Bugetul european pentru perioada 2021-2027 nu trebuie să ducă la adâncirea faliilor din interiorul UE

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) speră ca propunerile Comisiei Europene cu privire la Cadrul Financiar Multianual (CFM) 2021-2027 să nu contribuie la scăderea coeziunii din interiorul UE 27, respectiv a solidarității dintre statele membre.

În opinia sa, anunțata scădere a fondurilor alocate pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună ar putea crea noi falii în interiorul UE.

De asemenea, deputatul UDMR este sceptic în privința viabilității ideii de a conecta execuția bugetului european cu funcționarea statului de drept.

”Propunerea Comisiei pentru noul CFM 2012-2027 vine cu vești bune, dar și unele îngrijorătoare. Conform propunerii Comisiei, prezentată azi în plenul Parlamentului European, vom avea în bugetul UE noi capitole. Unul legat de migrație și controlul frontierelor și celălalt capitol legat de securitate și apărare. Acestea sunt vești importante pentru România, care participă la cooperarea PESCO și care are lungi frontiere externe ale UE. Avem vești bune pentru tineri. Se dublează programele pentru tineret și finanțarea pentru Programul Erasmus+. Dar sunt și vești îngrijorătoare pentru România. E vorba de reduceri bugetare provocate de ieșirea Marii Britanii din UE, unul dintre cei mai mari contributori. Reducerile vor atinge cele două mari capitole bugetare și anume Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună (PAC)”, a afirmat, miercuri, Iuliu Winkler într-o declarație scrisă remisă în timpul dezbaterilor pe marginea propunerii CE cu privire la noul CFM 2021-2027.  Potrivit acestuia, în privința coeziunii, CE propune o reducere de 7 procente, iar la PAC este prevăzut un minus de 5 procente, bugetul pentru plățile directe urmând să scadă cu 4 procente

În opinia europarlamentarului UDMR, aceste propuneri trebuie analizate cu atenție și trebuie evaluat impactul pe care le vor avea în România. De altfel, conform acestuia, scăderile preconizate pentru Politica de Coeziune și PAC vor afecta negativ toate statele membre din Europa Centrală și de Est, și de aceea, Winkler consideră că este nevoie de intensificarea dialogului între aceste țări în privința prevederilor din noul CFM 2021-2027.

”UDMR dorește să participe la dezbaterile legate de implicațiile bugetare pe care le-ar putea avea noul CFM 2021-2027. Vom purta discuții cu asociațiile de producători, reprezentanții noștri din administrațiile județene, municipale și comunale și le vom dezbate și în grupul parlamentar”, a spus Iuliu Winkler.

”Urmează o perioadă de negocieri dure atât în ceea ce privește elaborarea opiniei politice a PE, cât și, către finalul anului, în elaborarea raportului bugetar. La fel de dure vor fi și negocierile din Consiliul European. Cel mai important este ca, la finalul acestora, să avem un buget multianual care să întărească coeziunea UE 27. Avem nevoie de mai multă solidaritate în contextul Brexit și nu trebuie să permitem negocierilor bugetare să adâncească faliile deja existente între statele membre”, a adăugat europarlamentarul UDMR.

El a salutat propunerea CE de a majora contribuțiile naționale la bugetul UE, cu toate că propunerea Comisiei de creștere de la un procent din PNB-ul statelor membre la 1,1% este departe de propunerea adoptată de PE care viza 1,3 procente.

Propunerile CE cu privire la CFM 2021-2027 au fost prezentate, miercuri, în plenul PE reunit la Bruxelles de președintele Jean-Claude Juncker și comisarul Günther Oettinger, comisarul responsabil pentru Buget și resurse umane.