Catalog al patrimoniului cultural maghiar din județul Hunedoara realizat de UDMR

Realizarea și editarea de către Organizația Județeană Hunedoara a UDMR a unui catalog al patrimoniului cultural maghiar din județ se va desfășura sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural, a anunțat deputatul european Iuliu Winkler, luni, la Deva, într-o conferință de presă.

”În Biroul Permanent al UDMR Hunedoara vom decide, mâine, programul de activitate pentru acest an. Am propus ca 2018 să-l dedicăm în Hunedoara Anului European al Patrimoniului Cultural și vom încerca să umplem această decizie cu conținut, să generăm acțiuni culturale deosebite”, a declarat europarlamentarul Iuliu Winkler, liderul Organizației Județene Hunedoara a UDMR.

El a afirmat că UDMR a prețuit dintotdeauna cultura și a manifestat o grijă specială pentru conservarea  patrimoniului construit și perpetuarea patrimoniului cultural. Europarlamentarul a amintit faptul că în județul Hunedoara s-a născut, în 2012, și Mișcarea ”Protectorii Patrimoniului” care cuprinde elevii maghiari care sunt preocupați de conservarea moștenirii culturale construite.

În opinia sa, Anul European al Patrimoniului Cultural poate fi un bun prilej de punere în valoare a moștenirii culturale din județul Hunedoara. ”Dacă ne gândim la folclor, dacă ne gândim la istorie, dacă ne gândim că Hunedoara este cel puțin egală ca importanță în istoria a două națiuni, cea română și cea maghiară, dacă ne gândim la tot ceea ce înseamnă știință, patrimoniu religios, atunci cred că, din punct de vedere al patrimoniului cultural, județul Hunedoara este în topul județelor României”, a subliniat Winkler.

El a adăugat că în UE, în 2018, sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural se vor organiza 70.000 de evenimente, precizând că și România trebuie să se implice activ. ”România are nevoie de mai multă prezență europeană. Trebuie să ne schimbăm imaginea în Europa, avem nevoie ca partenerii noștri europeni să creadă în noi, să ne iubească, să ne prețuiască, iar toate acestea se pot obține și prin diplomație culturală. De aceea, 2018, ar trebui să fie și anul diplomației culturale, iar ambasadori pot fi oameni de cultură, creatorii, sportivii, artiștii”, a adăugat liderul UDMR Hunedoara.