subliniat parlamentarul european.
Iuliu Winkler a adăugat că, la nivelul UE, ar putea prinde viață, totuși, un “Erasmus la muncii”, un program prin intermediul căruia “să se creeze un punct de întâlnire între cererea și oferta de pe piața muncii din Europa”.
În cadrul conferinței de deschidere a SimPE 2013, au transmis mesaje studenților europeniști prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, fostul negociator al României cu UE, și Farkas Andras, coordonatorul proiectului Cluj-Napoca, Capitala Europeană a Tineretului 2015.Sursa: http://afacerivj.wordpress.com/2013/04/08/eurodeputatul-iuliu-winkler-crede-ca-tinerii-au-puterea-sa-schimbe-ue/
Ședința noii conduceri a MIÉRT la Bruxelles |
Nu trebuie să avem o generație pierdută. Combaterea șomajului în rândul tinerilor
Criza economică și socială pe care UE o traversează deja de mai bine de patru ani a lovit cel mai puternic în rândul tinerilor. În contextul în care tot mai multe voci au început să vorbească despre tinerii care încă nu au împlinit vârsta de 25 de ani ca despre o generație pierdută, în mai multe rânduri am atras atenția asupra faptului că, la nivel european, se pot găsi soluții pentru sprijinirea acestora. Cu prilejul Biroului politic al Grupului PPE reunit în aprilie 2013, la Dubrovnik, în cadrul unei dezbateri, care s-a bucurat și de participarea comisarului pentru buget, Jan Lewandowski, am ridicat problema găsirii de soluții pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor, propunând realizarea unui program Erasmus pentru stagii profesionale.
EU Tabor 2013 |
Soluția propusă de europarlamentarul UDMR, hunedoreanul IuliuWinkler pentru reducerea șomajului la nivelul Uniunii Europene ar fi un Program Erasmus pentru formare profesională care să se adreseze tinerilor sub 25 de ani, fără un loc de muncă, din UE în cadrul căruia IMM-urile europene să fie partenere.
În UE avem o situație dificilă în privința ratei șomajului, dar mai ales referitoare la cele 5,6 milioane de șomeri cu vârsta sub 25 de ani. Aceștia intră în așa-numita categorie NEET – not in emplyoment, education or trainig (tineri care nu lucrează, nu studiază, nu sunt cuprinși în stagiide pregătire profesională -n.n.). Unde sunt acești tineri acum dacă nu studiază sau nu sunt în programe de stagiuț Sunt în stradă, unde devin eurosceptici, și ajung să voteze, de exemplu, în Italia cu Beppe Grillo sau în Ungaria cu Jobikk. Ei devin extremiști și xenofobi”, a declarat deputatul european adresându-se lui Jan Lewandowski, comisarul pentru buget și programare financiară, în cadrul unei dezbateri, desfășurată, la Dubrovnik, la reuniunea dedicată aderării Croației la UE.
Ucenicie și stagiu, incluse în YEP
Parlamentarul european UDMR, Iuliu Winkler este de părere că CE ar trebui să multiplice succesul obținut prin Programul Erasmus și să creeze unul similar pentru stagii profesionale finanțat din bani europeni, și care să se adreseze tocmai acestei categorii de tineri șomeri sub 25 de ani din întreaga Uniune. Winkler a subliniat că, acum, pe fondul unei crize economice și sociale care devine din ce în ce mai apăsătoare, mai mult ca oricând, UE trebuie să investească în tineri pentru că aceștia vor construi Uniunea viitorului. “Avem tineri fără slujbe în întreaga Europă, pe de altă parte, avem IMM-uri europene care caută forță de muncă calificată. Trebuie să creăm, la nivel european, sistemul prin care cererea și oferta să se întâlnească”, a afirmat deputatul european.
Iuliu Winkler a imaginat Erasmus pentru stagii profesionale ca un program care să fie inclus în Pachetul destinat angajării tinerilor (Youth Employment Package – YEP). Acesta ar presupune susținere financiară din fonduri europene și ar oferi perioade de stagiu sau ucenicie plătite în cadrul IMM-urilor europene pe o perioadă de cel mult șase luni de care să beneficieze tinerii șomeri de până în 25 de ani. (…)
Sursa: http://www.servuspress.ro/servus/2013/04/iuliu-winkler-crede-ca-uniunea-trebuie-sa-investeasca-in-tineri/
Deși în România, rata șomajului în rândul tinerilor se situează, deocamdată, sub media europeană, am atras atenția asupra faptului că Guvernul trebuie să fie atent și să folosească “Garanția pentru tineret”, un instrument financiar aprobat de Consiliul European, imediat ce acesta devine funcțional.
Colaborări internaționale
Schimburile de experiență și bune practici sunt extrem de valoroase, iar pentru tineri acestea, de cele mai multe ori, reprezintă puncte esențiale în devenirea lor profesională. În virtutea colaborării pe care o am cu profesori de la Universitatea Petroșani și Institutul Universitar Belfort-Montbeliard (IUTBM), am contribuit la realizarea unui schimb de experiență între studenții celor două instituții de învățământ superior. Astfel, un grup de 5 studenți francezi au efectuat un stagiu practic timp de două luni în Valea Jiului, ei contribuind și la pregătirea proiectului “Valea Jiului – Valea Energiei”.
Întâlnire la Consiliul Județean Hunedoara între conducerea județului și oameni de afaceri din Belfort, Franța |
La sfârșitul săptămânii trecute, la Petroșani, deputatul european Iuliu Winkler s-a întâlnit cu cei trei studenți francezi de la Institutul Universitar Belfort-Montbeliard (IUTBM) care, de la mijlocul lunii ianuarie, se află într-un stagiu de practică de două luni în Valea Jiului.
Unul dintre subiectele discutate cu cei trei tineri s-a referit la stadiul în care se află evaluarea la care lucrează, precum și eventualele impedimente pe care le-au întâmpinat pe parcursul procesului completării fișelor de evaluare după standardele Camerei de Comerț și Industrie Belfort-Montbeliard, care presupune vizitarea firmelor din Valea Jiului și contactul direct cu administrația acestora.
Potrivit lui Winkler, datele care vor fi strânse și procesate despre mediul economic din Valea Jiului de către studenții francezi vor reprezenta o parte importantă în pregătirea misiunii economi¬ce franceze care va sosi în județul Hunedoara la începutul lunii mai. Delegația franceză va fi compusă din oameni de afaceri care doresc să identifice potențiali furnizori de echipamente și aparatură. (…)
De remarcat că a fost finalizat și acordul dintre Universitatea Petroșani și IUTMB în cadrul Programului Erasmus, care va cuprinde schimburi de studenți, ce vor avea loc între cele două instituții de învățământ superior. (…)
Sursa: http://www.zvj.ro/articole-16989-La+Petro++ani+++Studen++ii+francezi+au+fost+vizita++i+de+europarlamentarul+Iuliu+Winkler.html
Cluj, capitală europeană a tineretului
Am primit cu deosebită satisfacție vestea că Clujul va fi Capitala europeană a tineretului în anul 2015, mai ales că m-am implicat în susținerea acestui oraș în cursa pentru câștigarea acestui titlu. În primăvara anului trecut, am organizat în PE, împreună cu colegul meu Sógor Csaba, o masă rotundă cu tema “Cluj-Napoca – Capitala Europeană a Tineretului în 2015”, evenimentul având menirea să promoveze orașul pentru obținerea acestui titlu. Cred că Clujul merită din plin titlul de Capitală europeană a tineretului, iar obținerea lui va mări vizibilitatea României în plan european, pentru că acest oraș are de arătat foarte multe Europei.
III. Inițiativa Cetățenească Europeană pentru protecția drepturilor minorităților
Obținerea unui cadru de reglementare, la nivel european, în privința protejării minorităților naționale a fost unul dintre obiectivele mele esențiale de la câștigarea, pentru prima dată, în decembrie 2007, a mandatului de parlamentar european. Am salutat cu entuziasm intrarea în vigoare, la sfârșitul anului 2009, a Tratatului de la Lisabona care prevede faptul că minoritățile sunt valori ale UE, precum și introducerea instrumentului Inițiativei Cetățenești Europene (ICE) al cărui potențial în vederea obținerii dezideratelor minorităților naționale l-am înțeles imediat.
Lansarea ICE pentru minoritățile naționale, Brixen, Tirolul de Sud, Italia |
ICE este un instrument nou, care poate fi folosit cu începere din 1 aprilie 2012, prin care cetățenii UE pot aduce în atenția instituțiilor europene probleme sau domenii care, în opinia lor, trebuie reglementate la nivelul Uniunii, solicitând astfel adoptarea unui act juridic în acest sens. Astfel, un Comitet cetățenesc, format din șapte persoane din tot atâtea țări înregistrează, o propunere, se angajează într-o campanie și strânge un milion de semnături din statele UE pe parcursul unui an. În cel puțin șapte state membre ale UE trebuie atins un prag minim care depinde de dimensiunea populației statului respectiv. Dacă această campanie de strângere de semnături are succes, organizatorii vor avea posibilitatea să-și prezinte cauza în Parlamentul European, iar Comisia Europeană are obligația să ia în considerare această propunere.
UDMR factorul coagulant în demararea ICE pentru protecția drepturilor minorităților
ICE pentru protecția minorităților naționale, tradiționale și lingvistice a contribuit la realizarea celui mai important parteneriat din ultimii ani între comunitățile minorităților naționale, istorice și lingvistice care trăiesc în UE. ICE a devenit o platformă de solidaritate a minorităților din UE, de la est la vest, de la nord la sud, comunități mici și mari, minorități care trăiesc în cele mai diverse condiții de viață fiind unite într-un efort comun. Scopul nostru este de a convinge UE, având sprijinul unui milion de cetățeni europeni, să protejeze identitatea minorităților naționale prin măsuri specifice menite să sprijine cultura și limba acestora.
ICE pentru protecția minorităților naționale și lingvistice în UE a pornit în urma realizării unui parteneriat format din patru organizații: Uniunea Federală a Naționalităților Europene – FUEN, Uniunea Democrată Maghiară din România – UDMR, Partidul Popular din Tirolul de Sud – SVP și Tineretul Naționalităților Europene – YEN.
Am pornit la drum
În 23 ianuarie 2012, la inițiativa mea și în colaborare cu FUEN, la Bruxelles a avut loc o reuniune cu mai mulți experți europeni în domeniul drepturilor minorităților naționale și a drepturilor omului, discuțiile purtate reprezentând un pas pe calea elaborării și lansării campaniei pentru ICE pentru protejarea minorităților naționale din UE. Această întâlnire a avut loc la o săptămână de la semnarea, la Bolzano, de către președintele UDMR, Kelemen Hunor, președintele Partidului Popular din Tirolul de Sud (SVP), Richard Theiner, și președintele FUEN, Hans Heinrich Hansen, a unui acord de cooperare în vederea lansării ICE pentru protejarea minorităților naționale. Scopul discuțiilor avute cu experții a fost acela de a identifica cele mai eficiente căi și metode în vederea asigurării succesului ICE pentru minoritățile naționale din punct de vedere al acordării acesteia cu tratatele UE, dar și în vederea organizării unei campanii eficiente la capătul căreia să se obțină un milion de semnături de susținere din cel puțin 7 state membre ale UE. Am considerat că o astfel de întâlnire este esențială pentru a beneficia de expertiză în fundamentarea demersurilor pentru realizarea ICE pentru protejarea minorităților naționale. În cadrul acelei reuniuni afirmam faptul că există suficientă voință politică pentru a merge până la capăt cu această inițiativă, însă, pentru a avea succes avem nevoie de opinia experților și de solidaritate între toate comunitățile minorităților naționale și lingvistice de la sudul la nordul UE și de la est la vest. Tot atunci am reamintit faptul că discuțiile cu FUEN pe marginea ICE pentru protejarea drepturilor minorităților au debutat în 2010.
În martie 2013, la Strasbourg, am avut o întâlnire cu reprezentanții mișcărilor regionale din Alsacia, respectiv Andrée Munchenbach, președinta Partidului regional “Unser Land” din Regiunea Alsacia, Robert Joachim, vicepreședintele Asociației Alsacia – Lotharingia (Elsass-Lothringischer Volksbund), dar și cu Jan Diedrichsen, directorul FUEN – Uniunea Federală a Naționalităților Europene. În cadrul întâlnirii s-a discutat pe marginea posibilei colaborării în privința “Inițiativei Cetățenești Europene – un milion de semnături pentru diversitate în Europa” demarată de FUEN, împreună cu UDMR și Partidul Popular din Tirolul de Sud – SVP.
Minority Safe Pack – Pachetul de salvgardare a minorităților
În urma numeroaselor discuții și întâlniri de lucru a fost finalizat “Minority SafePack” – “Pachetul de salvgardare a minorităților”, care își propune să obțină îmbunătățiri semnificative în problematica minorităților naționale, autohtone și lingvistice. Prin intermediul “Minority SafePack” sunt solicitate măsuri și acte legislative care să promoveze și să protejeze comunitățile minorităților naționale și limbile regionale și minoritare.
În Minority SafePack sunt solicitate măsuri și instrumente noi și efective în următoarele domenii de acțiune ale UE: limbile regionale sau minoritare, educație, cultură și diversitate culturală; Politica de Dezvoltare Regională; participarea și implicarea societății civile; egalitate și anti-discriminare; media audio-vizuală și conținutul digital; sprijin pentru comunitățile minorităților naționale.
