ARTEC, un proiect transilvan demn de urmat în întreaga Europă
Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a găzduit, marți seară, în Parlamentul European vernisajul expoziției itinerante care prezintă proiectul european ARTEC, centrat pe realizarea Centrului de Arte și Meserii de la Castelul Bánffy din Bonțida, județul Cluj.
Expoziția a fost deschisă de reprezentantul Fundației Transylvania Trust, Máté István Mátyás, aceasta putând fi vizitată pe durata acestei săptămâni.
Máté István Mátyás a prezentat obiectivele și rezultatele proiectului european, subliniind că se dorește continuarea lui. Potrivit acestuia, pe lângă realizarea și funcționarea Centrului de Arte și Meserii la Castelul Bánffy din Bonțida, proiectul urmărește folosirea creativității și a artelor ca instrument eficient pentru păstrarea și consolidarea identității europene reprezentată de patrimoniul cultural, redescoperirea temelor și a modalităților de expresie artistică tradiționale ca sursă de inspirație pentru artiștii și creatorii tineri din medii multiculturale, precum și folosirea noilor tehnologii în designul și amenajarea spațiilor de patrimoniu, punându-se accent pe introducerea tradițiilor într-un context cultural contemporan, cu relevanță pentru Europa.
Gazda evenimentului, europarlamentarul Iuliu Winkler a salutat publicul, subliniind că păstrarea și ocrotirea patrimoniului construit este o sarcină nobilă pentru comunitatea maghiară din Transilvania. ”Este o sarcină nobilă și pentru că patrimoniul cultural ne determină identitatea, felul nostru de a vedea lumea, iar patrimoniul construit documentează secolele ce au trecut, monumentele fiind martorii prezenței noastre în Transilvania, în timp ce felul cum ocrotim această moștenire culturală poate da măsura generației de azi. Proiectul Fundației Transylvania Trust ne arată că nu este de ajuns să ocrotim și să cunoaștem patrimoniul construit, ci avem și datoria să umplem cu viață clădirile istorice”, a spus Iuliu Winkler. El a amintit că o idee similară stă la baza Programului ”Protectorii patrimoniului – Înfiază un monument”, care are scopul de a transforma monumentele istorice în spații culturale viabile. Acest program destinat elevilor a reușit astăzi să mobilizeze comunitatea, iar acum ne propunem să promovăm acest program în rândul bunelor practici la nivel european, a adăugat deputatul european al UDMR.
Prezent la deschiderea expoziției, europarlamentarul Sógor Csaba a vorbit despre scriitorul Bánffy Miklós, despre opera acestuia și despre importanța ocrotirii patrimoniului construit. ”Dacă ne gândim la Bonțida și la Bánffy Miklós, ne vine în minte imediat și trilogia scrisă de el despre Transilvania. Dacă vrem să gândim mai departe secolul 21 în Transilvania (…) trebuie să ne gândim la reconstrucția europeană. (…) Este adevărat, după cum vedem și în alte părți ale Europei, că prin restaurarea unei clădiri se pot revigora și meșteșuguri uitate, se pot reînvăța vechi practici și idei”, a spus europarlamentarul. Conform acestuia, Castelul din Bonțida este un exemplu pentru salvarea celor peste 600 de castele din Transilvania, cele mai multe, din păcate, aflându-se în ruină. ”Este responsabilitatea noastră a tuturor, începând de la nivel local, dacă există o singură clădire monument, să facem totul pentru a o păstra astfel încât patrimoniul construit de strămoșii noștri să nu se piardă în secolul 21, ci să fie revitalizat”, a mai spus Sógor Csaba
”Revitalizarea Castelului Bánffy din Bonțida este un punct de reper în domeniu, o inițiativă civică din care mulți au avut multe de învățat în întreaga Europă. Formarea specialiștilor, inițiativa comunitară, solidaritatea, dialogul între culturi, dezvoltarea regională, crearea locurilor de muncă, acestea sunt doar câteva dintre căile prin care Fundația Transylvania Trust reîntoarce comunității moștenirea lui Bánffy Miklós de la Bonțida. Faptul că putem să prezentăm activitatea noastră în Parlamentul European este o onoare, dar și o provocare. Protejarea patrimoniului construit nu este numai cauza noastră, ci un obiectiv al întregii Europe. Trebuie să găsim împreună soluțiile prin care putem să conservăm acest patrimoniu și să-l lăsăm moștenire copiilor noștri”, a afirmat Hegedüs Csilla, vicepreședinte executiv în domeniul cultural al UDMR, în mesajul transmis cu prilejul vernisării expoziției.
În perioada noiembrie 2015 – octombrie 2017, Fundaţia Transylvania Trust a coordonat implementarea unui proiect european, finanțat de programul Europa Creativă a Uniunii Europene. Proiectul ARTEC – Artă, Redescoperire, Tradițional, Eclectic, Contemporan – a avut printre altele ca scop lansarea unui Centru de Arte și Meserii în clădirea principală a Castelului Bánffy din Bonţida, centru care va reconecta artiști și meșteșugari într-un efort comun dedicat revitalizării castelului.