Prioritățile noului cadru financiar multianual al UE, lansarea sesiunilor de depunere de proiecte pentru finanțări europene, reforma administrației publice, precum și cea regională s-au numărat printre temele dezbătute în cadrul Consiliului Economic al UDMR întrunit, vineri, la Cluj.
Cu acest prilej, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a arătat că reforma administrației publice reprezintă una dintre cele mai importante provocări pentru UDMR în perioada imediat următoare.
Kelemen Hunor a mai vorbit despre faptul că intrarea efectivă în vigoare, din acest an, a noului cadru financiar multianual 2014-2020 al UE va permite atingerea obiectivelor incluse în Planul de dezvoltare “Transilvania 2020” al UDMR. “Trebuie să identificăm fondurile europene care pot asigura finanțarea necesară atingerii obiectivelor stabilite în planul de dezvoltare”, a afirmat liderul Uniunii.
Potrivit lui Kelemen, deciziile politice din cadrul UDMR sunt întotdeauna fundamentate la nivel profesional, Consiliul Economic având un rol important în procesul de pregătire al acestora.
Senatorul Tánczos Barna a prezentat structura programului de dezvoltare rurală, precizând faptul că sectorul agricol este singurul domeniu pentru care au fost lansate încă de anul trecut măsurile de finanțare atât pentru administrația locală, cât și pentru întreprinzători și agricultori. Tánczos Barna a afirmat că pentru proiecte de succes este nevoie de informație, iar bursa de idei inițiată împreună cu deputatul Korodi Attila și Asociația Întreprinzătorilor din Ciuc are acest scop, de a sprijini inițiativele antreprenoriale. “Sarcina noastră este, pe lângă informarea solicitanților, să transmitem observațiile și sugestiile încă din perioada de pregătire, deoarece știm că în multe cazuri au fost introduse cerințe nerealiste care nu iau deloc în considerare interesele solicitanților”, a spus senatorul UDMR.
Deputatul Cseke Attila a vorbit despre politica de dezvoltare regională a UDMR, prezentând un studiu care a prelucrat date statistice naționale adunate după aderarea europeană a României. Acest studiu arată că, în România, Politica de coeziune nu și-a atins obiectivele, diferența dintre nivelurile de dezvoltare între cele 8 regiuni crescând, discrepanța dintre ele fiind tot mai mare. El a amintit faptul că UDMR a elaborat un proiect concret cu privire la regionalizare, care propune înlocuirea actualelor regiuni de dezvoltare, create artificial, cu 16 regiuni de dezvoltare mai mici, dar care să corespundă criteriilor europene. De altfel, studiul prezentat în cadrul întrunirii vine în sprijinul viziunii Uniunii privind regiunile de dezvoltare, iar experții UDMR continuă să încurajeze în acest sens realizarea unei dezbateri publice care să se bazeze pe argumente raționale și profesionale, și nu emoționale.
Expertul Szávics Petra a prezentat politicile de dezvoltare în România care urmează să fie finanțate prin bugetul multianual 2014-2020 al UE. Ea a subliniat faptul că, în următoarea perioadă, vor fi lansate toate măsurile de finanțare din cadrul programelor operaționale, acestea reprezentând importante surse de finanțare pentru administrația locală, întreprinzători și ONG-uri. Potrivit acesteia, programele sunt în mare întârziere, iar în aceste condiții buna pregătire a proiectelor poate aduce succesul. Szávics Petra a mai arătat că există mai multe probleme legislative care trebuie rezolvate și care în mare măsură influențează folosirea eficientă a fondurilor europene, o astfel de problemă o reprezintă legislația cu privire la achizițiile publice.
Csutak István, expert în dezvoltare regională, a prezentat prioritățile Planului de dezvoltare, “Transilvania 2020”, arătând care sunt legăturile dintre obiectivele planului și structura programelor operaționale. El a făcut o analiză a problemelor care au generat gradul scăzut al absorbției fondurilor europene și a enumerat cele mai importante aspecte care trebuie luate în considerare în vederea folosirii mai eficiente a finanțărilor europene. “În următorii ani vom avea la dispoziție mai multe fonduri europene, dar aceasta nu înseamnă automat și eficiență în folosirea lor. E nevoie de pregătire, informare și de firme de consultanță care au într-adevăr performanțe”, a spus expertul.
Deputatul european Iuliu Winkler, coordonatorul Consiliului Economic al UDMR, a afirmat că administrația locală are un rol decisiv în privința dezvoltării comunităților transilvănene, scopul fiind îmbunătățirea condițiilor de trai și oferirea de șanse reale tinerilor.” În finanțarea dezvoltării locale sunt esențiale fondurile europene. Performanța privind atragerea fondurilor a crescut în ultimii ani, dar încă e nevoie de multă muncă. Tocmai de aceea e nevoie de informare continuă, iar UDMR, prin experții săi, își asumă acest rol. Este de lăudat faptul că se nasc inițiative ce vizează tinerii, cum este și ghidul realizat de Conferința Tinerilor Maghiari, ghid care urmează să fie tipărit, și care conține posibilitățile de finanțare dedicate tinerilor în perioada 2014-2020″, a subliniat Iuliu Winkler.