Consiliul de Politică Externă a UDMR întrunit la Cluj |
În mai 2013, la Cluj, a fost lansat și Comitetul cetățenesc pentru ICE din care fac parte:
Luis Durnwalder, Guvernatorul Provinciei Bolzano-Bozen din Italia; Hans Heinrich Hansen, Președintele Uniunii Federale a Naționalităților Europene (FUEN), Danemarca; Karl-Heinz Lambertz, Ministru-președinte al Guvernului Comunității Germane din Belgia; Anke Spoorendonk, Ministrul Justiției, Culturii și Afacerilor Europene – Guvernul landului Schleswig-Holstein din Germania; Ms. Jannewietske Annie de Vries, Președintele Rețelei de Promovare a Diversității Lingvistice (NPLD), Olanda; Valentin Inzko, Înalt Reprezentant pentru Bosnia și Herțegovina, Președintele Consiliului Național al Carintienilor Sloveni din Austria; Kelemen Hunor, Președintele Uniunii Democrate Maghiare din România.
Rezoluția de susținere a ICE, adoptată la Congresul UDMR de la Miercurea Ciuc
În cadrul celui de-al XI-lea Congres al UDMR, care a avut loc în 25 mai 2013, la Miercurea Ciuc a fost adoptată Rezoluția privind Inițiativa Cetățenească Europeană pentru protecția minorităților naționale, tradiționale și lingvistice din Uniunea Europeană.
privind Inițiativa Cetățenească Europeană pentru protecția minorităților naționale, tradiționale și lingvistice din Uniunea Europeană
Inițiativa Cetățenească Europeană (ICE) pentru protecția minorităților naționale, tradiționale și lingvistice a contribuit la realizarea celui mai important parteneriat, din ultimii ani, între comunitățile minorităților naționale, istorice și lingvistice care trăiesc în Uniunea Europeană. ICE a devenit o platformă de solidaritate a minorităților din UE, de la est la vest, de la nord la sud, comunități mici și mari, minorități care trăiesc în cele mai diverse condiții de viață fiind unite într-un efort comun. Scopul nostru este de a convinge UE, având sprijinul unui milion de cetățeni europeni, să protejeze identitatea minorităților naționale prin măsuri specifice menite să sprijine cultura și limba acestora.
Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) și partenerii fondatori – Uniunea Federală a Naționalităților Europene (FUEN) și Partidul Popular din Tirolul de Sud (SVP), începând din 2011, au parcurs un drum lung pentru pregătirea ICE pentru protecția minorităților naționale. În ultimele luni, delegații UDMR, împreună cu partenerii lor, au intrat în contact cu comunitățile minorităților naționale și lingvistice din Uniunea Europeană, identificând problemele cu care acestea se confruntă, dar și sugestiile și propunerile lor. ICE dorește să reprezinte inclusiv dorința de afirmare a drepturilor comunităților naționale maghiare care trăiesc în Bazinul Carpatic. (…)
UDMR își exprimă satisfacția pentru colaborarea pe care o are cu FUEN, SVP și Organizația de Tineret a Naționalităților Europene (YEN) în vederea lansării ICE pentru protecția minorităților naționale și lingvistice în UE. Suntem convinși că o acțiune comună și solidară privind protejarea comunităților minorităților naționale europene va permite declanșarea unui proces favorabil, iar obiectivul nostru, sprijinit de cel puțin un milion de cetățeni ai UE, va ajuta la depășirea impasului în care se află problema minorităților naționale la nivelul Uniunii.
Pentru UDMR, ICE pentru protecția minorităților naționale și lingvistice în UE reprezintă cel mai important proiect internațional al perioadei următoare. (…)
Inițiativa Cetățenească Europeană dorește să se adreseze comunităților maghiare, dar și altor comunități naționale și lingvistice din Bazinul Carpatic, indiferent dacă membrii acestora sunt sau nu cetățenii unui stat membru UE. Cei care nu trăiesc într-un stat membru al UE nu pot să contribuie cu semnătura lor pentru reușita ICE, dar sprijinul lor este valoros, pentru că sperăm ca, în viitorul apropiat, și ei să devină cetățeni ai Uniunii Europene prin aderarea statelor lor și să beneficieze de efectele unei inițiative de succes.
În același timp, ne exprimăm speranța ca majoritatea românească și societățile majoritare europene vă susține inițiativa comunităților minorităților din UE care dorește să păstreze și să protejeze una dintre valorile esențiale ale Europei: diversitatea etnică și lingvistică.Adoptată în cadrul celui de-al XI-lea Congres UDMR
Miercurea Ciuc, 25 mai 2013
Lansarea oficială a ICE pentru minorități la Congresul FUEN
Cel de-al 58-lea Congres al FUEN, care s-a desfășurat în luna iunie în Brixen, Tirolul de Sud, Italia, a fost un bun prilej pentru lansarea oficială, în cadru festiv, a ICE pentru protecția minorităților naționale.
De la tribuna congresului am propus ca FUEN să devină organ consultativ al PE, această organizație având de multă vreme statut participativ pe lângă Consiliul Europei și statut consultativ în cadrul Organizației Națiunilor Unite.
Congresul FUEN, Brixen |
Uniunea Federală a Naționalităților Europene (FUEN) trebuie să devină, în mod oficial, organ consultativ al Parlamentului European, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), vineri, de la tribuna celui de-al 58-lea Congres al FUEN, care se desfășoară în aceste zile la Brixen, Tirolul de Sud – Italia.
“Acum, aici, suntem patru deputați europeni care participăm la lucrările congresului FUEN. Dumneavoastră sunteți alegătorii noștri și de la Dumneavoastră, cetățeni europeni, membri ai comunităților minoritare am primit mandatul nostru în Parlamentul European. Îmi doresc, ca anul viitor, să crească numărul parlamentarilor europeni care reprezintă comunități minoritare naționale. Iar prin acest lucru, influența și autoritatea FUEN să fie mai mare în Parlamentul European, cea mai democratică instituție a Uniunii Europene, fiind singura instituție ai cărei membri sunt aleși prin vot direct de cetățenii europeni. Îmi doresc, ca pentru parlamentarii europeni unul dintre obiectivele următorului mandat să fie acela de a obține pentru FUEN rolul oficial de organ consultativ al Parlamentului European”, a declarat Iuliu Winkler.
FUEN are statut participativ pe lângă Consiliul Europei și statut consultativ în cadrul Organizației Națiunilor Unite.
În discursul său, deputatul european al UDMR a mai vorbit despre evoluțiile care au loc la nivelul Uniunii Europene. “Vremurile se schimbă. Uniunea Europeană trece spre o nouă etapă. Tot mai mulți deputați din Parlamentul European spun că e nevoie de mai multă Europă. Da, într-adevăr avem nevoie de mai multă Europă. Cred și eu acest lucru, dar avem nevoie de o Europă diferită de cea de astăzi, în care președinții și premierii statelor membre decid între ei ce se va întâmpla mâine. Noi credem într-un altfel de Europă, noi credem într-o uniune politică în care vocea cetățenilor este decisivă și în care, noi, comunitățile minorităților naționale, comunitățile tradiționale sau grupurile lingvistice, suntem reprezentați la fel ca majoritatea. Noi, comunitățile minoritare suntem diferite unele de altele și nici nu dorim să fim la fel. Aceasta este și forța noastră. Dragi prieteni, în ce limbă visați? Eu visez în limba mea maternă. Cred că și Dumneavoastră visați în limba maternă și nu în esperanto! Dorim să păstrăm diversitatea noastră, pentru că numai așa putem să fim pietre solide de temelie în fundamentul construcției europene. Noi credem în Europa, în uniunea politică europeană. Dorim să realizăm obiectivele noastre nu împotriva majorității, ci, împreună cu aceasta în favoarea interesului nostru comun”, a mai spus Iuliu Winkler.. (…)Sursa:http://udmr.ro/pressroom/articol/fuen-trebuie-sa-devina-organ-consultativ-al-parlamentului-european
IV. Cazul Mikó – respectarea drepturilor minorităților și statul de drept
Principiile democratice și respectarea drepturilor fundamentale sunt valori obținute, dar la a căror respectare trebuie vegheat în permanență. Realitatea ne arată că în România, dar, din păcate, și la nivel european, în mod repetitiv apar și se manifestă reflexe antidemocratice, care trebuie sancționate prompt.
Cazul Mikó
În toamna anului trecut, alături de colegul meu Sógor Csaba, am adus în atenția parlamentarilor europeni din cadrul Intergrupului pentru Minorități Tradiționale, Comunități și Limbi Naționale situația creată de renaționalizarea imobilului în care funcționează Liceul “Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe care aparține de drept Bisericii Reformate din Ardeal. Ca urmare a demersului făcut, Intergrupul a adoptat, în 13 septembrie 2012, o rezoluție în acest caz, deputații europeni manifestându-și astfel solidaritatea față de acțiunile comunității maghiare din România cu privire la renaționalizarea imobilului respectiv. Membrii Intergrupului pentru Minorități din PE au căzut de acord asupra faptului că Bruxelles-ul, respectiv Comisia Europeană (CE), trebuie să renunțe la practicarea de dublu standard în privința abordărilor pe care le are în privința respectării dreptului minorităților naționale în statele membre. Deputații europeni prezenți la întrunire au mai decis să sprijine demersurile UDMR referitoare la continuarea și accelerarea procesului de restituire a proprietăților confiscate abuziv de regimul comunist. Membrii Intergrupului pentru Minorități consideră cazul Liceului “Székely Mikó” un semnal de alarmă în ceea ce privește funcționarea statului de drept în România care poate fi pus în contextul ultimelor evoluții de scena politică de la București care, de altfel, au fost dezbătute, miercuri, în plenul de la Strasbourg.
În cadrul întrunirii, deputații Iuliu Winkler și Sógor Csaba (UDMR, PPE) au făcut o prezentare a situației create de renaționalizarea imobilului în care funcționează Liceul “Székely Mikó” care aparține de drept Bisericii Reformate din Ardeal. Iuliu Winkler a vorbit despre demersurile pe care UDMR le-a făcut la nivelul instituțiilor din România și de la Bruxelles, inclusiv la nivelul comisarului pentru Justiție, Viviane Reding, despre abuzul comis împotriva Bisericii Reformate din Ardeal căreia i s-a confiscat, pentru a doua oară, un imobil ce-i aparține, dar și despre faptul că trei persoane, care au aplicat legea în vigoare în România în acest caz, au fost condamnate penal în prima instanță. Deputatul european al UDMR s-a referit și la procesul de restituire a proprietăților care au aparținut comunității maghiare și bisericilor istorice din Ardeal la care România s-a angajat în procesul de aderare la UE, acesta fiind înglobat în criteriile politice ale Tratatului de la Copenhaga. “Procesul de restituție a decurs greoi de-a lungul anilor, iar acum este pur și simplu blocat în privința restituirii proprietăților care au aparținut comunității maghiare și bisericilor istorice din Ardeal înainte de a fi confiscate de regimul comunist. (…) UDMR este decisă să uzeze și pe mai departe de toate instrumentele democratice și instituționale atât la Bruxelles, cât și la București pentru a debloca acest proces de restituire, dar și pentru a se face dreptate în cazul liceului din Sfântu Gheorghe, a cărui renaționalizare o considerăm un atac la adresa comunității maghiare, dar și, în general, un precedent periculos în privința respectării dreptului de proprietate în România”, a spus Iuliu Winkler. (…)Sursa: http://www.udmr.ro/pressroom/articol/intergrupul-pentru-minoritai-din-pe-a-adopta-o-rezoluie-in-cazul-liceului-szekely-miko-din-sfantu-gheorghe
De altfel, împreună cu colegul meu Sógor Csaba, am informat-o, prin intermediul unei scrisori, și pe Viviane Reding, comisarul responsabil cu justiția și drepturile fundamentale, despre renaționalizarea Liceului “Székely Mikó” și abuzurile comise în acest caz prin încălcarea principiilor statului de drept. Acest caz fiind adus și în atenția PPE, în cadrul unei adunări generale care s-a desfășurat la Bruxelles.
În 12 septembrie 2012, am avut o intervenție în plenul PE reunit la Strasbourg, în cadrul unei dezbateri pe marginea situației politice din România ca urmare a tensiunilor create în jurul referendumului pentru demiterea președintelui în care am semnalat faptul că reforma constituțională și o reală reformă în justiție sunt soluția pentru diminuarea conflictelor instituționale. În aceeași intervenție, am exemplificat cu situația aberantă creată în jurul Liceului “Székely Mikó”.
Austeritatea nu poate duce la îngrădirea unor drepturi fundamentale
În 20 mai 2013, am intervenit în plenul PE reunit la Strasbourg, avertizând asupra pericolului care planează la nivelul UE și al instituțiilor sale în privința diminuării unor drepturi și a renunțării la principii fundamentale în numele politicii de austeritate.
Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a avertizează asupra impactului negativ pe care îl va avea limitarea folosirii tuturor limbilor oficiale ale UE în cadrul instituțiilor europene asupra mecanismelor democratice și a procesului de adâncire a integrării.
‘Multilingvismul este unul dintre principiile fundamentale ale UE și una dintre bogățiile sale cele mai de preț, care reflectă diversitatea culturală și lingvistică a Uniunii. Astăzi, folosim 23 de limbi oficiale. Din cauza crizei, este necesară reducerea cheltuielilor în instituțiile europene și sunt de acord cu aceasta, dar trebuie, cu responsabilitate, identificate domeniile în care să facem economie. În Parlamentul European (PE), încercările de se diminua folosirea limbilor ‘mai puțin uzitate’ în favoarea celor trei limbi ‘procedurale’ (engleza, franceza și germana – n.n.) sunt făcute în mod constant. Iar acum, la Comitetul Regiunilor s-a inițiat o măsură care vizează renunțarea la propriul aparat de interpreți. Este o decizie extrem de dăunătoare’, a afirmat Iuliu Winkler, luni seara, în plenul PE reunit în sesiune plenară la Strasbourg.
