Deschiderea oficială a Zilelor Maghiare din județul Hunedoara

Deschiderea oficială a celei de-a 4-a ediții a Zilelor Maghiare din județul Hunedoara a avut loc, sâmbătă seara, la Castelul Huniazilor. La eveniment au fost prezenți și secretarul general al UDMR , Kovács Péter, consulul general al Ungariei la Cluj, Magdó János, parlamentarul european Iuliu Winkler, președintele UDMR Hunedoara, și organizatorul principal al Zilelor Maghiare, Takács Aranka. În cadrul ceremoniei de deschidere au avut loc și adoptarea, în mod simbolic, a Castelului Corvinilor, precum și înmânarea unei plachete aniversare. 
În discursul său, Kovács Péter a vorbit despre preocuparea UDMR în privința comunităților szórvány*, precum și despre schimbările în politica szórvány de-a lungul anilor. După 1990, prioritățile s-au axat pe consolidarea comunităților szórvány și pe sprijinirea înființării organizațiilor societății civile maghiare, iar în deceniul ce a urmat accentul s-a pus pe construirea instituțiilor, în special pe cele de învățământ și cultură. “În următoarea perioadă, trebuie să formăm rețele pentru ca școlile maghiare, casele maghiare să nu funcționeze singure, ca insule, ci să colaboreze între ele, să se dezvolte sprijinindu-se reciproc. Este o adevărată provocare, dar un exemplu de urmat este rețeaua “Protectorilor patrimoniului” sau cea formată pentru organizarea Zilelor Maghiare în comunitățile szórvány”, a spus Kovács Péter.
La rândul său, deputatul european Iuliu Winkler, președintele UDMR Hunedoara, a salutat delegația din Szombathely, Ungaria, mulțumind pentru sprijinul primit de la această comunitate cu care se colaborează încă din 1990. “Anul acesta, organizăm pentru a 4-a oară Zilele Maghiare din județul Hunedoara. Deși, încă din anii 90, am organizat zile culturale, festivaluri maghiare, totuși, am început aceste manifestări să le numărăm abia de acum patru ani. De ce? Pentru că, acum patru ani, am simțit că a venit timpul să ieșim din biserici, din școli, din casele de cultură, din casele maghiare și să venim să sărbătorim în spații publice. Să pășim în fața întregii comunități din județul Hunedoara, să-i amintim comunității majoritare că și noi am contribuit la construcția Hunedoarei, Devei, la construcția județului Hunedoara, să reamintim că tradițiile noastre, patrimoniul nostru cultural construit, cultura maghiară îmbogățesc județul și îl fac să fie un tot unitar”, a subliniat Iuliu Winkler.
Organizatorul principal al Zilelor Maghiare din județul Hunedoara, Takács Aranka, a vorbit despre reacțiile pozitive primite cu privire la aceste manifestări.”Este o nouă ocazie de a arăta cultura noastră și suntem bucuroși să o împărtășim cu toți invitații noștri, cu prietenii noștri din județ, din Transilvania și din Ungaria”, a spus Takács Aranka.
Consulul general al Ungariei la Cluj , Magdó János, s-a adresat, la rândul său, publicului prezent la deschiderea oficială a manifestărilor.
După discursuri, a urmat ceremonia de adoptării simbolice a Castelului Corvinilor. Secretarul general UDMR , Kovács Péter, i-a înmânat placheta aniversară lui Takács Aranka, care a citit jurămintele adoptării, angajându-se, în numele organizațiilor de tineret, să păstreze și să îngrijească Castelul Huniazilor, comoara prețioasă a patrimoniului cultural.
Seara a continuat cu Recitalul Dsida Jenõ, susținut de actorul Bogdán Zsolt.
La Hunedoara, curtea și împrejurimile Castelul Huniazilor, au fost animate, întreaga zi de sâmbătă, de participanții la evenimentele care, în marea lor majoritate, au fost dedicate copiilor. Dar de mare succes s-au bucurat și Târgul meșteșugarilor cu produse tradiționale secuiești și ungurești, precum și Ansamblul folcloric din Cristur și Ansamblul de Dans “Renaissance” din Deva, care a prezentat spectacolul “Curtea Domnească”. Tot sâmbătă, la Ilia, la Bastionul Roșu, s-au desfășurat programe în aer liber destinate copiilor în care au fost implicați elevii și cadrele didactice din cadrul Fundației “Sfantul Francisc” din Deva. Și la Petroșani și Vulcan, tot copiii au fost actorii principali ai evenimentelor.

Hunedoara, 2 iunie 2013

*Comunităþile szórvány din Transilvania sunt acele comunităþi maghiare a căror pondere demografică în unităþile administrativ-teritoriale în care acestea trăiesc nu depăºeºte 10%. Se mai foloseºte noþiunea de “diasporă internă” pentru a desemna aceste comunităþi, însă, această traducere este inexactă pentru că diaspora presupune formarea unor comunităþi prin emigraþie de dată recentă, dar comunităþile transilvănene maghiare din szórvány trăiesc pe pământul lor natal de generaþii, realităþile demografice fiind cele care le imprimă specificul.