Scopul Strategiei Europa 2020 este relansarea economiei, iar proiectul “Transilvania 2020” conceput de UDMR este în sinergie cu această strategie, a afirmat deputatul Iuliu Winkler (UDMR, PPE), luni, în cadrul dezbaterii “Județul Covasna 2020” organizată la Sfântu Gheorghe de Centrul de Informare Europe Direct și Junior Business Club.
“În toată Uniunea Europeană sunt probleme mari. Este suficient să ne uităm la ce se întâmplă, acum, în Cipru sau la faptul că în Spania rata șomajului în rândul tinerilor atinge 40 %”, a spus deputatul european al UDMR argumentând nevoia din care s-a născut Strategia Europa 2020.
În cadrul dezbaterii, Iuliu Winkler le-a vorbit tinerilor prezenți despre programul “Transilvania 2020” în contextul Strategiei “Europa 2020”. “Una dintre prioritățile Strategiei Europa 2020 este consolidarea societății bazate pe cunoaștere. Astăzi, această prioritate nu mai este o posibilitate, ci un element obligatoriu. O altă prioritate este legată de creșterea durabilă, ceea ce înseamnă că vrem să lăsăm un mediu curat copiilor și nepoților noștri. Ceea de-a treia prioritate se referă la incluziunea socială.(…) În concluzie, avem de-a face o strategie care stimulează antreprenoriatul, dar care este sensibilă la aspectele sociale. Aceasta înseamnă de fapt salvgardarea economiei sociale de piață, concept și mecanism economic și social autentic european”, a precizat deputatul european al UDMR.
Iuliu Winkler a subliniat că în elaborarea Proiectului “Transilvania 2020”, UDMR a pornit de la premisa că putem să ne dezvoltăm în sinergie cu Uniunea Europeană. “Drumul integrării europene pentru Transilvania constă într-o planificare a dezvoltării sustenabile, în coordonarea planurilor de dezvoltare locale și județene. Conform estimărilor noastre, pe termen lung, un procent de 30% din sumele necesare finanțării proiectele de dezvoltare poate fi obținut din fonduri europene, pe când 70% din finanțarea acestor cheltuieli va proveni din bugetele locale și județene, respectiv din bugetul de stat. Cheia unei planificări eficiente este în mâna autorităților publice locale. Acestea nu trebuie să finanțeze în integralitate din venituri proprii acele investiții care sunt eligibile spre a fi finanțate din fonduri europene, ele având însă obligația de a asigura co-finanțările necesare pentru derularea proiectelor cu finanțare europeană”, a mai spus Iuliu Winkler.
“În perioada următoare și în România vor căpăta importanță investițiile publice. Cooperarea va deveni esențială și la nivelul administrațiilor locale, în cadrul sectorului IMM, dar și în agricultură. (…)Sunt multe întrebări la care nu avem încă răspuns, însă ceea ce este sigur este faptul că economia trebuie să funcționeze indiferent ce se întâmplă în politică”, a conchis Iuliu Winkler.
Președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, și senatorul UDMR Klárik László au vorbit despre proiectul “Județul Covasna 2020” și Programul de dezvoltare “Potsa József”. Potrivit acestora, pentru o dezvoltare armonioasă în următorii opt ani, județul ar avea nevoie de un miliard de euro, sumă care poate fi asigurată din fonduri europene, precum și de la bugetele de la nivel național și local.
La rândul său, președintele ASIMCOV, Bagoly Miklós, a prezentat oportunitățile de afaceri oferite de clustere, o formă de organizare mai puțin cunoscută în România.
Sfântu Gheorghe, 26 martie 2013