Deputatul european al UDMR a arătat că UE este a cetățenilor din cele 27 de state membre,în curând 28 de state, care vorbesc 23 de limbi, în curând 24, toate acestea fiind limbi oficiale și egale în Uniune, nici una mai presus de alta. Recent, a fost concepută o strategie privind reducerea cheltuielilor de funcționare a Comitetului Regiunilor în care se propune desființarea aparatului propriu de traducere, acesta urmând să fie comasat cu serviciul de interpreți al PE. Grupul PPE din cadrul Comitetului Regiunilor consideră că această măsură ar periclita independența instituțională a Comitetului, acest punct de vedere fiind susținut și de deputatul european Iuliu Winkler.Sursa:
http://www.agerpres.ro/media/index.php/comunicate/item/197086-Comunicat-de-pres-europarlamentar-Iuliu-Winkler.html
V. Munca mea în PE a urmărit consolidarea UE și adâncirea procesului de integrare
Prelungirea crizei economice și sociale are ca efect inclusiv șubrezirea construcției europene. O undă de pesimism se manifestă la nivelul instituțiilor europene, precum și în activitatea acestora. Blocajele repetate la nivelul Consiliului European au indus o atmosferă de neîncredere în vitalitatea și forța UE.
UE are forță pentru a-și susține politicile
În ciuda acestei stări de spirit, prin munca pe care am depus-o în PE în acest ultim an, și nu doar în comisiile de specialitate în care activez, am urmărit consolidarea UE și adâncirea integrării, pentru că sunt ferm convins de faptul că UE are încă forță suficientă pentru a-și susține politicile și scopurile.
UE a demonstrat, încă odată, că are puterea de a-și susține politica de extindere în estul Europei și în Balcani, consideră deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) care își exprimă satisfacția pentru aderarea Croației la Uniune începând cu 1 iulie a.c.
‘Aderarea Croației la UE este pentru mine un motiv de profundă satisfacție datorită multiplelor semnificații ale zilei de azi. În condițiile în care euroscepticismul este în creștere și vocile care susțin renaționalizarea politicilor UE aduc diverse justificări recrudescenței protecționismului în Europa, noua lărgire a UE este o bună ocazie de a ne reaminti valorile europene pe care le împărtășim, de azi, nu 27, ci 28 de state membre. Stabilitatea în Balcani este un obiectiv crucial al UE, iar împreună cu Croația, noul stat membru, o vom consolida. Ca membru al Parlamentului European reprezentând comunitatea maghiară din România sunt mulțumit și pentru faptul că încă o comunitate maghiară importantă, cea din Croația, se regăsește în UE ‘, a afirmat, luni, Iuliu Winkler.
Potrivit deputatului european al UDMR, aderarea Croației la UE reprezintă un pas firesc, acest stat fiind călăuzit în procesul de aderare de vocația sa profund europeană. În context, Iuliu Winkler salută și decizia Comisiei Europene de a recomanda inițierea negocierilor cu Serbia în vederea aderării la UE, acestea fiind preconizate a fi declanșate în toamna acestui an.(…)Sursa: http://www.agerpres.ro/media/index.php/comunicate/item/207232-Comunicat-de-pres-eurodeputat-Iuliu-Winkler.html
Parteneriatul Estic și Politica Europeană de Vecinătate
Am continuat să urmăresc cu atenție și să sprijin politicile UE în cadrul Politicii Europene de Vecinătate și a evoluțiilor legate de Parteneriatul Estic. Cred în vocația europeană a statelor din Balcani, iar activitatea mea din Comisia de Comerț Internațional (INTA) a PE s-a concentrat în bună parte pe sprijinirea acestora în drumul lor spre UE. Am fost extrem de satisfăcut de faptul că Raportul, pentru care am fost desemnat raportor în INTA, referitor la propunerea de regulament al PE și al Consiliului privind anumite proceduri de aplicare a Acordului de stabilizare și de asociere între Comunitățile Europene și statelor lor membre, pe de o parte, și Republica Serbia, pe de altă parte, și de aplicare a Acordului interimar dintre Comunitatea Europeană, pe de o parte, și Republica Serbia, pe de altă parte a trecut cu succes de votul din plenul PE în toamna anului trecut.
Vocația europeană a Republicii Moldova
Tot în cadrul INTA am fost desemnat coordonatorul Grupului de monitorizare a Republicii Moldova. În cadrul acestui grup am prezidat întruniri care au avut ca scop examinarea, în primul rând sub aspectul relațiilor comerciale, al negocierilor dintre Republica Moldova și UE în cadrul Parteneriatului Estic.
Acordul comercial cu Moldova, un pas important în parcursul european al acestui stat
Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a salutat, miercuri, finalizarea negocierilor între Republica Moldova și Comisia Europeană pe marginea Acordului de comerț liber aprofundat și cuprinzător cu UE (DCFTA), document prevăzut a fi definitivat până la summit-ul Parteneriatului Estic programat pentru luna noiembrie a.c. la Vilnius.
“Acordul comercial cu Republica Moldova este o realizare extrem de importantă în cadrul relațiilor acestui stat cu UE și sunt sigur că va avea rezultate concrete în cel mai scurt timp. Cred în necesitatea întăririi legăturilor economice dintre Republica Moldova și UE. Consolidarea relațiilor economice și comerciale reprezintă o parte a parcursului european al Republicii Moldova, a apropierii ei, dar și a regiunii, de UE”, a apreciat Iuliu Winkler în cadrul reuniunii Grupului de monitorizare a Comisiei pentru Comerț Internațional (INTA) a Parlamentului European, pe care a prezidat-o miercuri.
Deputatul european și-a mai exprimat convingerea că, în ciuda turbulențelor în politica de la Chișinău înregistrate la începutul acestui an, Guvernul pro-european condus de premierul Iurie Leancă are suficientă voință și ambiție de a implementa măsurile politice și economice necesare păstrării unui parcurs ferm al Republicii Moldova către UE. “Studiul de impact efectuat arată că DCFTA va avea ca efecte o creștere de 5,6% a PIB-ului Republicii Moldova și o sporire cu 16% a exporturilor acestei țări către UE în paralel cu crearea de noi locuri de muncă și stimularea sectorului IMM”, a adăugat Iuliu Winkler.
În ianuarie 2010, Republica Moldova a început negocierile pe marginea Acordului de Asociere cu UE, Acordul de comerț liber fiind parte a acestuia.
Negocierile pe marginea DCFTA Republica Moldova-UE au început în februarie 2012, negociatorul șef din partea Comisiei Europene, Luc Devigne, arătând, miercuri, în cadrul Grupului de monitorizare, că negocierile s-au încheiat într-un timp record și aceasta datorită mobilizării autorităților de la Chișinău. Potrivit acestuia, dintre toate statele membre al Parteneriatului Estic, Republica Moldova a progresat cel mai repede, obținând condiții avantajoase și o perioadă de tranziție adecvată pentru protejarea anumitor sectoare sensibile ale propriei economii.
Obiectivele DCFTA sunt: dezvoltarea economică durabilă, sporirea calității și competitivității produselor autohtone din Republica Moldova, stimularea comerțului dintre Republica Moldova și UE, acordarea de acces preferențial a produselor moldovenești pe piața UE, crearea unei piețe comune și asigurarea unei competiții loiale pe piața internă a Ue.
Printre avantajele pe care le vor avea exportatorii din Republica Moldova după intrarea în vigoare a DCFTA putem aminti: acces nelimitat, fără restricții tarifare la import pe piața comunitară a produselor agricole și industriale; eliminarea taxelor vamale; perspective clare de dezvoltare și stimulare a afacerilor comune; perspective clare de export a produselor de origine animalieră; preluarea standardelor europene și normelor aferente infrastructurii calității; acces liber și necondiționat la piața comunitară a serviciilor; dezvoltarea cadrului juridic național în domeniul concurenței; acoperirea și extinderea protecției asupra obiectelor de proprietate intelectuală; consolidarea eforturilor pe ramuri la penetrarea pe piețele externe; posibilitatea acordării asistenței tehnice și financiare din partea UE. La reuniunea Grupului de monitorizare a Comisiei INTA a participat și ambasadorul Republicii Moldova pe lângă UE, Eugen Caras.
Sursa: http://www.winklergyula.ro/index.php/ro/in-actualitate/activitate-in-parlamentul-european/acordul-comercial-cu-moldova-un-pas-important-in-parcursul-european-al-acestui-stat/
De asemenea, în INTA, am fost responsabil din partea PPE pentru Recomandarea referitoare la proiectul de decizie a Consiliului privind încheierea Acordului între UE și Republica Moldova cu privire la protecția indicațiilor geografice ale produselor agricole și alimentare, care a trecut de votul PE în octombrie 2012. Prin acest acord, Republica Moldova și UE s-au angajat să respecte și să protejeze reciproc indicațiile geografice și denumirile de origine înregistrate. De asemenea, Moldova s-a angajat să intervină în cazul utilizării frauduloase pe teritoriul ei a unor indicații geografice înregistrate în UE, la rândul ei UE va fi partener recunoașterea și protejarea pe teritoriul său a indicațiilor de origine moldovenești.
IMM-urile, coloana vertebrală a economiei europene
Sectorul IMM din UE a fost poate unul dintre cele mai greu lovite de criza globală. Sprijinirea sectorului IMM este o prioritate a activității mele în PE, având mereu în minte sectorul IMM din România. Alături de colegii mei din PE, care au aceleași preocupări, am muncit pentru îmbunătățirea cadrului în care să funcționeze IMM-urile europene. Am lucrat, în calitate de coraportor al INTA, împreună cu colegul meu Paul Rübig (Austria), la realizarea Raportului “Sectorul IMM: competitivitate și oportunități de afaceri”. Acesta a fost adoptat în plenul PE în octombrie 2012. În 23 octombrie 2012, la sediul PE din Strasbourg am participat la o conferință de presă, alături de Paul Rübig, la care s-a alăturat și vicepreședintelui Comisiei Europene (CE) Antonio Tajani, comisarul pentru industrie și antreprenoriat, pe tema raportului care a avut ca temă principală sprijinul pe care UE trebuie să-l acorde sectorului IMM în procesul de internaționalizare.
Conferință de presă susținută împreună cu vicepreședintele CE Antonio Tajani și colegul meu deputatul european Paul Rübig (ÖVP, PPE) din Austria |
UE trebuie să sprijine procesul de internaționalizare a IMM-urilor europene, în primul rând prin reducerea barierelor care le împiedică să fie active pe piața globală, dar și printr-o susținere activă în vederea consolidării competitivității lor, acesta a fost mesajul pe care deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) l-a transmis, marți, în cadrul unei conferințe de presă susținute în Parlamentul European (PE) la Strasbourg.
Conferința de presă dedicată adoptării Raportului “Sectorul IMM: competitivitate și oportunități de afaceri” a fost organizată de raportorul acestuia, deputatul european Paul Rübig (Austria), cu participarea vicepreședintelui Comisiei Europene (CE) Antonio Tajani, comisarul pentru industrie și antreprenoriat.
“Comisia pentru Comerț Internațional (INTA) a PE sprijină inițiativele CE în privința sprijinirii IMM-urilor pe calea internaționalizării lor în concordanță cu principiile Actului pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (Small Business Act), reamintind aici faptul că doar 13% dintre IMM-urile europene sunt active în afara granițelor UE “, a mai declarat Iuliu Winkler, care în calitatea sa de coraportor al INTA a contribuit la realizarea Raportului “Sectorul IMM: competitivitate și oportunități de afaceri”. (…)
“ Mai este nevoie și de o definire mai bună a piețelor țintă pentru IMM-uri, în acord cu agenda negocierilor UE, prin mărirea atenției către Balcanii de Vest, spațiul mediteranean și statele din Parteneriatul Estic”, a afirmat Iuliu Winkler.
Potrivit deputatului european, sectorul IMM din noile state membre este dezavantajat în procesul de internaționalizare și, de aceea, acestuia trebuie să i se asigure un acces sporit la informație fără, totuși, ca prin aceasta să se ajungă la distorsionarea competiției dintre IMM-urile europene.
Iuliu Winkler a adăugat că o altă propunere concretă a raportului se referă la aplicarea de măsuri care să asigure accesul mai facil și mai puțin costisitor al IMM-urilor europene la măsurile anti-dumping, asigurându-se, totodată, sporirea gradului de securitate a investițiilor străine directe efectuate de IMM-urile europene.
Deputatul european, răspunzând unei întrebări adresate în timpul conferinței de presă, a mai declarat, că, în opinia sa, interesele economice ale IMM-urilor europene ar putea fi apărate mai eficient prin realizarea unui nou echilibru între măsurile de sprijin la nivel european și cele acordate de către statele membre. De exemplu, înființarea unor reprezentanțe comerciale puternice ale UE pe terțe piețe “ar putea veni în sprijinul internaționalizării IMM-urilor europene mult mai eficient decât 27 de reprezentanțe comerciale distincte reprezentând fiecare dintre statele membre ale UE”. (…)Sursa: http://afacerivj.wordpress.com/2012/10/23/procesul-de-internationalizare-a-imm-urilor-europene-are-nevoie-de-mai-multa-sustinere/
Fondarea SME Europe la București cu prilejul Congresului PPE din octombrie 2012 |
M-am alăturat colegilor care au inițiat și Propunerea de rezoluție, depusă pe baza declarației Comisiei, referitoare la implementarea Acordului interimar de parteneriat economic (AIPE) între Comunitatea Europeană și statele din Africa de Est și de Sud. În mai 2013, am semnat, împreună cu mai mulți colegi parlamentari, o întrebare adresată CE cu privire la nepunerea în aplicare a Rezoluției PE din iulie 2011 cu privire la numărul european de urgență 112. La data de 5 iulie 2011, Parlamentul a adoptat o rezoluție referitoare la serviciul universal și la numărul pentru apeluri de urgență 112 (P7_TA(2011)0306). Această rezoluție a subliniat necesitatea unor eforturi mai mari în punerea în aplicare și promovarea numărului pentru apeluri de urgență valabil în întreaga UE, 112, și a solicitat Comisiei să ia o serie de măsuri specifice în temeiul Directivei 2009/136/CE.
