“Apel matinal” – Invitat: Iuliu Winkler, deputat european.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – Realizator: Cătălin Cîrnu – “Danke, Europa”, dar ce le spunem austriecilor? Peste 70% dintre români sunt de acord că țara noastră a îndeplinit toate criteriile și, până la urmă, va fi primită în spațiul Schengen, potrivit unui sondaj de opinie comandat de Academia Română. Exprimarea votului de ieri din Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne al Comunității Europene de la Bruxelles a arătat un tip de solidaritate acasă, așa după cum fusese constatată și în zilele și săptămânile precedente, o solidaritate mai mult sau mai puțin exprimată a majorităților cetățenilor români. S-au spus și cuvinte grele, dar s-au făcut și afirmații tranșante. Conform aceluiași sondaj, aproape 78% dintre cetățenii români s-au declarat de acord cu afirmația că suntem tratați de partenerii noștri ca țară de rangul al doilea. Statistica e una, sentimentele, altceva. Rămân acțiunea politică și inteligența de a ne urmări scopurile. Iar invitatul “Apelului Matinal” de astăzi este Iuliu Winkler, deputat european și martor la deznodământul evenimentului consumat ieri la Bruxelles. Bună dimineața!
Iuliu Winkler: Bună dimineața!
Realizator: Apropo de toate întâmplările de ieri, de la Bruxelles, după ultimele două săptămâni în care forța ofensivă a României a fost una incredibilă, ce spun partenerii occidentali, raportându-se la viitoarele fluxuri imigraționiste, în timp ce nu poate fi asigurată, de exemplu, securizarea frontierelor Greciei?
Iuliu Winkler: Acum, eu aș începe prin a sublinia – și vă felicit că ați folosit cuvântul ‘solidaritate’ sau că ați făcut recurs la această noțiune, la această valoare foarte importantă – e bine că avem solidaritate acasă. Este foarte rău că a lipsit ieri solidaritatea, pentru că dacă a lipsit ceva în ziua de ieri, în ședința Consiliului Miniștrilor de ieri, de la Bruxelles, este tocmai solidaritatea. Și despre pașii următori, despre ce spun partenerii, acum am putut vedea câteva declarații foarte importante. Cele ale comisarului pentru justiție și afaceri interne, care susține categoric că va continua demersurile în sprijinul aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Este o declarație importantă, pentru că dacă ieri putem vorbi despre un eșec, este, fără îndoială, și un eșec al României, dar este un eșec al Comisiei Europene. Am avut în ultimele două săptămâni declarații atât de tranșante din partea Comisiei Europene, solicitarea fermă de a /…/ fără întârziere lărgirea spațiului Schengen și intrarea României, încât, categoric, ziua de ieri este și un eșec al Comisiei Europene, care nu a putut să asigure solidaritatea necesară din partea statelor membre pentru a împlini această asumare. Pe de altă parte, am văzut, la finalul zilei de ieri, o zi deosebit de grea și de dificilă, solidaritatea necesară din partea statelor membre pentru a împlini această asumare. Pe de altă parte, am văzut, la finalul zilei de ieri, o zi deosebit de grea și de dificilă, declarația ministrului ceh de interne, care este importantă pentru că cehii dețin președinția rotativă a Uniunii Europene, în acest moment și o dețin încă până în 31 decembrie. Ministrul ceh a declarat că el își dorește o nouă reuniune de urgență a Consiliului JAI încă înainte de finalul anului, adică pe timpul președinției cehe. O altă declarație, tot din aceeași sursă, vine să spună că următoarea președinție, care este cea a Suediei, va prelua acest dosar. Acum, sigur, aici rămâne de văzut, pentru că nu sunt declarații care să oblige, dar totuși vom vedea și este o cale de parcurs pe mai departe. După cum o altă cale este aceea a discuției pe care noi – și discuțiile care au fost la cote maxime în tot cursul zilei de ieri și în zilele precedente între partenerii noștri politici, în familiile politice europene. Așa că mai mult ca sigur vom reuși să avem o dezbatere pe această temă a lărgirii Schengen și a refuzului inacceptabil și nedrept de care a beneficiat România și Bulgaria, săptămâna viitoare, la Strasbourg, acolo unde va avea loc ultima plenară din acest an a Parlamentului European.
Realizator: Ați punctat câteva aspecte. Credeți, totuși, raportându-ne la trecut, că președinția Cehiei poate convoca, într-adevăr, acel consiliu de urgență? Pentru că nu au fost foarte multe astfel de situații.
Iuliu Winkler: Sigur că nu, însă este vorba de o intenție la fierbinte.
Realizator: La cald.
Iuliu Winkler: Sigur că da, la cald, acolo, când au fost nemulțumirile foarte mari și nemulțumirile să știți că au fost nu doar din partea României și Bulgariei, ci şi din partea altor state. Acum, sigur că putem să analizăm dacă Luxemburg și Germania au vrut să pună presiune, de ce nu au făcut-o până la capăt în timpul acelei ședințe. Puteam să asistăm, și eu, ieri, la ora 14:00, în jurul orei 14:00, chiar înaintea votului, credeam că vom asista la o ședință așa cum am mai văzut, e adevărat, în cazul consiliilor la vârf. Deci consiliile cu șefii de stat și de guvern, atunci când trebuiau luate decizii foarte dure și țineți minte în anul 2000, în anul 2015 sau 2020, cu ocazia crizei COVID, că am avut ședințe care s-au prelungit până dimineața. Eu credeam că s-ar putea să se întâmple o asemenea prelungire. Ei, nu a fost să fie. Deci, presiunea pe care Germania și Luxemburg au pus-o pe Austria nu a fost una chiar până la cote maxime, a fost o încercare mai timidă și nereușită.
