Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a vorbit, joi, la Satu Mare despre importanța pe care o are anul 2014 atât la nivelul UE din perspectiva alegerilor europene, cât și în România și Ungaria unde vor avea loc alegeri prezidențiale, respectiv pentru legislativul național.
Iuliu Winkler a participat la conferința internațională”Dezvoltarea economică româno-maghiară pe teritoriul Grupării Europene de Cooperare Teritorială (GECT) Poarta Europa”, printre invitați aflându-se și deputatul european Deutsch Tamás (FIDESZ, PPE), liderul UDMR Satu Mare, senatorul Pataki Csaba, președintele GECT Poarta Europa, primarul orașului Nyiradony din Ungaria, Tasó László, precum și Alfonso Alcolea Martinez, coordonator în cadrul Comitetului Regiunilor al Platformei GECT-urilor europene.
“Anul 2014 este anul unui nou început din foarte multe puncte de vedere. Este un nou
început în UE, deoarece, în luna mai, au loc alegeri europene, iar rezultatul acestora va determina noua compoziție a Parlamentului European, care, la rândul său, va avea un rol hotărâtor în constituirea, în această toamnă, a noii Comisii Europene. Este, de asemenea, începutul unui nou ciclu bugetar de 7 ani pentru UE, în care atât România, cât și Ungaria vor beneficia de mai multe fonduri destinate susținerii modernizării economiei, a infrastructurii, pentru sprijinirea întreprinzătorilor, însemnând și mai multe fonduri pentru agricultură și pentru fermieri. (…) 2014 este un nou început și din punct de vedere al politicii interne în România și Ungaria. În România, UDMR a intrat recent în coaliția de guvernământ, care conduce țara într-o perioadă crucială, și când toate forțele politice se pregătesc pentru alegerile prezidențiale din toamna acestui an, alegeri care, în mod tradițional, marchează un nou început. În Ungaria, în 6 aprilie, vor avea loc alegeri pentru legislativul național“, a arătat Iuliu Winkler.
Deputatul european a amintit și rezultatele importante obținute în cadrul cooperării româno-ungare datorate, în special, ședințelor comune ale guvernelor de la București și Budapesta care s-au desfășurat între 2005 și 2008. “Participarea, azi, la conferința transfrontalieră româno-ungară mă face să rememorez rezultatele pozitive foarte importante obținute între anii 2005 și 2008 cu ocazia celor 4 ședințe comune ale guvernelor român și ungar. Sper ca acest mecanism deosebit de util pentru relația dintre cele două țări, dar mai cu seamă util pentru dezvoltarea cooperării transfrontaliere, pentru viața de zi cu zi a milioane de oameni aflați de-o parte și de alta a frontierei vestice a României, să poată fi repus în funcțiune”, a afirmat deputatul european al UDMR.
Iuliu Winkler a mai vorbit despre dialogul dintre Guvernul României și Comisia Europeană (CE) în ceea ce privește finalizarea și încheierea Acordului de parteneriat 2014-2020, document care va sta la baza întocmirii noilor programe operaționale și apoi a acreditării noilor structuri de management al fondurilor europene. “Anul 2014 este un an de tranziție. Pentru România este foarte important să performeze atât în utilizarea rămase neconsumate din precedentul Cadru Financiar Multianual 2007-2013, și la fel de important este să pregătim temeinic noile programe operaționale și noul cadru tocmai început. În acest sens, UDMR ca partener de guvernare va urmări simplificarea cadrului birocratic al utilizării fondurilor europene, dar și eficientizarea structurii noilor programe operaționale”, a mai sus deputatul european.