Vot în INTA |
Integrarea comunităților roma
Am fost în continuare preocupat de găsirii de soluții europene pentru integrarea comunităților roma în statele membre în care trăiesc. Sunt absolut convins de faptul că problemele comunității roma nu pot fi rezolvate doar de statele din care provin emigranții de etnie romă, acestea necesitând o soluție europeană.
Doar prin elaborarea și finanțarea unor proiecte europene în următoarele decenii se vor putea obține progresele pe care cu toții ni le dorim în chestiunea comunităților roma, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), joi, în cadrul schimbului de opinii desfășurat în Comisia de Dezvoltare Regională (REGI) a Parlamentului European pe marginea Proiectului pilot privind incluziunea romilor la care a luat parte Charlina Vitcheva, director în DG Regio al Comisiei Europene.
“Problema integrării comunităților roma este de multe ori abordată ca o problemă a țărilor de origine, alteori, și cu aceeași îndreptățire, ea este abordată ca o problemă a țărilor de destinație a persoanelor aparținând comunităților roma, precum și a nenumăratelor probleme provocate de aceștia acolo prin lipsa capacității lor de integrare. Însă, singurul mod cu adevărat eficient în abordarea chestiunii roma este acela de a o recunoaște ca o problematică europeană. Instituțiile UE sunt cele care trebuie să-și coordoneze eforturile cu statele de origine și cele de destinație pentru a obține progrese”, a declarat Iuliu Winkler.
Deputatul european al UDMR a vorbit și despre tânără generație roma privită cu speranță în sensul în care ar putea să fie generatoare de schimbare a mentalității în propriile lor comunități.
“S-a vorbit în dezbaterea de azi despre noua generație roma și vreau să atrag atenția asupra faptului că o persoană născută în 1990, odată cu schimbarea de regim în statele estice, avea 17 ani în 2007, atunci când țara mea, România, a aderat la UE, iar azi are 23, este absolvent de universitate și poate să devină agentul schimbării în comunitățile roma. Sunt perfect conștient că în România, dar la fel și în Bulgaria sau Ungaria mulți membri ai comunității roma, absolvenți de universități care pășesc într-o carieră, aleg să se delimiteze de comunitatea lor. Din propria mea experiență, însă, pot să afirm că la fel de mulți sunt și cei care se simt responsabili de viitorul propriilor lor comunități. Cred, stimați colegi, că noua generație roma din statele din estul Europei poate fi agentul schimbării de mentalitate și de coagulare a comunităților lor”, a spus Iuliu Winkler.
Parlamentarul european a mai atras atenția asupra faptului că în problematica roma nu se vor putea obține rezultate imediate, progresele urmând să se înregistreze în decursul a câtorva decenii. “A treia problemă pe care vreau să o ridic legată de prezentarea proiectului pilot la care tocmai am asistat, dar și de sustenabilitatea acestui tip de abordare concretă, se referă la faptul că singura abordare realistă este aceea de a conștientiza că problematica roma este una pentru deceniile care urmează. Nu aș putea preciza un orizont concret de timp, dar am convingerea că doar prin elaborarea și finanțarea unor proiecte europene pe termen lung, în următoarele decenii, vom putea obține progresele pe care cu toții ni le dorim “, a subliniat Winkler. (…)Sursa: http://www.winklergyula.ro/arhiv/activities.php?id=1230&wh=eu&h=0&perpage=30
VI. UDMR, activă și responsabilă la nivel național și european
UDMR este reprezentatul legitim al comunității maghiare din România, însăși rațiunea ei de a exista fiind apărarea drepturilor acesteia, de a lucra pentru bunăstarea maghiarilor pe pământul lor natal. Din 1989, UDMR este singura formațiune parlamentară din România care nu și-a schimbat denumirea și care nu a abdicat, în nici un fel, de la principiile sale fondatoare. UDMR a militat, de la începuturile sale ca formațiune politică, pentru împlinirea vocației europene a comunității maghiare din Transilvania, precum și a României. UDMR s-a implicat și se implică la nivel național, dar și european în toate chestiunile care privesc dezvoltarea României, pentru că Uniunea este conștientă de faptul că o Transilvanie puternică, înseamnă o comunitatea maghiară puternică.
Pentru prima dată, un capitol pentru apărarea drepturilor minorităților naționale, în programul PPE
Munca pe care UDMR a dus-o la nivel european în domeniul apărării drepturilor minorităților europene a obținut un succes important în cadrul PPE, cel mai mare partid politic pan-european. În toamna anului trecut, la Congresul PPE care a avut loc la București între 17 și 18 octombrie, a fost adoptat Programul politic al acestei formațiuni, program în care, pentru prima dată, a fost introdus un capitol referitor la apărarea drepturilor minorităților naționale autohtone și în care se constată rolul important jucat de acestea în Europa.
Cu prilejul Congresului PPE de la București, care a fost organizat de PDL și UDMR, președintele Kelemen Hunor a avut o întâlnire cu președintele popularilor europeni, Wilfried Martens, prilej cu care liderul european a apreciat că politica dusă de UDMR, la nivel european, în domeniul minorităților este una de succes. Tot atunci, Martens a afirmat că, în opinia sa, UDMR este singurul reprezentant legitim al intereselor maghiarilor din România.
Transilvania 2020
Și în acest an, am promovat și diseminat obiectivele Planului de dezvoltare “Transilvania 2020”, care reprezintă viziunea UDMR cu privire la dezvoltarea Transilvaniei în următorii șapte ani. Planul a fost lansat la începutul anului 2012, iar din vara anului trecut, mi-am asumat misiunea de a fi unul dintre promotorii acestui proiect în a cărui elaborare au fost implicați specialiștii UDMR, întreprinzătorii și societatea civilă maghiară. UDMR a inițiat, în vederea realizării acestui proiect, un larg proces de consultare în cadrul UDMR, dar și cu mediul de afaceri, mediul universitar, cu ONG-urile care au preocupări în acest domeniu.
Am avut o serie de întâlniri cu reprezentanți ai mediului de afaceri și antreprenorial, cu tineri întreprinzători, cu reprezentanți ai sferei civile la Sfântu Gheorghe, Arad, Cluj, Timișoara sau Szeged (Ungaria) cărora le-am prezentat Planul de dezvoltare “Transilvania 2020”, în a cărui elaborare UDMR a pornit de la premisa că putem să ne dezvoltăm în sinergie cu UE, urmărind liniile directoare ale Strategiei Europa 2020. De altfel, în iunie 2013, reprezentanții UDMR i-au înmânat ministrului Fondurilor europene Planul de dezvoltare “Transilvania 2020”, scopul fiind introducerea în Planul național de dezvoltare 2014-2020 a măsurilor care vizează dezvoltarea sustenabilă a Transilvaniei.
Conferință de presă la sediul Organizației Județene Hunedoara a UDMR pe tema Transilvania 2020 |
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat, luni, că Uniunea a finalizat programul economic pentru perioada 2014-2020, intitulat “Transilvania 2020”, care prevede susținerea cu fonduri europene a autorităților locale, a IMM-urilor și a producătorilor agricoli.
Kelemen Hunor a declarat, luni, într-o conferință de presă, că Uniunea a identificat și alte priorități, printre care modernizarea infrastructurii rurale, finanțarea fermierilor, a investițiilor în energii regenerabile, finanțarea IMM-urilor care exportă, finanțarea recalificării profesionale.
“Am finalizat strategia economică a UDMR «Transilvania 2020», iar Consiliul Economic al Uniunii a dat, luni, undă verde acestei strategii. Prioritățile noastre sunt focalizate în trei direcții – susținerea autorităților publice locale, a IMM-urilor și a producătorilor agricoli. De asemenea, printre priorități se regăsesc modernizarea infrastructurii rurale, finanțarea fermierilor, a investițiilor în energii regenerabile și cu eficiență energetică, finanțarea IMM-urilor care exportă, care sunt pe piață, finanțarea recalificării profesionale. Strategia a identificat 13 programe de finanțare prioritare din fonduri europene, pentru România și Transilvania – și nu este una cu caracter etnic, o strategie pentru maghiari și una pentru români – , dintr-un număr de 55 de programe. Sumele care vor reveni Românei în perioada 2014-2020 nu vor fi mai mici ca înainte și vor fi de circa 30 de miliarde de euro”, a spus Kelemen.
Potrivit acestuia, absorbția fondurilor europene în perioada 2007-2013 este “catastrofală”, iar în perioada 2014-2020 dezvoltarea societății va depinde mult de absorbția fondurilor europene, care trebuie atrase de la UE.
“Dacă vom reuși să atragem fondurile europene în perioada 2014-2020 putem să contribuim la dezvoltarea comunităților locale și a IMM-urilor și să ajutăm fermierii. Această strategie ar putea fi adoptată în cooperare cu toate forțele politice”, a precizat liderul UDMR.
Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler a declarat, la rândul său, în aceeași conferință de presă, că strategia economică elaborată a ținut cont de “proasta proiectare a structurii în care România a beneficiat de fonduri europene în perioada 2007-2013”.
“Am constatat că sumele pe anumite axe de finanțare europeană se epuizează foarte repede și că sunt alte axe în care există fonduri, dar puține proiecte. Noi am identificat programe pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple”, a explicat Winkler. (…)Sursa: http://www.mediafax.ro/politic/kelemen-udmr-a-finalizat-programul-transilvania-2020-care-prevede-atragerea-fondurilor-europene-10220552
În calitatea mea de lider al Organizației Județene Hunedoara a UDMR am inițiat și realizarea unei strategii de dezvoltare a județului meu natal, intitulat “Hunedoara 2020”. Acest plan, care va fi finalizat și prezentat public în septembrie 2013, va cuprinde viziunea noastră, a comunității maghiare, cu privire la instrumentele și căile care ar trebui folosite și urmate pentru a conecta județul nostru la realitățile europene și pentru a face din această regiune un spațiu al prosperității.
Deputatul european Iuliu Winkler a participat, marți, la invitația candidaților UDMR Cluj Hegedüs Csilla (Camera Deputaților) și Lőrinczi Zoltán (Senat), la o întâlnire cu reprezentanți ai autorităților locale, primari și viceprimari din județul Cluj.
În cadrul întâlnirii, care a avut loc la Castelul Bánffy din Bonțida, Iuliu Winkler a prezentat Planul de dezvoltare Transilvania 2020 elaborat de UDMR, discuțiile axându-se pe provocările următorului ciclu de bugetar al UE pentru perioada 2014-2020. Iuliu Winkler a arătat că fondurile europene sunt un instrument esențial pentru dezvoltare. El a atras atenția asupra faptului că fondurile europene care pot fi accesate pot reprezenta până la 30% din necesarul de finanțare pentru realizarea de proiecte în Transilvania.
Parlamentarul european a amintit faptul că Planul de dezvoltare Transilvania 2020 este o consecință a Consultării ardelene de anul trecut, fiind realizat după o amplă consultare cu reprezentanții comunităților locale, cu organizații profesionale, cu specialiști ai UDMR. Ca urmare, Planul de dezvoltare Transilvania 2020 se fundamentează pe nevoile reale ale regiunii, precum și pe potențialul și valorile acesteia.
Iuliu Winkler a spus că Transilvania 2020 deschide noi orizonturi în privința realizării de proiecte absolut necesare în regiune de la dezvoltarea rurală la eficiența energetică a clădirilor. În context, el a amintit faptul că, din 2007, UDMR a depus o propunere de reorganizare a regiunilor de dezvoltare economică în România, conform căreia, în 16 regiuni mai mici s-ar putea genera mai multă dezvoltare.
Deputatul european a mai declarat că Planul de dezvoltare Transilvania 2020 își propune să prevină un nou eșec în procesul de absorbție a finanțărilor europene pentru următorul ciclu bugetar european 2014-2020. (…)Sursa http://udmr.ro/pressroom/articol/nu-pe-oameni-trebuie-sa-i-ducem-la-locurile-de-munca-ci-trebuie-sa-cream-locuri-de-munca-in-comunitate
Opoziție constructivă
UDMR este o formațiune politică responsabilă în toată activitatea sa de reprezentant legitim al intereselor comunității maghiare din România atât la București, cât și la Strasbourg sau Bruxelles. Urmându-și cu fidelitate vocația, UDMR, chiar și din opoziție, nu doar urmărește evoluțiile economice și sociale din România, ci vine și cu propuneri concrete.
Al XI-lea Congres al UDMR, care a avut loc, în 25 mai 2013, la Miercurea Ciuc, a fost prilejul firesc pentru adoptarea noii strategii economice și fiscale a Uniunii. Am coordonat Consiliul Economic în realizarea acestei strategii, care este parte integrantă a Programului UDMR pentru următorii ani. Am inclus în noua strategie ideea revenirii TVA la 19% și scăderea contribuțiilor la asigurările sociale atât din partea angajatorului, cât și a angajatului.
Al XI-lea Congres al UDMR, Miercurea Ciuc |
Europarlamentarul UDMR, fost ministru delegat pentru comerț în cadrul guvernului Tăriceanu, a declarat vineri, la Sibiu, că din punctul de vedere al formațiunii din care face parte e necesară revenirea la TVA-ul de 19 la sută dar și de scădere a contribuțiilor la asigurărilor sociale.
