Bugetul multianual post-2027 al UE trebuie să fie mai flexibil

Se apropie termenul de prezentare din partea Comisiei Europene, anunțat pentru luna iulie, a propunerii de buget multianual post-2027 al Uniunii Europene (UE).

În aceste condiții și dezbaterea din Parlamentul European se intensifică. În următoarea sesiune, care se va desfășura la Strasbourg, vom dezbate și aproba în plen poziția politică a legislativului european despre viitorul construcției bugetare europene.

Următorul buget european trebuie să respecte simultan două  priorități, pe de-o parte finanțarea suficientă a programelor dedicate competitivității și apărării UE, pe de altă parte păstrarea celor doi piloni tradiționali, respectiv agricultura și coeziunea.

Susțin opinia Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European legată de nevoia ca bugetul european să țină cont de nevoile și interesele regiunilor europene, ale fermierilor și ale întreprinzătorilor.

Resping cu fermitate ideea propulsată în spațiul public de anumite de surse interne din Comisia Europeană conform căreia următorul buget multianual ar putea fi prezentat într-o alcătuire de 27 de planuri naționale în care alocarea fondurilor ar fi condiționată de adoptarea unor noi și noi reforme de către guvernele statelor membre. Aceasta este o abordare de ”tip PNRR” care și-a dovedit deja limitările.

În același timp, este foarte importantă și ideea flexibilității bugetare și a simplificării procedurilor. Este absolut evident faptul că avem nevoie de eliminarea rigidității și de un grad mai ridicat de flexibilitate în condițiile în care de mulți ani crizele de diverse feluri se succed fără oprire.

Pe de altă parte, simplificarea procedurală este obligatorie în condițiile anilor de supra-reglementare pe care i-am parcurs după 2021.

Din punctul meu de vedere, împărtășit de colegii din Grupul PPE, bugetul multianual post-2027 trebuie să fie mai mare decât cel actual. Trebuie să obținem voința politică a celor 27 de guverne europene pentru a depăși valoarea de 1% din PIB atunci când planificăm veniturile următorului buget. Desigur, vom avea nevoie de și mai multă voință politică pentru a concluziona dezbaterea mult prea lungă despre noile resurse proprii ale UE. Fără majorarea contribuțiilor naționale și fără o înțelegere referitoare la noile resurse proprii, ne vom trezi, fără îndoială, în capcana unui buget multianual european neîndestulător. Toți decidenții trebuie să înțeleagă că un buget european redus nu înseamnă dovada cumpătării, ci tocmai dimpotrivă ar duce la imposibilitatea finanțării programelor de care are nevoie viitorul UE.

Articol publicat de stiriletransilvaniei.eu – https://bit.ly/4jHOKVJ