România se numără printre cele nouă țări europene care vor fi serios afectate de impunerea de către SUA de taxe vamale la importurile de oțel și aluminiu din UE, a afirmat europarlamentarul Iuliu Winkler, liderul UDMR Hunedoara, luni, la Deva, într-o conferință de presă.
Potrivit europarlamentarului UDMR, în 2017, exporturile României de produse metalurgice pentru piața SUA au fost de cca. 120.000 tone de produse siderurgice, în principal țevi fără sudură, a căror valoare a fost de cca. 160 milioane euro. Exportul pe piața SUA de produse siderurgice reprezintă cca. 3,2% din totalul exporturilor românești de produse siderurgice. ”România a exportat pe piața SUA și cca 4.000 tone aliaje speciale din aluminiu în valoare de aproximativ 15 milioane euro”, a spus Winkler. Procentul de export pe piața SUA a fost de cca. 7% din totalul exporturilor de aliaje speciale din aluminiu.
”Impunerea acestor taxe de către SUA va pune în pericol doar în România mii de locuri de muncă”, a afirmat liderul UDMR Hunedoara.
Conform acestuia, UE nu-și dorește un război comercial cu SUA, însă este decisă să-și apere proprii cetățeni și industriile. ”În principiu, introducerea taxelor vamale de către SUA pentru produsele de oțel și aluminiu din UE va intra în vigoare în noaptea dinspre 22 spre 23 martie. (…) UE nu-și dorește un război comercial cu SUA, din care toată lumea va avea de pierdut, însă Comisia Europeană a decis deja contramăsurile, întocmind o listă a produselor americane care vor fi taxate. Este vorba de o listă cu 500 de linii tarifare, adică 500 de grupe de produse de la cele agricole și alimentare până la produse tehnologice și industriale, a căror valoare este estimată la 6,4 miliarde de euro”, a explicat deputatul european, care este și vicepreședinte al Comisiei de Comerț Internațional (INTA) a Parlamentului European. El a precizat că Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a fost deja notificată în această privință, UE dorind ”să joace după regulile internaționale”. Conform acestuia, UE, important partener de securitate și strategic în cadrul NATO al SUA, este pe deplin îndreptățită să beneficieze de scutire de la aceste măsuri la fel ca Mexic și Canada, partenerii SUA în NAFTA.
Winkler a arătat că s-a ajuns în această situație din cauza supracapacității de producție a Chinei, care a adus distorsiuni semnificative pe piața globală. ”Aceasta este o criză care durează de mai mulți ani, însă măsurile decise de președintele Donald Trump nu reprezintă soluția optimă. (…) Toți vom avea de suferit, atât statele membre ale UE și cetățenii lor, cât și economia și cetățenii SUA. (…) O astfel de măsură, de introducere de taxe vamale de către SUA va produce haos, va duce la război comercial, și nicidecum nu-și va atinge scopul de a proteja industria și economia americană, așa cum președintele Trump le-a promis cetățenilor americani în campania electorală”, a subliniat vicepreședintele INTA.
Iuliu Winkler a mai spus că state, precum Turcia, Ucraina sau Rusia, mari producătoare de oțel, în situația în care SUA va introduce taxe vamale, își vor reorienta exporturile spre UE.