Legislatorii europeni vor trebui să fie foarte atenți în revizuirea politicii europene referitoare la comerțul produselor cu dublă utilizare, deoarece noile măsuri vor avea un impact deosebit asupra celei mai mari părți a industriei europene, a arătat, miercuri, deputatul european Iuliu Winkler, vicepreședinte al Comisiei de Comerț Internațional (INTA) a Parlamentului European (PE).
Iuliu Winkler a prezidat, miercuri, alături de președintele Subcomisiei pentru Securitate și Apărare a PE, Anna Fotyga, o reuniune dedicată reformei pe care Comisia Europeană o propune în domeniul politicii cu privire la controlul care se impune în comerțul produselor cu dublă utilizare.
Produsele cu dublă utilizare sunt bunuri, software și tehnologii utilizate în mod normal în scopuri civile, dar care pot avea aplicații militare sau pot contribui la proliferarea armelor de distrugere în masă. În consecință, UE controlează exporturile, tranzitul și brokerajul de produse cu dublă utilizare ca un instrument-cheie care contribuie la pacea și securitatea internațională. Controlul exporturilor produselor cu dublă utilizare afectează sectorul cercetării, producția și comerțul cu produse high-tech într-o gamă largă de industrii civile de la domeniul energiei până la industria aerospațială, de apărare și securitate, lasere și navigație, telecomunicații, științele vieții, industria chimică și industria farmaceutică, cea de echipamente de prelucrare a materialelor, a electronicelor, a semiconductorilor, dar și industriile de calcul, cele medicale și de automobile.
În cadrul intervenției sale, deputatul european Iuliu Winkler a mai atras atenția asupra faptului că aplicarea regulamentului european referitor la controlul comerțului cu produse cu dublă utilizare cade în sarcina autorităților naționale, iar din acest punct de vedere, UE trebuie să se asigure de o cooperarea cât mai eficientă cu statele membre. În opinia sa, Comisia Europeană va trebui să gândească un mecanism de precauție care să fie solid, dar care, în același timp, să nu afecteze fluxurile comerciale. Vicepreședintele INTA este de părere că prin reformarea sistemului european de control al exporturilor produselor cu dublă utilizare trebuie să fie eliminate discrepanțele, distorsiunile și cele mai slabe verigi.
Reuniunea din PE face parte din procesul de revizuire inițiat de Comisia Europeană cu privire la controlul comerțului cu produse cu dublă utilizare. În acest proces a fost inclusă și o consultare publică. Comisia și-a propus să finalizeze în acest domeniu un studiu de impact până la sfârșitul anului, iar în prima jumătate a anului 2016 să se prezinte în fața PE cu o propunere legislativă.
Comisia Europeană a decis revizuirea acestei politici din nevoia de modernizare a controalelor exporturilor UE și adaptarea acestora la schimbările rapide de circumstanțe tehnologice, economice și politice.