Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler a declarat că nu crede că se poate vorbi de constituirea în următorii ani a unei armate europene propriu-zisă, însă sigur va fi o cooperare militară mult mai serioasă între statele UE decât a fost până acum, citat de Agerpres.
„A fost adoptat săptămâna aceasta, la Strasbourg, în sesiune plenară, un document cu privire la apărarea Uniunii Europene. Sigur că dacă vorbim despre o armată europeană este o mare simplificare şi dacă vorbim despre armata europeană, atunci eu cred că în următorii ani nu vom vedea configurându-se o armată propriu-zisă europeană – ceea ce înţelegem noi prin noţiunea de armată, însă o cooperare, mult mai serioasă decât până acum în domeniul militar, este clar că se va întâmpla”, a spus Iuliu Winkler.
El a adăugat că decizia va fi luată la următorul Consiliu European.
„Lucrurile sunt abia la început acum, deci rezoluţia Parlamentului European pe care noi am adoptat-o este, de fapt, o opinie politică. Deciziile se vor lua la următorul Consiliu European şi pe planul Uniunii Europene, care este de fapt un plan de achiziţii publice, dacă putem să-l numim aşa. Valoarea acestuia, de 150 de miliarde de euro, sigur că trebuie confirmată de liderii europeni, pentru că, până la urmă, sub o formă sau alta, va fi vorba despre un împrumut european, ceva asemănător cu Planul de Redresare şi Rezilienţă al Uniunii Europene. Pe de altă parte, sigur că este vorba şi de componenta NATO, cea care este atinsă şi atunci când Ursula von der Leyen vorbeşte de acea sumă de 800 de miliarde de euro total pentru înarmare. Acolo sunt şi bani care vor proveni din bugetele naţionale ale statelor membre şi este vorba şi de completarea contribuţiei la NATO”, a mai menţionat eurodeputatul UDMR.
Parlamentul European solicită UE, într-o rezoluţie adoptată miercuri, să acţioneze urgent şi să îşi asigure propria securitate, consolidându-şi relaţiilor cu partenerii care împărtăşesc aceeaşi viziune şi reducându-şi puternic dependenţa de ţările din afara UE, a informat un comunicat al PE.
Rezoluţia, care a fost precedată de o dezbatere ce a avut loc marţi în plenul PE, a fost adoptată cu 419 voturi pentru, 204 împotrivă şi 46 abţineri.
Aşa-numita Carte Albă privind viitorul apărării europene, pe care Comisia şi Înaltul Reprezentant urmează să o prezinte săptămâna viitoare, ar trebui să prezinte propuneri concrete Consiliului European pentru a permite „eforturi cu adevărat revoluţionare” şi acţiuni „similare celor utilizate în perioade de război”, susţin eurodeputaţii, salutând şi planul ReArm, recent anunţat.
Pentru a obţine pacea şi stabilitatea în Europa, UE trebuie să sprijine Ucraina şi să devină ea însăşi mai rezilientă, susţin eurodeputaţii.
Rezoluţia afirmă că „Europa se confruntă în prezent cu cea mai profundă ameninţare militară la adresa integrităţii sale teritoriale de la sfârşitul Războiului Rece”, şi invită statele membre, partenerii internaţionali şi aliaţii NATO să ridice toate restricţiile privind utilizarea sistemelor de arme occidentale livrate Ucrainei împotriva ţintelor militare de pe teritoriul Rusiei.
Rusia – sprijinită de aliaţii săi Belarus, China, Coreea de Nord şi Iran – este „cea mai semnificativă ameninţare directă şi indirectă la adresa UE”, se afirmă în rezoluţia menţionată.
Articol preluat din Cotidianul.ro de Hunedoara – https://bit.ly/4idx3wD