Companiile românești, să se implice în consultarea publică despre revizuirea Politicii comerciale a UE

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) îndeamnă companiile din țara noastră să se implice într-un număr cât mai mare în consultarea publică referitoare la revizuirea Politicii comerciale a Uniunii Europene care este deschisă până la mijlocul lunii noiembrie.

”Lumea comerțului global s-a schimbat profund în secolul 21. Trebuie să ținem cont de legătura din ce în ce mai mare dintre comerț și securitatea națională a statelor membre ale UE. Cred că este foarte important ca, până la noul termen de 15 noiembrie a.c. fixat de Comisia Europeană, cât mai multe companii românești să participe la dezbaterea publică despre viitoarea Politică comercială a UE”, a afirmat Iuliu Winkler, vicepreședinte al Comisiei pentru Comerț Internațional (INTA) a Parlamentului European, cu ocazia dezbaterilor prilejuite de Ziua Politicii Comerciale a UE – Trade Policy Day la care a participat și noul comisar european pentru Comerț, Valdis Dombrovskis.

Potrivit acestuia, Grupul PPE din Parlamentul European acordă o importanță majoră exercițiului de revizuire a Politicii comerciale a UE. Documentul cu privire la noua Politică Comercială a UE urmează să fie lansat la începutul anului 2021.

”Revizuirea Politicii comerciale a UE este necesară în contextul volatilității pe care o constatăm pe piața globală. Războiul comercial dintre SUA și China are consecințe pentru toți actorii globali, inclusiv pentru UE. De aceea, acum este momentul să ne revizuim prioritățile. Consecințele pandemiei de coronavirus au scos în evidență vulnerabilitățile lanțurilor de aprovizionare europene, dar și nevoia de a ne întemeia noua Politică comercială pe conceptul autonomiei strategice deschise. Doar astfel vom putea asigura echilibrul necesar între comerțul liber și deschis promovat de UE și nevoia de a ne proteja companiile proprii fără a deveni protecționiști”, a subliniat vicepreședintele INTA.

Iuliu Winkler a subliniat că mai mult ca niciodată instituțiile europene trebuie să explice cetățenilor implicațiile Politicii comerciale a UE în viața de zi cu zi. ”Avem nevoie de un suport popular puternic pentru Politica comercială a UE. De aceea, trebuie să explicăm cetățenilor rolul crucial pe care comerțul îl joacă în crearea de locuri de muncă și în prosperitatea comunităților. Trebuie să înțelegem că acordurile de comerț liber produc beneficii și costuri în mod diferit în diversele regiuni ale UE. Sunt țări și regiuni a căror structură economică le ajută să se bucure de beneficiile acordurilor de comerț liber. Dar, realitatea arată că există regiuni în care costurile pe care le implică aplicarea acordurilor de comerț liber sunt mai mari de cât beneficiile. Aceste costuri pot apărea din cauza restructurării unor ramuri industriale și a dispariției unor locuri de muncă în industrii tradiționale. De aceea, UE trebuie să fie mai eficientă în elaborarea și finanțarea de programe menite să revigoreze economia locală și să acompanieze comunitățile aflate în procesul de tranziție”, a precizat Winkler în cadrul dezbaterilor cu prilejul Trade Policy Day.

Ziua Politicii Comerciale – Trade Policy Day – este un eveniment anual care a fost inițiat acum 6 ani de europarlamentarul Iuliu Winkler și care se desfășoară la Bruxelles cu participarea membrilor Parlamentului European, ai Comisiei Europene și a actorilor interesați de comerțul global.

Informațiile necesare participării la consultarea publică pe tema revizuirii Politicii comerciale a UE pot fi accesate la link-ul: https://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2020/july/tradoc_158866.pdf