Winkler a declarat că formațiunea din care face parte este nemulțumită “deoarece anumite perspective care s-au formulat anul trecut astăzi par să întârzie”. “Avem nevoie de un nou cod fiscal și el întârzie să apară, de fapt nici dezbaterea nu a început pe tema modificării Codului Fiscal, și vorbim de Cod Fiscal în primul rând pentru că din 2003 când s-a adoptat primul cod fiscal în Parlamentul României acest cod a fost modificat de 96 de ori, asta înseamnă de 10 ori pe an, de obicei ocolind parlamentul prin hotărâri de guvern sau ordonanțe de guvern, ordonanțe de urgență. Dorim deci un nou cod fiscal, UDMR a propus câteva măsuri pe care le susține în continuare, ele sunt în primul rând de natură de a stimula mediul economic și de a crea noi locuri de muncă”, a spus Winkler, care a subliniat din nou că formațiunea din care face parte susține revenirea la TVA-ul de 19 la sută dar și scăderea contribuțiilor la asigurările sociale. “Noi opinăm că e nevoie de o revenire la TVA-ul de 19 la sută, pentru că în 2010 TVA-ul de 24 la sută a fost o măsură temporară. Opinăm că este nevoie de o scădere a contribuțiilor la asigutările sociale, guvernul e de acord cu noi, ministrul de finanțe este de acord cu noi, dar nu se iau aceste măsuri, se vorbește despre ele fără să se ia. În campania electorală, în noiembrie, toate forțele au fost de acord că e nevoie de o scădere a TVA, de diminuarea CAS încă de la 1 ianuarie 2013, suntem în luna mai și încă nimic nu s-a întâmplat”, a pus la Sibiu europarlamentarul UDMR. Reprezentanții UDMR s-au reunit vineri la Sibiu în cadrul unei conferințe pe probleme economice, urmând ca sâmbătă, 11 mai, în fosta capitală culturală să aibă loc Consiliul Reprezentanților Unionali. “Vom vorbi despre ce vom face în următorii 6 ani, pentru că iată România a fost trasă de urechi din nou pentru că nu a înaintat pe perioada 2014-2020 acele priorități care din punct de vedere al Uniunii Europene ar fi fost în regulă, deci trebuie să refacem acele priorități, nu putem să stăm aici și să așteptăm să vină banii de la buget când știm că nu avem bani destui în buget. Avem multe oportunități, ceea ce ne îngrijorează sunt banii foarte puțini pentru investiții și o economie dacă nu are seva care ar trebui să fie banii pentru investiții funcționează mai greu”, a spus Laszlo Borbely.Sursa: https://adevarul.ro/locale/sibiu/udmr-iuliu-winkler-tva-1_518cc629053c7dd83f87e849/index.html
În februarie 2013, explicam, într-o conferință de presă, faptul că UDMR nu a votat Legea bugetului de stat din motive transilvane. La vremea respectivă, am arătat că Uniunea a decis să voteze împotriva acestui buget deoarece, conform proiectului, cele mai slab finanțate proiecte și județe sunt cele din Transilvania. UDMR a depus doar 100 de amendamente la proiectul de buget, în vreme ce totalul acestora a fost în jur de 13.000, însă nici unul nu a fost luat în considerare.
De altfel, în decembrie 2012, îmi exprimam, în mod public dezamăgirea pentru de lipsa de realism a promisiunilor electorale din domeniul economic, al politicilor fiscale și bugetare. Urmărind campania de alegeri pentru Parlamentul României, am constatat că aproape toate mesajele electorale anunțau reduceri de taxe și impozite, în schimb, s-a vorbit prea puțin despre eventuale propuneri de reducere a evaziunii fiscale, a diminuării economiei informale.
Deputații și senatorii UDMR au discutat cu comisarii Cioloș și Andor
La începutul lunii iunie 2013, am reușit, împreună cu colegul meu Sógor Csaba, să realizez un proiect mai vechi, și anume acela de a organiza, la Bruxelles, o ședință a grupurilor reunite ale senatorilor și deputaților UDMR. Deputații și senatorii UDMR, conduși de președintele Kelemen Hunor, au avut, timp de două zile, între 5 și 7 iunie, un program extrem de încărcat, marcat de întâlniri la vârf cu liderii PPE, dar și la sediul Comisiei Europene cu comisarii Dacian Cioloș, (Agricultură și dezvoltare rurală) și Andor László (Ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune), precum și cu membri ai cabinetului comisarului Johannes Hahn (Politică regională). Discuțiile purtate la Comisie au fost extrem de utile pentru parlamentarii Uniunii, ținând cont de reformarea politicilor agricolă și de dezvoltare regională, dar și pentru interlocutorii lor, care, în acest fel, au putut afla, direct de la sursă, problemele cu care se confruntă România în domeniul agriculturii, politicii regionale, dar și a neajunsurilor în privința politicilor sociale.
Intâlnirea Grupurilor UDMR din Senat și Camera Deputaților cu Comisarul Dacian Cioloș la sediul CE din Bruxelles |
Pe 5 iunie, la sediul Comisiei Europene, a avut loc prima ședință externă ținută la Bruxelles a grupurilor parlamentare UDMR din Camera Deputaților și Senat. Deputații și senatorii UDMR au discutat cu comisarii Dacian Cioloș, (Agricultură și dezvoltare rurală) și Andor László, (Ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune), precum și cu membri ai cabinetului comisarului Johannes Hahn (Politică regională).
Într-o alocuțiune introductivă, președintele Uniunii, Kelemen Hunor, a făcut o scurtă prezentare la zi a situației politice din România, insistând asupra acelor teme majore care au o importanță deosebită pentru comunitatea maghiară din România.
Dacian Cioloș, comisarul european pentru Agricultură, a prezentat schimbările de așteptat în Politica agricolă comună și modu în care aceste schimbări ar putea influența România.
Deputații și senatorii Uniunii Democrate Maghiare din România au ridicat, în discuțiile cu domnul comisar, numeroase probleme legate de agricultură și de protecția mediului. Răspunzând la întrebările puse de Uniune, Dacian Cioloș a subliniat că în fața României se deschid, în următorul exercițiu bugetar al UE, posibilități deosebite atât în domeniul plăților directe cât și în acela al dezvoltării regionale. Comisarul Cioloș a spus că își va exercita influența asupra factorilor guvernamentali din țară, pentru ca pregătirile în vederea acelei perioade să se desfășoare în cadrul unei dezbateri transparente și publice.
Pe aceeași temă, Cioloș a arătat că în viitor, se va pune un accent mai mare pe sprijinirea micilor producători, a fermierilor tineri și a locuitorilor zonelor defavorizate.
În continuare, referindu-se la continuarea programului LEADER, în legătură cu care în România s-au acumulat numeroase experiențe negative, Dacian Cioloș i-a asigurat pe deputații și senatorii UDMR că va iniția discuții cu factorii de decizie din România pe marginea implementării acestui program. (…)Sursa: http://udmr.ro/pressroom/articol/deputai-i-senatori-udmr-au-discutat-cu-comisari-europeni
Reprezentanții CE au apreciat demersul parlamentarilor UDMR de a se deplasa la Bruxelles pentru a avea întâlniri și discuții, remarcând faptul că aceasta este prima delegație a unui grup parlamentar din România care și-a manifestat dorința de a avea un contact direct cu comisarii europeni, dorință care a și fost materializată de altfel.
Tot la Bruxelles, în cadrul ședinței externe a grupurilor reunite ale parlamentarilor UDMR, care a avut loc la sediul PE, ICE pentru protejarea minorităților naționale a fost subiectul principal al discuțiilor, pe agenda întâlnirii figurând însă și o altă serie de subiecte europene cu impact în țara noastră.
Cred că astfel de întruniri la Bruxelles ale parlamentarilor UDMR vor trebui organizate și pe viitor.
Organizația Femeilor din UDMR își dezvoltă legăturile externe
Cu prilejul vizitei grupului parlamentar al UDMR la Bruxelles, am însoțit-o pe Biró Rozália, senator de Bihor, la o întâlnire cu deputatul european Doris Pack, președinta Organizației de femei a PPE. În cursul întrevederii, Biró Rozália a informat-o pe politiciana germană că, la Congresul al XI-lea al UDMR, delegații au inclus în statutul Uniunii înființarea Organizației de Femei, iar aceasta dorește să se afilieze Organizației de femei a PPE. Doris Pack a salutat inițiativa UDMR și i-a asigurat pe parlamentarii Uniunii de sprijinul său. De asemenea, ea a invitat organizația de femei care ia naștere sub umbrela UDMR să participe la congresul de anul acesta al Organizației de femei a PPE.
Eligibilitatea pentru finanțări europene a composesoratelor adusă în atenția CE
În luna octombrie 2012, am organizat la sediul PE o întâlnire între reprezentanți ai autorităților din domeniul agricol și ai unor composesorate din județele Covasna și Harghita și reprezentanți a CE. La discuții au luat parte Alina Ujupan, membru în cabinetul comisarului pentru Agricultură, Tamas Szedlak, specialist în sectorul forestier din cadrul Directoratului General pentru Agricultură, reprezentanți ai Direcției pentru Agricultură din Covasna, ai Camerelor Agricole din Covasna și Harghita, ai Consiliului Județean Harghita etc. Dialogul purtat s-a axat pe modificările care vor interveni în noua Politică Agricolă Comună (PAC), precum și pe ameliorarea criteriilor de eligibilitate pentru composesoratele care vor să aplice pentru obținerea de finanțări în cadrul Politicii de Dezvoltare Rurală. Oficialii din cele două județe s-au referit la limitarea accesului composesoratelor la finanțările europene, la birocrația excesivă a autorităților din țară, care, de multe ori, este rezultatul unei comodități sau a neînțelegerii pe deplin a prevederilor și scopului programelor cu finanțare europeană din cadrul PAC.
Reprezentanții composesoratelor, prezenți la întâlnire, au vorbit despre faptul că forma lor de proprietate comună asupra fondului forestier sau agricol nu este considerată eligibilă de către autoritățile din țară pentru a aplica pentru obținerea de finanțări europene. Potrivit acestora, acest gen de proprietate din mediul rural poartă denumirea de composesorat în Transilvania, însă există sub aceeași formă și în alte regiuni ale României, toate fiind excluse de la finanțări. Oficialii CE și-au exprimat interesul pentru a afla mai multe despre aceste forme de proprietate în comun și modul lor de funcționare. Ei le-au sugerat reprezentanților composesoratelor să întocmească un memoriu către Comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală în care să prezinte, inclusiv din punct de vedere juridic, statutul acestora în România, cu scopul identificării celor mai bune soluții privind eventuala eligibilitate a acestora pentru măsuri finanțate din cadrul Fondului Agricol de Dezvoltare Rurală.
Întâlnire la Bruxelles între reprezentanții composesoratelor din Harghita și Covasna și cei ai DG AGRi |
Comunitatea maghiară din Transilvania contribuie la construirea Europei
De la tribuna celui de-al XI-lea Congres al UDMR am arătat faptul că întreaga comunitate maghiară din Transilvania contribuie la construirea Europei. Am spus că UDMR, începând de la înființarea sa din 1990, a fost promotorul valorilor europene, iar de la momentul aderării la UE, Uniunea noastră s-a străduit să influențeze schimbările din Europa în favoarea comunității noastre. Am mai afirmat că maghiarii contribuie la construirea Europei nu numai de 7 sau 24 de ani, ci de o mie de ani.
– discurs susținut la cel de-al XI-lea Congres al UDMR –
Europa se transformă, Uniunea Europeană este în schimbare. În următorii ani vom fi martori la nașterea unei noi Europe. Noi, maghiarii din Transilvania, secuii, cei din Banat, Partium și cei care trăiesc în szórvány am spus de multe ori, în documentele congreselor anterioare, în programe electorale, ce fel de Europă dorim. Acum, prin rezultatul muncii din ultimi doi ani, am ajuns să formulăm cel mai important obiectiv, împreună cu celelalte comunități minoritare din Europa.
Dorim să avem legislație europeană în privința drepturilor comunităților naționale care trăiesc în minoritate, iar această dorință o vom susține prin Inițiativa Cetățenească Europeană și cele un milion de semnături. Recunoașterea drepturilor comunităților autohtone variază foarte mult în UE. Există state membre care asigură autonomie culturală și teritorială comunităților care trăiesc în țara lor, dar, din păcate, există și state membre care nu recunosc nici măcar existența minorităților naționale.
Trebuie să se schimbăm situația minorităților naționale autohtone în UE! Existența noastră îmbogățește, dă putere în plus Europei, iar primul articol al Tratatului de la Lisabona recunoaște că una dintre valorile Uniunii Europene sunt minoritățile. Acum, este momentul ca această recunoaștere să funcționeze și în practică. Acum, este momentul ca minoritățile să primească garanții pentru respectarea drepturilor lor prin reglementare la nivel european.
UDMR a inițiat o colaborare europeană între comunitățile minoritare, împreună cu partenerii Partidul Popular din Tirolul de Sud și FUEN (Uniunea Federală a Naționalităților Europene). Rezultatul acestei colaborări trebuie să fie un milion de semnături care sprijină așteptările noastre legitime.
Obiectivul UDMR este de a colecta un sfert de milion de semnături de susținere din Transilvania, iar pentru a atinge acest obiectiv este nevoie de munca fiecăruia. Astăzi, suntem delegați ai congresului – pentru o zi – dar începând de mâine ne continuăm munca, fiecare la locul lui, în favoarea comunității noastre. Vom dovedi că maghiarii din Transilvania își pot exprima voința solidar și unitar.
În următorii ani se va naște o nouă Europă. UDMR, începând de la înființarea sa din 1990, a fost promotorul valorilor europene. Din 2007, de când am aderat la UE, ne-am străduit să influențăm schimbările din Europa în favoarea comunității noastre.
