Politica de coeziune și Politica Agricolă Comună (PAC) sunt instrumente fundamentale pentru realizarea obiectivelor Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă în Uniunea Europeană, a declarat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), în cadrul conferinței cu tema ”Sustenabilitatea – Soluția pentru Europa” care s-a desfășurat, marți, la Bruxelles, în Parlamentul European.
”Aș dori să evidențiez în acest context importanța celor două politici fundamentale ale UE în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă: Politica Agricolă Comună și Politica de coeziune. Politica de coeziune este principala politică de investiții a UE. Orice diminuare a finanțării acesteia va pune piedici în calea tranziției către o creștere economică sustenabilă și favorabilă incluziunii. (…) În ceea ce privește PAC este important de observat că agricultura industrială dominantă azi în UE nu este compatibilă cu dezvoltarea durabilă. Sectorul agricol trebuie să fie dezvoltat punându-se baza pe întreprinderile de familie, pe fermele mici și mijlocii. Trebuie să favorizăm creșterea capacității agricultorilor de a participa în lanțurile valorice locale și regionale ca o condiție a sustenabilității agriculturii europene, dar și o garanție a bunăstării fermierilor”, a declarat europarlamentarul UDMR.
În context, Winkler a precizat că atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă presupune un efort care are nevoie de un buget consistent și de aceea, în plină dezbatere a cadrului financiar multianual 2021-2027 al UE, trebuie urmărită cu atenție asigurarea finanțărilor adecvate pentru PAC și Politica de coeziune.
De asemenea, deputatul european a mai spus că realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă depinde și de asigurarea unui dialog social real în toate statele membre.
”Sper că dialogul social va fi revitalizat în România, deoarece este mai mult decât evident că obiectivele de dezvoltare durabilă nu sunt altceva decât obiective de țară. Dar, fără implicarea deplină și sinceră a tuturor segmentelor societății românești în acest efort gigantic de a asigura o planetă sănătoasă și pentru generațiile următoare, toate strategiile și planurile de acțiune sunt sortite pieirii”, a adăugat europarlamentarul UDMR.
El a subliniat că Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 surprinde foarte bine faptul că o societate incluzivă este caracterizată printr-un capital social ridicat și cetățeni care se simt integrați și apreciați. ”Acest deziderat trebuie să-i cuprindă în cazul României și pe cei 11% din cetățeni ai săi care fac parte din comunități ale minorităților naționale. Doar printr-un dialog social sincer și nu mimat vom putea avansa către crearea unei societăți durabile”, a precizat Winkler.
Conferința de la Bruxelles a fost organizată la inițiativa consilierului de stat László Borbély, șeful Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României, în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională București-Ilfov. Printre invitați s-au numărat Călin Stoica, Reprezentant Permanent în Comitetul Politic și de Securitate al UE (Reprezentanța Permanentă a României pe lângă UE), Claudia Ionescu din partea Agenției de Dezvoltare Regională București-Ilfov, și europarlamentarul Dan Nica.