Realizator: Da, cam până în preajma careului, că tot este Campionatul Mondial de Fotbal în actualitate.
Iuliu Winkler: Eu cred că este important să prelucrăm ceea ce a fost ieri și să depășim faza nervozității, faza supărării, faza, eu știu, a reacțiilor la cald, cum ați spus dumneavoastră, și să intrăm chiar de astăzi în faza hotărârii absolute a tuturor instituțiilor care sunt implicate din partea României în acest proces, hotărârii de a continua cu fermitate, cu demnitate. Este o etapă. Am suferit o înfrângere, asta este situația, însă totuși suntem într-un punct în care nu am ajuns până acum niciodată, în 11 ani, pentru că de 11 ani se știe foarte clar și nu e vorba de știință, e vorba de asumare oficială a instituțiilor Uniunii Europene, a Comisiei Europene, în speță, care a spus acum 11 ani că suntem pregătiți tehnic pentru aderare. Deci ce avem de rezolvat sunt chestiuni politice. Nu înseamnă că sunt ușor de rezolvat. Dar propuneri au fost și în cursul zilei de ieri și alaltăieri, propunerea de aderare la spațiul Schengen în două etape, în cursul anului 2023 într-o perioadă, nu însemnând 1 ianuarie, ci într-o perioadă etapizată pe parcursul anului și aceasta este soluția de compromis pe care trebuie să obținem, pentru care trebuie să luptăm.
Realizator: Toată lumea a constatat și în țară, dar și în străinătate că această ofensivă generală, să zic, declanșată de România în ultimele două săptămâni a fost la unison, indiferent că vorbim de partidele politice, de cei din diplomație. Credeți că se va regăsi această Uniune și în viitor?
Iuliu Winkler: Categoric, și eu sper în acest lucru. Acum sigur că ziua de ieri vedeți că a fost terminată, de fapt, printr-o furie, așa, un dezmăț al analizelor. S-a mers în diverse direcții, s-a mers către Moscova, s-a mers către alte direcții, s-a mers și pe direcția analizei provenienței politice a celor care s-au opus intrării noastre în spațiul Schengen. Eu cred că acest lucru a fost un element al zilei de ieri dar nu trebuie să fie un element al zilei de mâine în sensul că noi, la București, avem o coaliție, o mare coaliție, dreapta, stânga. Deci avem cele două mari partide care fac parte din diferite familii politice, care sunt în competiție, evident politică, și în Parlamentul European, dar și pe scena europeană a fiecăruia dintre statele membre. Însă noi avem nevoie de stabilitate guvernamentală. Acest lucru cred că este înțeles și nu cred că vom merge mai departe pe această idee a… ‘socialiștii sau stânga ne ajută, dreapta nu ne ajută’. Eu nu cred că ne ajută pe noi o asemenea analiză și din declarațiile guvernamentale am înțeles că nici nu va fi cazul unor tensiuni în interiorul coaliției de guvernământ. Acestea ar fi de natură să complice extrem de mult o situație care și așa este foarte grea a României, care este, spre deosebire de Austria, de Olanda, România este în vecinătatea imediată geografică a conflictului din Ucraina.
Realizator: Da, opoziția a cerut și demisia ministrului de interne, dar până la urmă, rămân cele cinci condiții impuse de Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne să le clarificăm, nu știu, să mai acționăm?
Iuliu Winkler: Acum, eu vreau să vă spun că aceste condiții și de fapt, ceea ce Austria a condiționat în legătură cu migraţia, deci vedem că sunt condiții care trebuie să fie îndeplinite, asigurate de către Comisia Europeană, pentru că dacă vorbim despre migrație, sigur, știm că din 2015 până astăzi nu au reușit acele încercări repetate de a avea un pact pentru migraţie la nivel european, de a avea o legislație comună europeană. Acum, dacă analizăm solicitările austriecilor, potrivite sau nepotrivite, e o altă întrebare, dar dacă le analizăm, vedem că de fapt, problema lor este că ei consideră că cele două rute mari de migrație, una, cea din Balcanii de Vest, care îi atinge pe ei, cealaltă, din Mediterană, care nu îi atinge decât eventual în mod indirect prin Italia, sunt tratate, spun ei, în mod diferit de către instituțiile Uniunii Europene și ei vor să primească tratament egal cu cei care sunt… statele membre care sunt implicate în ruta mediterană. Aceasta este situația, va trebui să mergem pas cu pas, iar noi, în ceea ce privește pregătirea României, sigur că putem să îi invităm mâine dimineață, eu sunt convins acum, e părerea mea proprie, nu este o poziție oficială, dar eu personal sunt convins că mâine dimineață putem să invităm o nouă echipă de analiză, o nouă echipă de experți care să vină și să analizeze din toate punctele de vedere, nu doar condițiile tehnice stricte ale spațiului Schengen, dar și problemele generale ale raportării la fenomenul migraţiei.
Realizator: Da, cred că important e să nu slăbim ritmul noi, România, evident. Mulțumesc pentru pentru aceste precizări și pentru detaliile pe care ni le-ați adus!
Iuliu Winkler: Vă mulțumesc și eu pentru ocazie!
Realizator: Iuliu Winkler, deputat european și martor la deznodământul evenimentului consumat ieri, la Bruxelles.
Sursa: Radio România Actualități; https://www.romania-actualitati.ro/stiri/romania/daca-ieri-putem-vorbi-despre-un-esec-este-fara-indoiala-si-un-esec-al-romaniei-dar-este-un-esec-al-comisiei-europene-id171335.html