Solicităm măsuri imediate la nivel european pentru limitarea creșterii prețurilor la energie și ajutor concret pentru consumatorii vulnerabili, iar pentru atingerea acestui obiectiv, Comisia Europeană (CE) trebuie să prezinte un set de instrumente care să permită statelor membre intervenția imediată, dar să și susțină din bugetul european măsurile de acompaniament al consumatorilor vulnerabili, susține europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE).
Deputații europeni au dezbătut, miercuri, în plenul reunit la Strasbourg, măsurile europene destinate diminuării impactului creșterii prețurilor la energie asupra companiilor și consumatorilor.
”Întrebarea fundamentală este dacă avem de-a face cu o situație temporară, cu o volatilitate a prețurilor conjuncturală și speculativă, iar la primăvară situația pieței va reveni la normal sau ne confruntăm cu debutul unei crize cu o durată greu de precizat, care are cauze structurale. M-a îngrijorat discursul comisarului pentru Energie, Kadri Simson, din care reiese că în CE opinia este că avem de-a face cu o situație temporară. Înclin să cred că ne aflăm la începutul unei crize de durată sub influența unor factori de o mare complexitate, inclusiv geopolitici. Setul de instrumente al CE trebuie să conțină măsuri imediate, în primul rând, plăți directe pentru consumatorii vulnerabili din România, din întreaga UE, care nu vor putea să achite facturile la energie. IMM-urile au nevoie de ajutor de stat din bugetele naționale completat cu resurse de la bugetul european. Pe termen mediu vor apărea efectele pachetului de măsuri ”Fit for 55”. Eficiența energetică trebuie îmbunătățită, iar producția de energie regenerabilă crescută, dar România și o serie întreagă de state membre ale UE sunt perfect îndreptățite să insiste pe menținerea gazului natural ca și combustibil de tranziție. Gazul natural este indispensabil în următoarele 3 decenii pentru orice strategie europeană ancorată în realitate”, a afirmat Winkler în declarația transmisă plenului Parlamentului European (PE).
La finalul dezbaterilor, europarlamentarul UDMR a arătat că tranziția verde este marcată și de disputa cu privire la energia nucleară în afara celei referitoare la folosirea gazului natural. ”Cealaltă dispută acută din UE, cea legată de rolul energiei nucleare, este una desprinsă din realitățile strategiilor energetice și care s-a mutat pe tărâm ideologic. Sprijin măsurile prezentate de CE cu privire la consolidarea supravegherii pieței, la majorarea capacităților de stocare a gazului natural și propunerea de achiziție de urgență a cantităților de gaz natural necesare pentru a depăși criza în care ne aflăm. Dar, subliniez că setul de instrumente trebuie să conțină în mod obligatoriu modalități de sprijin european pentru susținerea consumatorilor individuali și a IMM-urilor”, a subliniat Iuliu Winkler.
Potrivit acestuia, este foarte important ca, săptămâna viitoare, în propunerea Comisiei să se regăsească o definiție europeană a consumatorului vulnerabil care să facă posibilă susținerea din fonduri europene a persoanelor și familiilor aflate în dificultate. ”Așteptăm cu interes abordarea CE cu privire la instrumentele de natură fiscală cum ar fi reducerea de TVA și reducerea accizelor și a diferitelor taxe pe produsele energetice”, a adăugat europarlamentarul UDMR.
Iuliu Winkler a precizat că pachetul legislativ ”Fit for 55” propus în luna iulie de către CE conține 13 propuneri distincte care trebuie cumpănite cu mare atenție în lunile următoare. ”Economiile in estul Europei și cetățenii acestor țări au nevoie de sprijin și timp pentru implementarea reformelor. Angajamentul CE că nimeni nu va fi lăsat în urmă trebuie să fie pus în practică, el nu poate rămâne un simplu slogan. Tranziția verde trebuie să fie și echitabilă, în caz contrar reacția socială a celor care sunt copleșiți de efectele negative ale tranziției se va îndrepta împotriva UE și a ideii de construcție europeană”, a avertizat europarlamentarul UDMR.