Decizia Comisiei Europene (CE) prin care Acordul de Comerț liber UE-Canada – CETA- va fi ratificat în parlamentele naționale reprezintă momentul de hotar dintre vechea și noua lume a comerțului exterior, iar acest acord, la fel ca întreaga politică comercială a UE, va avea o importanță crucială pentru IMM-uri. Acesta a fost principalul mesaj pe care deputatul european Iuliu Winkler, prim-vicepreședinte al SME Europe, l-a transmis, miercuri, la Bruxelles, în cadrul unui mic dejun de lucru care a avut ca temă prioritățile președinției rotative slovace cu privire la rolul IMM-urilor în dinamica economiei UE.
„Politica comercială a UE are o importanță crucială pentru IMM-uri. Reducerea sau chiar eliminarea taxelor vamale prin acordurile de comerț liber este importantă pentru aceste companii, dar mai important este procesul de reducere a barierelor netarifare, de simplificare a reglementărilor din diferite domenii și de armonizare a cadrului birocratic care guvernează comerțul cu partenerii UE. Prin aplicarea acordurilor de comerț liber, IMM-urile capătă o șansă în plus pentru a crea noi locuri de muncă și pentru a contribui astfel la bunăstarea tuturor cetățenilor europeni. Ne aflăm într-o perioadă crucială din punctul de vedere al politicii comerciale. Decizia CE prin care Acordul CETA de comerț liber UE-Canada va fi supus ratificării în toate parlamentele naționale reprezintă momentul de hotar dintre vechea și noua lume a comerțului exterior. Acordul CETA reprezintă puntea care desparte vechea de noua politică comercială a UE. Președinția slovacă a Consiliului UE va avea un rol important în asigurarea semnării acestui acord în luna octombrie la summitul UE-Canada. Mai mult decât atât, Președinția slovacă trebuie să facă toate demersurile în vederea obținerii acordului Consiliului European pentru aplicarea provizorie a CETA înainte de ratificarea lui de către parlamentele naționale. Mă opun categoric adversarilor comerțului liber, acelora care perorează despre caracterul nedemocratic al acordurilor comerciale. Parlamentul European (PE) este ales democratic de către cetățenii UE, de aceea ratificarea de către această instituție a unui acord de comerț liber asigură controlul democratic necesar”, a declarat Iuliu Winkler.
În context, deputatul european al UDMR, care este și vicepreședinte al Comisiei de Comerț Internațional (INTA) a PE, a amintit faptul că pe agenda acestei comisii există numeroase dosare care vor avea impact asupra sectorului IMM. „Voi aminti aici doar două dosare, cel cu privire la recunoașterea Statutului de Economie de Piață pentru China și cel al mineralelor de conflict al cărui raportor sunt”, a spus Winkler. El a mai arătat că, în aceste zile, este așteptată comunicarea CE despre Statutul de Economie de Piață al Chinei. „În acest subiect, reiterez poziția clară a PE. UE va trebui să dețină instrumente de apărare comercială aplicabile dumpingului mărfurilor provenite din China și după decembrie 2016. Această poziție a PE este formulată pentru apărarea intereselor companiilor europene, în primul rând a celor producătoare de oțel, și este în favoarea păstrării locurilor de muncă și a protejării companiilor noastre”, a subliniat Iuliu Winkler.
Dezbaterea organizată de SME Europe s-a desfășurat la inițiativa deputatului european slovacul Ivan ©tefanec, vicepreședinte al SME Europe, avându-l ca invitat de onoare pe Reprezentantul Permanent al Slovaciei la UE, ambasadorul Peter Javorcik. Slovacia a preluat, la 1 iulie, de la Olanda președinția semestrială a Consiliului UE.
SME Europe este organizația oficială de lobby a Partidului Popular European (PPE) care are ca scop apărarea și promovarea intereselor IMM-urilor la nivel european, militând pentru o reformă a cadrului legislativ în favoarea acestora în întreaga Europă și pentru o utilizare mai eficientă a fondurilor europene pentru consolidarea acestui sector.