Comunitatea maghiară contribuie la construirea Europei nu numai de 7 sau 24 de ani, ci de o mie de ani. De o mie de ani construim Europa, cărămidă cu cărămidă, aici în Bazinul Carpatic, Europa Centrală fiind și rezultatul contribuției noastre. Și noi, ne-ama dus contribuția la construcția Bazinului Carpatic!
De aceea, trebuie să fim acolo unde se iau deciziile, să fim acolo acum, când Europa este în schimbare, când se fac noile reguli, când instituțiile europene trebuie să se apropie mai mult de cetățeni, când se formează Europa regiunilor și a comunităților. Trebuie să fim prezenți în Parlamentul European, trebuie să răspundem la provocările competiției din anul viitor.
Vom putea păstra încrederea comunității noastre prin eforturile comune ale organizațiilor teritoriale și județene, ale aleșilor locali, ale primarilor noștri, cu ajutorul fiecărui membru UDMR, împreună vom putea face față la alegerile europene pentru a avea și în continuare un cuvânt de spus în Europa.Sursa: http://www.winklergyula.ro/index.php/ro/in-actualitate/activitate-politica/comunitatea-maghiara-din-transilvania-contribuie-la-construirea-europei/
VII. Cadrul bugetar european până în 2020
România este stat membru al UE de aproape 7 ani. Din păcate, repetatele crize politice, o lipsă de adaptare a clasei politice și a administrației la exigențele europene, dar și absența unui proiect care să mobilizeze întreaga societate au împiedicat România să-și ocupe, cu adevărat, locul de a 7-lea stat membru în ceea ce privește acțiunea și influența la nivelul UE, loc ce i se cuvine din plin dacă ne raportăm la populația și suprafața țării noastre.
Cadrul Financiar Multianual al UE 2014-2020
La începutul acestui an, arătam că evoluția economică a UE va fi influențată negativ de diminuarea cu 3,5 procente a sumei alocate pentru Cadrul Financiar Multianual (CFM) 2014-2020 în comparație cu actualul buget multianual. Pentru întâia oară în istoria UE bugetul multianual scade, iar acest lucru va avea consecințe negative asupra evoluției economice a UE în următorul deceniu. Tot atunci am anticipat faptul că, în ciuda reducerii CFM 2014-2020, țării noastre îi va reveni o sumă mai mare pentru următorii șapte ani decât a avut în perioada 2007-2013. Încă de la lansarea de către CE a Strategiei Europa 2020, am fost un susținător la acesteia. Ținând cont de acest lucru, dar, în aceeași măsură, și de interesele României, m-am numărat printre deputații europeni care s-au exprimat și au acționat împotriva propunerii de buget multianual făcută de Consiliul European la începutul acestui an. Am respins în plenul reunit al PE, prin intermediul unei declarații, această propunere, pe care am considerat-o a fi parte a unor compromisuri oculte, care nu țin cont de opinia parlamentarilor europeni.
Iuliu Winkler (PPE ), în scris. – După puseul de optimism din 2010, când analiști economici și lideri europeni previzionau sfârșitul rapid al crizei, azi avem o certitudine: criza, cu toate aspectele ei – economică, a locurilor de muncă, criza competitivității europene – va mai dura. Trebuie găsită soluția la criză și la multiplele sale provocări, dar ne aflăm pe o cale greșită! Modul ocult, netransparent, în care Consiliul European încearcă să construiască un compromis între egoismele naționale, între duplicitatea liderilor europeni care își declară sprijinul pentru Uniune, apelând apoi acasă la protecționism și la discursul antieuropean, nu va aduce adevărata soluție. Avem răspunsul la așteptările cetățenilor noștri: strategia UE 2020 și îndeosebi CFM 2014-2020. Noul CFM trebuie să asigure suportul financiar solid politicilor comune, investițiilor, creării de noi locuri de muncă, iar pentru noi, cetățenii noilor state membre, șanse egale cu vechii membri în privința politicii de coeziune și dezvoltare regională și a politicii agricole comune. Noul CFM trebuie adoptat într-un adevărat spirit comunitar, nu doar respectând formal metoda comunitară. Consiliul European din această săptămână trebuie să țină cont de opinia formulată de PE înainte de a ceda ispitei, încheind compromisuri oculte împotriva interesului fiecăruia dintre cetățenii UE.Sursa:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+CRE+20130206+ITEM-004+DOC+XML+V0//RO&language=ro&query=INTERV&detail=3-097-000
Alături de alți colegi, am militat pentru introducerea unor condiționalități la votarea bugetului multianual care vizează o mai mare flexibilitate în interiorul CFM al UE, înscrierea unei clauze de revizuire, precum și sume majorate pentru investiții și pentru crearea de noi locuri de muncă. Am salutat votul de principiu dat, în plenul reunit la Strasbourg în iulie 2013, pe CFM 2014-2020 în condițiile obținerii acestor condiționalități.
Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) și-a exprimat satisfacția pentru votul pozitiv dat de Parlamentul European (PE), săptămâna trecută, la Strasbourg, pe Cadrul Financiar Multianual (CFM) 2014-2020 al Uniunii Europene (UE).
Iuliu Winkler a declarat, luni, la Deva, într-o conferință de presă, că deputații europeni au dat un vot de principiu pe CFM 2014-2020, urmând ca, în această toamnă, după adoptarea a aproximativ de alte 70 de acte normative, bugetul multianual al UE să fie propriu-zis adoptat.
“PE a respins, în martie, prima propunere a Consiliului de buget multianual și bine a făcut. (…) În lunile care au trecut au avut loc negocieri intense între Comisia Europeană, PE și Consiliu, în urma cărora solicitările PE au fost acceptate”, a spus deputatul european al UDMR. El a arătat că, deputații europeni au impus trei condiționalități, una legată de flexibilitatea CFM, alta care se referă la o clauză de revizuire a acestuia, iar a treia privitoare la alocarea de sume mai mari pentru investiții și pentru crearea de noi locuri de muncă. “Flexibilitatea CFM 2014-2020 presupune posibilitatea de a cheltui bani în avans dacă anumite de proiecte, cum sunt cele de infrastructură, o cer. Și înainte se puteau obține, în mod excepțional, plăți în avans, dar procedura era extrem de greoaie. Al doilea aspect al flexibilității este acela al posibilității de a transfera prevederi bugetare de la o axă la alta în funcție de nevoile concrete ale fiecărui stat membru. (…) PE a considerat că trebuie impusă o clauză de revizuire a bugetului multianual din două motive. Primul pornește de la ideea că alocările CFM 2014-2020 au acum o anumită structură determinată de efectele crizei globale și a politicilor de austeritate, iar acest lucru se poate schimba peste trei ani, iar al doilea motiv este cel legat de faptul că anul viitor, după alegerile din iunie, PE va avea o altă structură, la fel și Comisia Europeană. Ca atare, deputații au considerat că trebuie lăsat și noul parlament să se pronunțe asupra bugetului multianual”, a explicat Winkler.
Deputatul european a adăugat că cele 70 de acte normative, care vor fi adoptate în toamna acestui an de către PE, vor prevedea cu exactitate modul în care se vor face alocările bugetare în cadrul politicilor europene, exemplificând cu Politica Agricolă Comună sau cu cea de Dezvoltare Regională, prin aceste acte urmând să fie defalcate alocările bugetare pe fiecare componentă a acestor politici pentru fiecare stat în parte.
“Votul pe bugetul multianual al UE este unul pozitiv pentru România, pentru că prin acest vot s-au impus condițiile PE”, a subliniat Iuliu Winkler, arătând că România va primi, pentru perioada 2014-2020, o finanțare europeană mai mare decât cea care îi fusese alocată pentru 2007-2013. Potrivit deputatului european, țara noastră va primi cel puțin 34 de miliarde de euro, cea mai optimistă variantă fiind de 39 de miliarde de euro, dar suma finală va fi cunoscută abia la toamnă.
Iuliu Winkler a mai declarat că regretă faptul că, pentru prima dată în istoria UE, că valoarea bugetului multianual al UE este în scădere, aceasta ajungând la doar 960 de miliarde de euro în credite de angajament.Sursa:
http://www.winklergyula.ro/index.php/ro/in-actualitate/activitate-politica/votul-pe-pe-bugetul-multianual-al-ue-pozitiv-pentru-romania/
Rata scăzută a absorbției fondurilor europene
Potrivit CFM 2014-2020, României îi vor fi alocate, într-o variantă optimistă, 39 de miliarde, sau cel puțin 34 de miliarde de euro. În același timp se va prelungi pentru țara noastră perioada, până în 2015 sau 2016, în care poate consuma finanțările ce-i sunt acordate prin actualul buget multianual. Din păcate, până în prezent, nici unul dintre guvernele care s-au perindat nu au reușit să se mobilizeze cu adevărat pentru a crește în mod semnificativ rata de absorbție a fondurilor europene. În toamna anului trecut, arătam faptul că criza politică prelungită din România a paralizat inclusiv o bună parte din administrația centrală, lucru care s-a răsfrânt negativ în capacitatea noastră de a atrage banii europeni. Mai semnalam faptul că birocrația excesivă creată la București pur și simplu blochează accesul la fondurile europene. Pentru a nu mai repeta o asemenea contraperformanță este nevoie să ne concentrăm pe cel de-al doilea obiectiv enunțat și anume pe performanța sporită în MFF 2014-2020. Poate părea paradoxal, dar realizarea acestui obiectiv implică simultan măsuri drastice de centralizare a coordonării și de descentralizare atribuțiilor aferente gestionării fondurilor europene. Centralizarea coordonării presupune întărirea competențelor Ministerului Afacerilor Europene, iar descentralizarea trebuie să fie aplicată în cazul atribuțiilor structurilor la nivel regional.
Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a participat, vineri, la Szeged (Ungaria) la conferința cu tema “Mediul de afaceri și administrația pentru o dezvoltare comună în județele Csongrád și Timiș”.
În cadrul conferinței, parlamentarul european le-a vorbit participanților despre posibilitățile în dezvoltarea regională și prioritățile noului cadrul bugetar al UE (MFF) 2014-2020.
“Interesele divergente ale statelor membre din vestul Europei și cele din Europa centrală și de Est au fost vizibile cu ocazia dezbaterilor pe marginea proiecției multianuale a bugetului UE. Deciziile nu au fost încă luate, dar putem să fim încrezători că prevederile bugetare nu vor fi diminuate față de perioada 2007-2013. Cel mai probabil deznodământ va fi cel al unei corecții cu inflația a prevederilor aflate în vigoare”, a afirmat Iuliu Winkler referindu-se la stadiul în care se află dezbaterile din Parlamentul European (PE) și din instituțiile europene cu privire la MFF 2014-2020, făcând și o trecere în revistă a celor mai importante prevederi ale Strategiei Europa 2020
Parlamentarul european a declarat că structura noii Politici de Coeziune și Dezvoltare Regională încurajează cooperarea teritorială și transfrontalieră. “Din toate documentele aflate în dezbatere în PE reiese importanța ideii de cooperare. Astfel, dacă vorbim de dezvoltarea locală, în lumina noilor politici, o asociere a mai multor comunități în jurul unui proiect va avea șanse sporite de a primi finanțări consistente, față de situația unor proiecte ale unor localități care vor dori să lucreze separat”, a spus Iuliu Winkler.
Deputatul european al UDMR a arătat că proiectele de cooperare transfrontalieră vor beneficia de finanțări europene însemnate, subliniind, în acest context, nevoia ca județele Csongrád și Timiș să-și consolideze și intensifice colaborarea și să pregătească proiecte comune pentru perioada 2014-2020. “De asemenea ar fi necesară și o revitalizare a cooperării trilaterale în cadrul euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa (DKMT), care cuprinde și Voivodina din Serbia, această euroregiune având un potențial extraordinar având în vedere procesul de lărgire al UE și noul statut de stat candidat al Serbiei”, a afirmat Iuliu Winkler.
Parlamentarul european a mai făcut referire și la faptul că proiectele în cooperare sunt favorizate și de noua Politică Agricolă Comună.
“Întreaga filozofie a MFF 2014-2020 se bazează pe prioritățile Strategiei Europa 2020. De aceea, de exemplu, UDMR a decis să întocmească planul de dezvoltare Transilvania 2020, care reprezintă programul de dezvoltare economică și socială al comunității maghiare pentru următorii șapte ani. Unul dintre motivele care a determinat UDMR să pornească la realizarea acestui plan de dezvoltare constă în performanța dezastruoasă a României în accesarea și utilizarea fondurilor europene. Cu siguranță, România va pierde până la o treime din finanțările europene aferente MFF 2007-2013, fiind vorba de o sumă impresionantă, de circa 10 miliarde de euro. Dacă ne gândim numai la prioritățile comunităților reprezentate azi, la Szeged, vedem că acești bani ar fi putut finanța sute de proiecte care ar fi putut aduce progres și bunăstare”, a mai declarat Iuliu Winkler.
Potrivit deputatului european, după 10 luni de consultări și dezbatere publică, UDMR se apropie de finalizarea planului de dezvoltare Transilvania 2020.
Iuliu Winkler i-a încurajat pe participanții la conferința de la Szeged să întărească și să intensifice relațiile de înfrățire deja existente între localități din cele două județe, dar să pună și bazele unor noi colaborări de acest fel.
La conferința care a avut loc la sediul Consiliului Județean Csongrád au luat parte reprezentanți a peste 30 de localități din județele Timiș și Csongrád, întreprinzători și reprezentanți ai mediului de afaceri din cele două județe. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Csongrád și clusterul ArchEnerg, un cluster regional pentru energii regenerabile.Sursa: http://www.winklergyula.ro/arhiv/activities.php?id=1146&wh=eu&h=0&perpage=30
Politicile economice și fiscale ale Guvernului
Conectat direct la evoluțiile din cadrul UE, în mai multe rânduri am înțeles că este și de datoria mea de a atrage atenția asupra erorilor care se strecoară în propunerile și măsurile pe care Guvernul de la București le-a anunțat în domeniul economic și în cel fiscal.
