Industria europeană trebuie apărată în fața competiției neloiale, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler, vicepreședinte al Comisiei de Comerț Internațional (INTA), care a moderat, marți, dezbaterea din Parlamentul European prilejuită de lansarea manifestului industriei europene referitor la concurența loială în comerțul internațional și la aplicarea instrumentelor de apărare comercială a UE. ”Noi considerăm că reprezentanții industriei europene sunt parteneri legitimi, cu care trebuie să dialogăm constant. Partidul Popular European (PPE) ia în considerare opiniile industriei europene în alcătuirea politicilor publice”, a spus deputatul european al UDMR.
Manifestul industriei europene a fost lansat de AEGIS Europe, organizație care reunește 25 de asociații reprezentând o gamă largă de industrii, care totalizează o cifră anuală de afaceri de peste 500 de miliarde de euro și care asigură milioane de locuri de muncă în UE. Propunerile manifestului AEGIS Europe se referă, în principal, la protejarea industriei europene în fața practicilor neloiale și a dumpingului practicat de unii dintre partenerii globali ai UE.
Comerțul internațional este marcat de o volatilitate crescută, asistăm la o creștere a fricțiunilor în contextul în care protecționismul manifestat de unii parteneri globali a dus la adâncirea lipsei de predictibilitate, a precizat europarlamentarul UDMR. Potrivit acestuia, industria solicită aplicarea mai fermă a legislației europene existente în domeniul măsurilor anti-dumping și anti-subvenție, dar și măsuri mai hotărâte pentru protejarea intereselor comerciale ale UE. ”Avem nevoie de instrumente noi cum ar fi cele legate de analiza și monitorizarea investițiilor, dar și de strategii pe termen lung pentru a susține inovarea și pentru a sprijini creșterea competitivității industriilor europene”, a spus Winkler la finalul dezbaterii. ”Propunerile AEGIS Europe și concluziile dezbaterii vor fi rediscutate în INTA după alegerile europene. Parlamentul European și-a consolidat rolul în monitorizarea implementării acordurilor comerciale ale UE, dar și pe cel de urmărire a evoluțiilor pe piața globală, fiind hotărât să își folosească aceste competențe sporite și să rămână un actor important în sfera comerțului internațional”, a conchis deputatul european al UDMR.
Manifestul a fost prezentat de președintele AEGIS Europe, Ines Van Lierde, iar Comisia Europeană a fost reprezentată de Leopoldo Rubinacci, directorul Direcției de Comerț Internațional, care a subliniat că aplicarea fermă a instrumentelor de apărare comercială a UE nu înseamnă protecționism, ci asigurarea condițiilor corecte de concurență pe piața globală.
Participanții au vorbit despre necesitatea reformării Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) pe baza propunerilor UE. Lipsa de reciprocitate a Chinei în relațiile economice și comerciale cu UE și lipsa de transparență a măsurilor guvernamentale care distorsionează competiția atât pe piața chineză, cât și pe cea globală, a fost o altă temă discutată.
Printre membrii AEGIS Europe se află un număr însemnat de companii din România care activează cu preponderență în domeniul siderurgic și metalurgic, dar și în cel al prelucrării sticlei și ceramicii și în industria chimică.