Companiile inovative care își bazează activitatea pe utilizarea intensivă a drepturilor de proprietate intelectuală vor fi printre marii câștigători ai noului context economic european care va rezulta după finalizarea unor importante acorduri de comerț liber ale UE, în primul rând TTIP, dar și acordul de comerț cu Japonia sau cel de investiții cu China, consideră deputatul european Iuliu Winkler, vicepreședinte al Comisiei de Comerț Internațional (INTA) a Parlamentului European (PE).
Iuliu Winkler a participat, marți, la un mic dejun de lucru organizat în PE de SME Europe în cadrul căruia s-a discutat despre rolul pe care îl joacă drepturile de proprietate intelectuală în deblocarea potențialului inovativ al IMM-urilor pe Piața Unică Digitală.
“Industriile inovative generează peste un sfert din locurile de muncă din UE și mai bine de o treime din activitatea economică. Tipic pentru industriile inovative este salariul mai ridicat decât în alte industrii, diferența putând ajunge chiar și la 40%. (…) PE trebuie să își asume mai activ rolul de a proteja interesele IMM-urilor, dar și în susținerea lor în a-și proteja patentele și invențiile pe care le generează activitatea lor inovativă. În acest sens trebuie să ne sprijinim pe prevederile Strategiei Europa 2020 și să intensificăm dialogul cu asociațiile IMM-urilor inovative”, a mai afirmat vicepreședintele INTA.
Evenimentul desfășurat sub umbrela SME Europe a fost găzduit în PE de deputatul european Elisabetta Gardini, printre participanții la discuții numărându-se și deputați europeni, precum și reprezentanți ai Comisiei Europene, ai IMM-urilor inovative, dar și ai reprezentanțelor la Bruxelles ale unor state membre.
SME Europe este asociația de lobby pentru sectorul IMM a Grupului Partidului Popular European din PE, iar Iuliu Winkler este unul dintre vicepreședinții acesteia.