După mai mult de un an de funcționare on-line sau în regim hibrid, Parlamentul European se pregătește pentru o activitate mai eficientă și mai deschisă în perioada post-pandemie, a declarat, marți, pentru Știrile Transilvaniei, deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, Grupul PPE).
”Trebuie să reluăm în măsură cât mai mare întâlnirile directe cu participarea fizică a deputaților și trebuie să refacem cât mai curând ceea ce distinge Parlamentul European de toate celelalte instituții ale UE, și anume deschiderea față de cetățean. Toate acestea vor fi posibile în măsura în care evoluția pandemiei de coronavirus va fi controlată și campaniile de vaccinare din toate statele membre realizează progresul necesar”, a afirmat europarlamentarul.
Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a inițiat în rândul deputaților un proces de consultare despre activitatea viitoare și a invitat membri să participe în focus grupuri de reflecție care să genereze idei noi și propuneri. La invitația președintelui, Iuliu Winkler face parte din focus grupul pentru intensificarea diplomației parlamentare.
”Avem de luat numeroase decizii, unele cât se poate de practice, cum ar fi accesul fizic al asistenților parlamentari, ai experților și ai stagiarilor în clădirea Parlamentului European sau reluarea sesiunilor plenare organizate la Strasbourg. Este extrem de important și contactul direct cu cetățenii, iar acum, în contextul dezbaterii despre viitorul UE, este și mai important. În fiecare zi, noi, ca parlamentari europeni, trebuie să luăm decizii politice, iar dezbaterea necesară pentru acest lucru este mult mai dificilă în mediul on-line. Întâlnirea personală, dezbaterea, schimbul de idei, argumentarea pozițiilor sunt cu adevărat semnificative doar când se întâmplă nemijlocit. Tehnologia vine în ajutorul proceselor democratice, dar nu se poate substitui dezbaterii democratice directe. (…) Salut inițiativa președintelui Parlamentului European! Domeniul în care particip la dezbatere este unul esențial. Diplomația parlamentară va avea un rol din ce în ce mai mare în relațiile externe ale UE. Trebuie să ne gândim atât la vecinătatea noastră imediată, dar și la partenerii globali ai Uniunii. Trebuie să explicăm parlamentarilor din țările partenere care sunt valorile UE și care sunt mecanismele de decizie care se aplică în UE”, a subliniat Iuliu Winkler.
Articol publicat de websiteul Știrile Transilvaniei, https://stiriletransilvaniei.ro/2021/05/11/iuliu-winkler-parlamentul-european-trebuie-sa-reia-cat-mai-curand-sedintele-cu-participarea-fizica-a-deputatilor-si-sa-se-deschida-catre-cetateni/