”Alegerile din 26 mai sunt cele mai importante de până acum pentru că Uniunea Europeană este la răscruce. Acum 40 de ani, în 1979, au fost organizate pentru prima dată alegeri europarlamentare, punându-se în mâinile cetățenilor dreptul de a decide. Acum 30 de ani, în 1989, s-a prăbușit sistemul comunist, un moment marcant pentru construcția europeană, iar acum 15 ani, în 2004, primul val de extindere spre Est a redesenat, încă odată, Uniunea Europeană. Acum, suntem, din nou, în fața unei alegeri istorice. Pe 26 mai, se va decide dacă vor avea majoritate cei care doresc o Europă cu două viteze, împărțită în state membre importante și mai puțin importante, sau cei care doresc reîntoarcerea la valorile părinților fondatori, valori fundamentate pe unitate și solidaritate, care garantează egalitatea națiunilor, comunităților și a cetățenilor”, a declarat deputatul european Iuliu Winkler, sâmbătă, la Deva, cu prilejul reuniunii Consiliului Reprezentanților Județeni (CRJ) ai UDMR Hunedoara.
În cadrul discuțiilor s-a subliniat importanța pe care o au aceste alegeri europene și pentru comunitatea maghiară din România, Winkler precizând că este în interesul acesteia să-și exprime în mod ferm opiniile și să-și păstreze reprezentarea puternică în Europa. ”Comunitatea noastră este întreagă doar împreună cu comunitățile maghiare dispersate – comunitățile szórvány. În următoarele două săptămâni trebuie să muncim cu toții pentru a asigura prezența noastră în Parlamentul European”, a afirmat europarlamentarul UDMR. Iuliu Winkler a mai amintit de faptul că va trebui continuată la Bruxelles munca pentru obținerea unei reglementări care să asigure protecția minorităților la nivel european, lucru care ar asigura viitorul comunității maghiare pentru următoarele generații pe pământul natal.
Tot, sâmbătă, Iuliu Winkler a participat la aniversarea a 25 de ani de la înființarea Asociației pentru Păstrarea Tradițiilor Populare Maghiare din localitatea hunedoreană Cristur, unde trăiesc secui bucovineni. Cu acest prilej, deputatul european al UDMR le-a prezentat participanților primul volum din lucrarea care prezintă valorile culturale maghiare ale județului Hunedoara. “Identitatea noastră, limba maternă, tradițiile noastre, obiceiurile, cântecele noastre populare, dansul nostru popular, costumele noastre populare sunt caracteristicile care ne disting de toți cei care trăiesc în jurul nostru. Pentru noi, maghiarii din sudul Transilvaniei, păstrarea identității este un obiectiv esențial. Aceasta este o provocare nu numai la nivelul Transilvaniei, ci și în Europa”, a subliniat Winkler.
La aniversarea din Cristur au mai participat Árpád János Potápi, secretar de stat din cadrul Cancelariei premierului Ungariei, și Réka Brendus, șef serviciu adjunct al departamentului din cadrul Secretariatului de Stat pentru Politică Națională.