Dialog cu tinerii, alături de președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, și senatorul Klárik László |
În 4 aprilie 2013, în cadrul unei conferințe de presă, arătam că măsura de reducere a TVA la pâine, așa cum a anunțat-o Executivul, reprezintă doar o decizie politică și care nu se va resimți în nici un fel în buzunarul consumatorului. În opinia mea, introducerea TVA de 9% la produsele de panificație ar fi un lucru bun dacă s-ar traduce prin ieftinirea pâinii, însă acest lucru nu se va întâmpla.
Pretul painii se va mentine neschimbat, chiar daca se va lua decizia de reducere a TVA de la 24 % la 9%, drept pentru care masura nu va avea efecte in plan social, a declarat, joi, la Deva, europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE), citat de Agerpres.
In opinia acestuia, Romania nu trebuie supusa unor “experimente in domeniul fiscal”, care ar putea sa aiba un efect de bumerang in ceea ce priveste mediul economic din tara.
“Reducerea TVA la paine este o decizie politica. De altfel, s-a si declarat acest lucru, vorbindu-se de promisiunile electorale. Eu zic ca mai bine se ocupau de alte promisiuni, cum ar fi finalizarea macar a uneia dintre autostrazi. (…) Stiu ca reducerea TVA la paine este obsesia unuia dintre partidele aflate acum la guvernare, insa, din pacate, aceasta decizie nu are nicio legatura cu o politica fiscala coerenta. (…) Introducerea TVA de 9% la produsele de panificatie ar fi un lucru bun daca s-ar traduce prin ieftinirea painii, insa acest lucru nu se va intampla”, a spus europarlamentarul Iuliu Winkler. Deputatul european a explicat ca painea reprezinta 6,73% din cosul de consum al unei familii. In acest context, Winkler a apreciat ca o reducere a pretului la paine s-ar putea traduce printr-o crestere cu 0,8% a puterii de cumparare, cu acelasi procent urmand sa scada si inflatia. “Pretul de vanzare al painii nu va scadea, lucru care a fost admis atat de producatorii din industria de panificatie, cat si de responsabilii din Ministerul Agriculturii”, a aratat Iuliu Winkler, manifestandu-si indoiala ca agentii economici din acest sector de activitate ar putea sa-si plateasca integral contributiile catre bugetul de stat. (…)Sursa http://www.hotnews.ro/stiri-politic-14554091-iuliu-winkler-udmr-pretul-painii-nu-scadea-prin-reducerea-tva.htm
În aceeași conferință de presă, mă pronunțam asupra faptului că Guvernul are o politică fiscală haotică, exemplificând cu experimentul legat de plata TVA la încasarea facturii pentru firmele care au o cifră de afaceri de 2,25 de milioane de lei. Afirmam că prin acest sistem, mediul de afaceri s-a rupt în două: firmele mici și cele mari și că o măsură menită să sprijine IMM-urile nu a făcut altceva decât să determine marile firme să nu mai facă afaceri cu cele dintâi. Abia după ce a văzut rezultatele unei aplicării unei măsuri prea puțin gândite, Guvernul a decis să modifice acest sistem. Am mai arătat că România are nevoie de alt gen de măsuri care să ducă la diminuarea evaziunii fiscale, printre acestea amintind revenirea la TVA de 19% și accelerarea procesului de informatizare a ANAF și interconectarea în rețea a tuturor instituțiilor publice locale și centrale.
Valea Jiului – Valea Energiei
Încă de anul trecut, am fost preocupat de realizarea unei colaborări între Regiunea Franche-Comte din Franța și județul Hunedoara, propunându-le autorităților județene și celor locale, actorilor economici și din mediul universitar să încerce să coopereze orientându-se după modelul alsacian de dezvoltare început în orașul Belfort, o fostă comunitate minieră din Alsacia. La inițiativa mea, la sfârșitul lunii iunie 2012, o delegație formată din reprezentanți ai Primăriei și Universității din Petroșani a participat la o conferință economică organizată în Belfort. În urma discuțiilor purtate, o delegație din Belfort a efectuat, în luna noiembrie a anului trecut, o vizită în județul Hunedoara. Am participat la o parte dintre întâlnirile pe care francezii le-au avut cu reprezentanți ai mediului de afaceri din județ, dar și cu oficiali din administrație. Am fost deosebit de mulțumit de faptul că după discuțiile avute cu membri ai delegației din Franche-Comte, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Moloț, declara că acestea s-au axat pe direcțiile pe care se va putea clădi o cooperare solidă între cele două regiuni. Potrivit acestuia, au fost găsite trei mari direcții pentru o colaborare eficientă, respectiv identificarea unor metode de exploatare eficientă a huilei din Valea Jiului, stabilirea unor parteneri din județul Hunedoara care ar putea produce subansamble pentru instalațiile energetice din asocierea “Valea Energiei” Belfort și găsirea modalităților practice prin care mediul academic se poate implica în activitatea de cercetare. Unul dintre scopurile principale ale acestei cooperări este revitalizarea componentei industriale din Valea Jiului.
VIII. O Uniune puternică, o comunitate maghiară puternică
Întotdeauna am funcționat în logica muncii în echipă, logică sub care, de altfel, se desfășoară întreaga activitate a UDMR. O Uniune puternică înseamnă o comunitate maghiară puternică. UDMR își extrage forța comunitatea maghiară, iar reprezentanții săi, fie că sunt aleși locali, județeni, parlamentari, deputați europeni, miniștrii sau alți oficiali de rang înalt la nivelul administrației centrale sunt un tot unitar, care acționează armonios și energic pentru împlinirea dezideratelor noastre și pentru consolidarea drepturilor câștigate.
Alegerile pentru Parlamentul României
În toamna anului trecut, am fost alături de colegii mei din țară angrenați în campania de alegri pentru Senat și Camera Deputaților. În același timp, în calitatea mea de lider al Organizației Județene Hunedoara m-am implicat în campania la nivel județean. Știam atât eu, cât și candidații faptul că în județul Hunedoara comunitatea noastră a scăzut numeric și că acest lucru nu ne clasează printre favoriții în cursa pentru fotoliile de senatori și deputați. Totuși, am avut 10 candidați pentru Senat și Camera Deputaților, intrarea lor în campania electorală fiind înțeleasă ca o datorie de onoare și de suflet față de comunitatea noastră din județ.
Consiliul Reprezentanților Județeni (CRJ) ai UDMR Hunedoara, întrunit, duminică, la Hunedoara, a decis prin vot secret lista candidaților care vor intra în cursa pentru Camera Deputaților și Senat în cele 10 colegii din județ.
(…) Președintele UDMR Hunedoara, deputatul european Iuliu Winkler, s-a declarat optimist în ceea ce privește șansa organizației județene de a câștiga un mandat în Parlament. El consideră că, în alegerile din 9 decembrie, UDMR Hunedoara poate obține un număr mai mare de voturi decât cel din 2008.
“Cu ocazia alegerilor locale din iunie, candidații UDMR au obținut în județul Hunedoara un număr de voturi cu 10% mai mare decât la alegerile locale din 2008. Mobilizarea și coeziunea la nivelul organizațiilor locale mă fac să fiu optimist cu privire la șansele noastre de a recâștiga din județul Hunedoara un mandat în Parlament. Legea electorală a păstrat principiul reprezentativității proporționale, ceea ce înseamnă că nici un vot acordat candidaților UDMR nu va fi risipit. Toate aceste voturi vor aduce mandate pentru reprezentanții Uniunii. Dorim ca unul dintre mandate să fie câștigat în județul Hunedoara. De aceea, de mâine ne considerăm în campanie electorală. Programul UDMR se va construi pe principiile planului de dezvoltare Transilvania 2020 și se va adresa în egală măsură comunității maghiare din județul Hunedoara, precum și tuturor membrilor comunităților locale. (…)Sursa:
http://afacerivj.wordpress.com/2012/10/01/udmr-hunedoara-are-10-candidati-pentru-alegerile-parlamentare/
Rezultatele alegerilor nu au reprezentat o mare surpriză pentru noi. Nu am reușit recâștigarea unui mandat de parlamentar în județul Hunedoara În absența unui reprezentant ales pentru comunitatea maghiară din județul Hunedoara și ca urmare a discuțiilor avute cu grupurile parlamentare ale UDMR, deputatul Markó Attila, ales în Covasna, și senatorul Végh Sándor, ales în Sălaj, au acceptat să-și asume misiunea de reprezentare a comunității maghiare din județul Hunedoara la nivelul legislativului de la București.
IX. Solidaritatea și coeziunea, cheia prosperității pe pământul natal
În acest ultim an, cooperarea dintre comunitățile szórvány și comunitatea maghiară din Ținutul Secuiesc s-a intensificat. În tot acest timp, rețeaua “Protectorii patrimoniului”, care este un program în cadrul Planului de acțiune szórvány al UDMR, s-a dezvoltat. Zilele Maghiare din județul Hunedoara au ajuns la cea de-a patra ediție și s-au bucurat de succes în sânul întregii comunități hunedorene.
Zilele Szórvány la Deva |
Programul “Protectorii patrimoniului – Înfiază un monument”
În luna octombrie 2012, În cadrul Planului de acțiune szórvány, UDMR a dat startul, și la Mediaș, a noului program prin care monumente istorice și arhitectonice urmează să fie redate și integrate în viața comunității. În calitatea mea de lider al Platformei szórvány din cadrul Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) am participat, alături de Secretarul general adjunct al UDMR, Csilla Hegedüs, la conferința găzduită de președintele UDMR Sibiu, Balázs Béla, în care s-a discutat pe marginea Programului “Protectorii patrimoniului – Înfiază un monument”. La întâlnire au participat numeroase cadre didactice, reprezentanți ai unor ONG-uri și ai bisericilor maghiare din Mediaș și din împrejurimi. Primele două dezbateri privind programul “Protectorii patrimoniului – Înfiază un monument”au fost organizate în județul Hunedoara, în municipiile Hunedoara și Orăștie la începutul lunii iunie 2012.
În cadrul Planului de acțiune szórvány, UDMR a dat startul, vineri, și la Mediaș noului program prin care monumente istorice și arhitectonice urmează să fie redate și integrate în viața comunității. Secretarul general adjunct al UDMR, Csilla Hegedüs, și deputatul european Iuliu Winkler, lider al Platformei Szórvány din CRU și președintele UDMR Hunedoara, au participat la conferința găzduită de președintele UDMR Sibiu, Balázs Béla, în care s-a discutat pe marginea Programului “Protectorii patrimoniului – Înfiază un monument”. (…) La rândul său, Iuliu Winkler a vorbit despre experiența pe care comunitatea maghiară din județul Hunedoara o are în privința colaborării cu bisericile maghiare și cu ONG-urile. “Noi doar așa am putut avea rezultate concrete, lucrând împreună cu bisericile și cultele maghiare, cu ONG-uri. Întotdeauna am încercat să identificăm nevoile reale ale oamenilor și să găsim, pentru inițiativele noastre locale, suport la un nivel mai înalt, dând astfel mai multă forță comunității noastre”, a spus deputatul european. Iuliu Winkler a mai amintit faptul că acesta este cel de-al doilea an în care, pe 15 noiembrie, se va sărbători Ziua Szórvány. “Sper că și în acest an, având sprijinul Secretariatului General UDMR, vom sărbători în mai multe localități”, a spus deputatul european al UDMR. Csilla Hegedüs le-a vorbit participanților despre “Protectorii patrimoniului – Înfiază un monument”, subliniind că acest nou program are ca scop păstrarea identității maghiare a comunităților care locuiesc în minoritate absolută. “Consider că acesta este programul UDMR care implică cel mai mult comunitățile în realizarea scopurilor sale și anume revitalizarea de monumente prin reintroducerea lor în spațiul public și crearea de spații comunitare în jurul acestora care să întărească sentimentul de apartenență la comunitate”, a spus Csilla Hegedüs. Reprezentanții comunității maghiare din Mediaș au întâmpinat cu entuziasm acest program, colectivul ªcolii Generale “Báthory István” din Mediaș semnalând faptul că dorește să se implice în program chiar asumându-și un rol organizatoric în zonă. (…)Sursa: http://www.winklergyula.ro/arhiv/activities.php?wh=pol&id=1163
Ziua maghiarilor de pretutindeni
Ca aproape în fiecare an, și în 2013, cu prilejul aniversării Revoluției de la 1848, în 15 martie, am fost acasă, pentru a marca acest moment alături de comunitatea mea. Și în această primăvară, UDMR Hunedoara a organizat manifestări în toate localitățile unde maghiarii trăiesc în un număr semnificativ, la Simeria, Orăștie, Hunedoara, Deva, Petroșani, Lupeni și Brad. Întreaga noastră comunitate a participat la momentele festive. Mesajul pe care l-am transmis cu acest prilej a fost referitor la unitate la faptul că trebuie să rămânem pe pământul nostru natal. Apoi, am reiterat și faptul că una dintre responsabilitățile majore ale comunității maghiare din Hunedoara constă în conservarea patrimoniului cultural, spiritual și construit din județ, că trebuie să ne îngrijim de această moștenire, care merită să fie iubită, respectată, dar mai ales păstrată și predată generațiilor următoare.
15 martie celebrat la Grupul Școlar “Téglás Gábor” din Deva |
Preocupare pentru învățământ de calitate în limba maternă
Una dintre preocupările mele și ale colegilor mei din organizația județeană o reprezintă dezvoltarea unui învățământ de calitate în limba maternă. Am avut numeroase discuții cu factorii implicați în procesul educațional în limba maghiară pentru a identifica lipsurile și pentru a vedea cum putem interveni astfel încât să ne asigurăm de faptul că tinerii noștri sunt instruiți la un înalt nivel.
Organizația Județeană Hunedoara a UDMR colaborează și în acest an cu Asociația Pedagogilor Maghiari din județ, cu bisericile maghiare și cu alte asociații profesionale în vederea promovării învățământului în limba maternă.
“În comunitatea noastră există o grijă deosebită pentru ca fiecare copil din familiile maghiare să-și înceapă studiile în limba maternă chiar din clasa pregătitoare. (…) În județele în care trăim în minoritate absolută, cum este și județul Hunedoara, cel mai puternic element pentru păstrarea identității noastre este școala, este educația în limba maternă”, a declarat deputatul european Iuliu Winkler, președintele UDMR Hunedoara, joi, la Deva, într-o conferință de presă.
Liderul UDMR Hunedoara și-a exprimat satisfacția pentru faptul că, la nivelul comunității maghiare din județ, s-a ajuns la o stabilizare a numărului de copii care studiază în limba maghiară. “În ultimii ani am avut o scădere a numărului de elevi. Dar, de anul trecut, cifra lor a rămas constantă la 1.100, ceea ce ne face să credem că suntem, din acest punct de vedere, într-un proces de stabilizare. Mai bine de jumătate din aceștia învață, de la grădință până la finalizarea studiilor liceale sau profesionale, la Grupul ªcolar “Téglás Gábor” din Deva, iar restul copiilor învață în alte cinci secții cu predare în limba maghiară în Deva, la fel în Hunedoara, Orăștie, Petroșani, Vulcan și Lupeni”, a afirmat Winkler.
Deputatul european a mai spus că scăderea numărului de copii care învață în limba maghiară reprezintă doar unul dintre efectele diminuării drastice a numărului de locuitori din întreg județul Hunedoara, așa cum relevă datele făcute publice în urma recensământului din anul 2011.
Iuliu Winkler a mai spus că în cadrul ședinței lunare a Consiliului Permanent al UDMR Hunedoara, care a avut loc miercuri, s-a făcut o analiză a situației învățământului în limba maghiară și a acțiunilor menite să-i încurajeze pe părinți să-și înscrie, până în 22 aprilie a.c., copiii în sistemul de învățământ în limba maghiară începând cu clasa pregătitoare. (…)Sursa:
http://www.winklergyula.ro/index.php/ro/in-actualitate/activitate-politica/udmr-hunedoara-preocupata-de-dezvoltarea-i-calitatea-inva-amantului-in-limba-maghiara/
Zilele Maghiare din județul Hunedoara
Pentru UDMR Hunedoara, Zilele Maghiare, ajunse în această vară la a 4-a ediție, sunt un prilej major de satisfacție. În cadrul Zilelor Maghiare, comunitatea maghiară coboară în mijlocul comunității hunedorene, împărtășind cu bucurie tradițiile cultura, identitatea și obiceiurile sale. În acest an, deschiderea oficială a manifestărilor a avut loc la castelul Huniazilor din Hunedoara, la eveniment invitat de onoare fiind secretarul general al UDMR, Kovács Péter. Cu această ocazie, a avut loc, în cadrul Programului “Protectorii patrimoniului”, ceremonia adoptării simbolice a Castelului Corvinilor.
Circa 400 de litri de gulas au fost serviti ieri in centrul Devei. Timp de cateva ore, intr-un ceaun imens, au fiert sute de kilograme de legume, carne si condimente, iar rezultatul a fost servit trecatorilor, contra cost
Una dintre cele mai mari cantitati de tocanita ungureasca, traditionalul gulas, a fost preparata ieri in centrul municipiului Deva, intr-un ceaun urias, de o echipa destoinica de bucatari.
Demonstratia de pricepere gastronomica a fost unul dintre evenimentele incluse in programul celei de-a patra editii a “Zilelor Maghiare” din judetul Hunedoara, iar, dupa cateva ore de fiert la foc domol, in final, deliciosul preparat a fost gustat de aproximativ 1.200 de pofticiosi. Ieri, in jurul pranzului, in Piata Unirii din Deva, doua doamne harnice se ocupau de pregatirea ingredientelor necesare tocanitei unguresti. Un ceaun imens, de 500 de litri, adus din Ungaria, sub care ardea un foc de lemne, era gata sa primeasca cele 45 de kilograme de carne de porc, 30 kg de cartofi, 10 kilograme de morcovi, 9 de zarzavat, sase gulii, zece radacini de telina, tot atatea kilograme de ceapa, 400 de grame de usturoi si condimente, tinute la secret de catre bucatari. “Ne-am apucat de circa o ora, acum suntem la faza taiatului de cartofi. Azi (n.r. ieri) cred ca vom prepara cel mai mare gulas, care va fi servit apoi celor ce vor dori sa-l guste. Prepararea lui va dura cateva ore si apoi, in jurul orei 18:00, va fi gata”, a spus Balasz Hajnalka, membra a echipei de bucatari. La gatirea traditionalului gulas unguresc a pus umarul o echipa formata din bucatari din Szarvas, Ungaria si de la Liceul “Teglas Gabor” din Deva, in total cam 15 persoane. Fiecare a contribuit la desavarsirea tocanitei, unii cu taiatul ingredientelor, altii cu mestecatul in ceaun sau cu mentinerea focului de lemne de sub imensul vas. Iar semnul ca preparatul va fi unul delicios a fost dat de aromele ce au umplut Piata Unirii si i-a facut pe trecatori “sa le lase gura apa”. In final, cand mancarea a fost gata, in ceaun s-au adunat 360 de litri de gulas, cantitate suficienta pentru circa 1.200 de portii ce au fost oferite doritorilor la pretul de 1 leu/farfuria.
Nu este pentru prima oara cand tocanita ungureasca a facut parte din manifestarile de “Ziua Maghiarilor” din judetul Hunedoara, in fiecare an, gulasul fiind preparat in aer liber in cadrul unui concurs destinat bucatarilor.Sursa: http://www.ziare.com/deva/cultura/tratatie-de-zilele-maghiare-3899004
X. Cultură și artă, fără frontiere
Cultura și arta rămân, în opinia mea, unii dintre cei mai importanți ambasadori ai popoarelor care le-au făurit, limbajul lor fiind unul universal și deci ușor de înțeles indiferent de ce limbă ai vorbi. Și în acest ultim an, am organizat la Bruxelles, fie la sediul PE, fie în afara lui, evenimente culturale, care au reprezentat produsul unor artiști români și maghiari din România.
În 9 octombrie 2012, în PE a avut loc un concert de cameră cu muzică de George Enescu și Béla Bartók susținut de Adriana Winkler, vioară, și Cristian Petrescu, pian.
Concert din Enescu și Bartók la Bruxelles |
Parlamentul Euro¬pean (PE) a găzduit, la Bruxelles, marți seara, un concert de came¬ră organizat sub patronajul deputatului european Iuliu Winkler (UDMR, PPE). Concertul și-a propus să facă un arc peste timp și să-i readucă împreună pe George Enescu și Béla Bartók, de această dată, la Bruxelles. Pianis¬tul Cristian Petrescu și violonista Adriana Winkler au interpretat Sonata a III-a, opus 25, pentru pian și vioară a compozitorului George Enescu, “ªase dan¬suri românești” și Sonata a II-a, opus 18, pentru vioa¬ră și pian compuse de Béla Bartók.
“De multe ori s-a spus că ar¬tiștii sunt cei mai eficienți am¬ba¬sadori ai culturii și civilizației din care provin. Eu, la rândul meu, cred că de multe ori actul artistic vorbește mai profund decât o declarație politică. (…) Întotdeauna am con¬siderat că una dintre menirile me¬le de membru al PE este aceea de a aduce, la Bruxelles sau Strasbourg, mesajul comunității din care provin nu doar prin ac¬țiune politică, ci prin muzică și artă”, a declarat Iuliu Winkler în deschiderea concertului.
Hunedoreanul a mai arătat că programul concertului cameral include și o parte specială.
“Acum aproape 90 de ani, în 1924, în cadrul unui concert, la București, doi faimoși compozitori, Enescu, la vioară, și Bartók, la pian, au interpretat Sonata a II-a, opus 18, pentru vioara a compozitorului maghiar. În această seară, doi artiști din România vor împărtăși cu dumneavoastră această sonată și alte creații ale lui Béla Bartók și George Enescu”, a mai spus Iuliu Winkler. Din 1996, Adriana Winkler și Cristian Petrescu au evoluat ca și duo în numeroase concerte. Adriana Winkler a absolvit Acade¬mia de Muzică din București, iar după o bogată carieră de artist în România, a devenit, în 1996, violonist secund al Filarmonicii Regale din San¬tia¬go de Compostella, Spania.
Este profesor de vioară la Escuela de Altos Estudes Musicales de Galicia of Santiago de Compostella. Cristian Petrescu este absolvent al Juilliard School din New York și a ªcolii de Muzică din Köln. Între 1982-1986 a fost prim solist al Ensemble Inter¬con¬temporain din Paris condus de Pierre Boulez. În 1998, “Accadémie du disque Charles Cros” din Paris i-a decernat premiul “Le grand prix du disque” pentru înregis¬trările în care a interpre¬tat muzica de pian compusă de George Enescu. (…)Sursa:
http://gazetadedimineata.ro/politic/iuliu-winkler-i-a-reunit-in-parlamentul-european-pe-enescu-si-bartok
A fost o deosebită onoare pentru mine să-i pot sprijini pe artiști reuniți în Fundația “Inter-Art” din Aiud în vederea organizării unei expoziții internaționale de artă în sediul PE. Vernisajul expoziției, care a avut loc în 19 martie 2013, s-a bucurat de un real succes.
Vernisajul Expoziției Internaționale “Libertate și artă fără frontiere” la Bruxelles |
Expoziția “Libertate și artă fără frontiere”, inițiată de Fundația Inter-Art Aiud, a adunat la Parlamentul European din Bruxelles artiști din toată lumea. Realizată la invitația europarlamentarului Iuliu Winkler, expozitia, elementul central al manifestării, a cuprins lucrări realizate de 82 de artiști din 52 de țări și de 16 tineri artiști din 5 țări în cadrul proiectelor culturale care se desfășoară anual la Aiud.
Programul manifestării a inclus de asemenea: Vernisajul Expoziției Internaționale Inter-Art : “Libertate și artă – fără frontiere”. Recitalul de muzică “Aproape vis” susținut de Marius Moga, la vioară Emilia Szongoth, prezentarea de carte în ediție bilingvă română și franceză: Poemul tăcerii – Poeme du silence, versuri de Ioan Hădărig / grafică de Ștefan Balog, Lansarea albumului “ Almost Dream – Aproape vis”, muzică de Marius Moga, degustarea de vin din zona viticolă a Transilvaniei : Domeniile Boieru, Rex Vinorum, Crama Gârbova, Pivnița Tamaș, prezentarea catalogului cu imagini ale lucrărilor din expoziție și ale alternativelor de turism cultural în județul Alba
La manifestarea desfasurată în Parlamenul European au participat artiști prezenți pe simezele expoziției, public iubitor de artă, poezie, muzică și vin, europarlamentarii: Norica Nicolai, Iuliu Winkler, Sogor Csaba, Teodor Stolojan, Cristian Preda, Sebastian Bodu, Petru Luhan, Iosif Matula, Tokes Laszlo. Au vizitat expozitia și europarlamentarele Elena Băsescu și Monica Macovei. Consiliul Judetean Alba a fost reprezentat la manifestare de Ioan Bodea, Fundatia Inter-Art Aiud de Ștefan Balog, Balog Zoltan, Elena Cristea, iar Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud de managerul Ioan Hadarig. Hegedüs Csilla, secretar general adjunct al compartimentului cultural a prezentat cuvântul de salut al lui Kelemen Hunor, presedintele UDMR, fost ministru al culturii
Delegatia s-a întâlnit în zilele cat a fost prezenta la Bruxelles si cu E.S. Ștefan Tinca, ambasador al Romaniei în Belgia, împreună cu care a stabilit reperele unor proiecte viitoare.
Organizatori acestei manifestări au fost Fundatia Inter-Art Aiud, Consiliul Judetean Alba, Primaria/Consiliul Local Aiud si Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud.Sursa: http://alba24.ro/foto-expozitia-libertate-si-arta-fara-frontiere-organizata-de-fundatia-inter-art-aiud-la-bruxelles-a-adunat-artisti-din-peste-50-de-tari-176522.html
I-am sprijinit pe artiștii reuniți în grupul Huniadi Cantores să concerteze la Bruxelles, la Institutul Cultural Maghiar, în 22 martie 2013. Grupul hunedorean fondat, în 2006, de către Mircea Goian, compus din Takács Aranka, Mihaela Galamboș și Székely Nicolae, a susținut un spectacol de muzică renascentistă care s-a bucurat de succes. Artiștii au fost aplaudați la scenă deschisă. Repertoriul a cuprins piese de secol XVII și XVIII, compuse de M. Praetorius, Fabritio Caroso, Simon Fraser, dar și o serie de cântece din Codex Caioni.
Concertul Huniadi Cantores la Institutul Cultural Maghiar din Bruxelles |
De asemenea am fost deosebit de onorat de invitația de a participa, în 21 octombrie 2012, la inaugurarea Expoziției de artă intitulată “Conexiuni” în cadrul căreia au fost expuse lucrările a șapte artiști hunedoreni pe simezele Galeriei de Artă din orașul ungar Szombathely. Expoziția a găzduit lucrările artiștilor Torino Bocaniciu, Tiberiu Balázs, Tiberiu Fazakas, Dragomir Marian Cătălin, Titus Blaj, Maria Rugescu și Ioan ªeu.